Vés al contingut

La crisi econòmica, el canvi climàtic, l’increment dels preus dels combustibles, així com l’augment de la població mundial faran necessari un canvi en el model agrícola per tal que la població mundial es pugui abastir. En els propers 50 anys haurem de produir més aliments dels que hem produït en tota la història de la humanitat.

La biotecnologia actual permet multiplicar per 10 la producció de verdures i hortalisses, en comparació al cultiu tradicional de determinades espècies vegetals. Però els humans han intervingut des de fa milers d’anys en els processos naturals per millorar els cultius, els arbres fruiters i el bestiar i obtenir varietats més productives i millor adaptades.

Avui en dia, les tecnologies biotecnològiques permeten accelerar extraordinàriament el temps necessari per millorar una espècie. Aquesta revolució juga un paper clau en l’alimentació de la població mundial, especialment en les zones del planeta més desafavorides.

Recentment, un grup d’investigadors del Swiss Federal Institute of Technology de Zuric (Suïssa) ha desenvolupat una nova varietat de mandioca, un tubercle molt consumit a l’Àfrica, que és resistent als dos paràsits que més perjudiquen les collites en aquest continent.

En els països més industrialitzats, el consum alimentari sembla caracteritzar-se per una important paradoxa. D’una banda, existeix una variadíssima oferta d’aliments que permet unes enormes possibilitats d’elecció, de l’altra però, la preocupació creixent dels ciutadans sobre els aliments que consumeixen és, més gran que mai i és del tot recorrent la pregunta “què podem menjar amb seguretat?”.

Aquests són alguns dels elements que es tractaran els dies 5 i 8 de Novembre, dos actes que s’inclouen dins del cicle de debats Alimentar el món: Seguretat i sostenibilitat en la producció global d’aliments, organitzats per B·Debate i el CCCB.

Dilluns, 5 de novembre de 2012
El paper de les biotecnologies en un nou model alimentari
Wilhelm Gruissem, catedràtic de Biotecnologia de Plantes al Swiss Federal Institute of Technology
Moderador: Pere Arús, director Científic de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA)
El debat es farà en anglès amb servei de traducció simultània al català.

Dijous, 8 de novembre de 2012
La modernitat alimentària: entre la sobreabundància i la inseguretat
Jesús Contreras, catedràtic d’Antropologia Social de la Universitat de Barcelona i director de l’Observatori de l’Alimentació
Moderador: Toni Massanés, director general de la Fundació Alícia

BREU BIOGRAFIA DELS PONENTS

Wilhelm Gruissem. Catedràtic de Biotecnologia de Plantes al Swiss Federal Institute of Technology de Zuric (Suïssa). Ha desenvolupat bona part de la seva carrera a Berkeley. Des del 2001 codirigeix el departament de Genomica Funcional d’aquest centre. Ha estat assessor i consultor per a moltes empreses i institucions en l’àmbit de la genètica i de la biotecnologia i forma part del comitè editorial de múltiples publicacions sobre aquesta temàtica. Els seus àmbits de recerca són els sistemes de desenvolupament i regulació metabòlica de la biologia de plantes i biotecnologies aplicades a la mandioca, l’arròs i el blat. Recentment el seu grup de recerca ha obtingut una varietat de mandioca resistent als dos virus més freqüents que malmeten aquest tubercle.

La conferència serà moderada per Pere Arús, director científic de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).

Jesús Contreras. Catedràtic d’Antropologia Social de la Universitat de Barcelona i director de l’Observatori de l’Alimentació (ODELA) del Parc Científic de Barcelona. Ha fet treball de camp a diferents zones de l'Estat espanyol i dels Andes peruans. Les seves especialitats són l’antropologia econòmica i l’antropologia de l’alimentació. Les investigacions més recents són sobre els àmbits dels comportaments del consum i, més particularment, els comportaments alimentaris. Ha desenvolupat diverses recerques sobre les relacions entre l’evolució de les formes de vida i la seva relació amb els canvis alimentaris. És autor d'una vintena de llibres i de 200 articles. Entre els seus llibres, cal destacar: Antropología de la alimentación (1993), Alimentación y cultura: necesidades, gustos y costumbres (1995), Alimentación y Cultura. Perspectivas antropológicas (2005) i Alimentaçao, sociedade e cultura (2011).

La conferència serà moderada per Toni Massanés, director general de la Fundació Alícia.

ORGANITZADORS

B·Debate —una iniciativa conjunta de Biocat i l'Obra Social "la Caixa"— i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) organitzen el cicle de debats Alimentar el món. Seguretat i sostenibilitat en la producció global d'aliments per aproximar-nos a les formes de producció dels aliments que consumim i al seu impacte sobre la salut i el medi ambient. Els debats, oberts al públic en general, es faran els dies 5 i 8 de novembre de 2012 a la seu del CCCB (C/ Montalegre, 5 de Barcelona a les 19:30h).

PROPERES JORNADES B·DEBATE SOBRE NEUROÈTICA

Els dies 12 i 13 de novembre se celebraran les jornades Neuroethics: from Lab to Law. A Scientific Scrutiny of Sociability, Responsibility and Criminality (*) que durant dos dies reuniran a CosmoCaixa Barcelona experts internacionals d’àmbits diversos del món de la ciència per debatre sobre quines implicacions té l’avenç del coneixement científic del cervell en aspectes com la criminalitat, el pensament religiós o la moral. Posteriorment a la trobada científica, el 13 de novembre se celebrarà el simposi obert al públic Neuroètica: desxifrant les arrels del bé i del mal on els investigadors abordaran des d’una perspectiva divulgativa la recerca científica en neurobiologia que hi ha darrera determinats comportaments humans.

(*) Neuroètica: del laboratori a la llei. Una anàlisi científica de la sociabilitat, la responsabilitat i la criminalitat

Per a més informació i entrevistes:

Pere Figuerola
Premsa B·Debate
Tel. +34 656 545 410
premsa@bdebate.org
www.bdebate.org

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.