Vés al contingut

La xarxa Oncocat, impulsada per Biocat, aposta per la col·laboració internacional amb la participació al Fòrum Científic CLARA, que ha organitzat el Cancéropôle Lyon Auvergne Rhône-Alpes els dies 20 i 21 de març. Coincidint amb aquesta trobada, on han participat empreses i centres de recerca catalans, la xarxa ha llençat el seu nou web www.oncocat.org, que vol ser un punt de trobada dels seus 38 membres i, alhora, una eina de projecció pública de les capacitats de Catalunya en R+D oncològica.

La xarxa Oncocat, que va néixer la tardor passada a Barcelona, té per missió afavorir la coordinació entre les entitats, grups i centres de recerca, hospitals i empreses que fan recerca bàsica, translacional i clínica oncològica a Catalunya. Des d’Oncocat es treballa per aprofitar millor les oportunitats i propiciar els projectes comuns i els negocis basats en necessitats clíniques així com per projectar internacionalment el potencial de Catalunya en aquest àmbit. Per tal d’aconseguir-ho, Oncocat vol focalitzar l’atenció en identificar i posar en marxa projectes de col·laboració en recerca i en el desenvolupament de nous productes. La xarxa també vol impulsa l’organització d’actes públics (conferències, taules rodones, workshops...) per posar en comú els treballs duts a terme i millorar-ne el seu desenvolupament i aplicacions.

Un altre dels objectius de la xarxa es detectar les necessitats formatives i les propostes de tracks educatius o màsters complementaris així com dissenyar polítiques d’intercanvis d’investigadors, centres i grups de recerca amb les empreses del sector i establir estades de pràctiques dels postdoctorants en empreses i promoure els intercanvis internacionals. Actualment formen part de la xarxa Oncocat 38 centres i grups de recerca, hospitals i empreses del sector que engloben diferents àmbits d’activitat com la bioinformàtica, el medi ambient, la química fina, la salut humana o l’alimentació i la nutrició, entre d’altres. Els seus membres treballen en diferents àmbits de recerca que van des de l’anàlisi in silico, la biofísica i els biomaterials fins a la genòmica, la nanotecnologia o l’òptica i la fotònica.

En el mateix acte de Lió s’ha presentat l’aliança BioNanoMed impulsada per Biocat i que té com a missió potenciar les sinergies entre grups i centres de recerca, hospitals i empreses a Catalunya per crear noves oportunitats de negoci i incrementar la seva visibilitat internacional en l’àmbit de la nanobiomedicina. Aquesta aliança aplega 23 centres de recerca i empreses del sector.

Lykera i Leitat, presenten els seus projectes

En el marc del Satellite event impulsat per Biocat, l’empresa Lykera i el centre tecnològic Leitat ha presentat avui a Lió els seus projectes amb l’objectiu de trobar socis col·laboradors internacionals. Lykera, ha presentat els projectes de biotecnologia que desenvolupa centrats en productes biològics per al tractament del càncer focalitzats no només en les cèl·lules tumorals, sinó també en les cèl·lules de l'estroma i l'angiogènesi tumoral. El producte més avançat de Lykera és el LK-1, un anticòs que ja té el in vivo preclínic i que està llest per entrar a les fases preclíniques de reglamentació.

L'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) també participa en el fòrum per tal de presentar els seus projectes de recerca que abasten gran part dels àmbits de la bioenginyeria, des de la recerca més bàsica fins a les aplicacions mèdiques.

Durant l’acte de Biocat al Fòrum CLARA també s’ha presentat en nou web www.oncocat.org, dissenyat per facilitar i coordinar tota la informació sobre recerca que es fa arreu del mon en l’àmbit de l’oncologia. Al web s’hi poden trobar les notícies sobre els últims avenços oncològics; els projectes de recerca en curs; les beques o les ajudes a investigadors, centres de recerca i empreses; documentació i una completa agenda de totes les activitats impulsades en el marc de la recerca oncològica.

CLARA, un fòrum científic per afavorir la col•laboració en recerca oncològica

Aquest fòrum de recerca oncològica ha reunit durant dos dies, empreses i delegats de tot Europa amb l’objectiu d’establir aliances internacionals que permetin avançar en l’estudi de lluita contra el càncer. Aquesta trobada "ha afavorit les col•laboracions en recerca oncològica entre l'acadèmia i la indústria de les regions de Rhône–Alps, la segona més important després de París i Catalunya", explica Carlos Lurigados, director de Projectes de l'Àrea d'Innovació de Biocat.

El programa d'aquest any s'ha estructurat en dues jornades: l'Innovative Approaches in AntiCancer Monoclonal Antibodies (20 de març) i l'Inter-Regional AntiCancer Research Forum (21 de març) amb sessions específiques sobre nanotecnologia, imatge i càncer i el Satellite event Nanomedicine&Oncology in Rhône-Alpes Auvergne and Catalonia regions. A més, també s’han dut a terme trobades one-to-one  per facilitar futures col·laboracions.

A França hi ha set Cancéropôles, creats el 2003 en el marc del Pla Nacional de Càncer, i la seva tasca és reforçar la cooperació en projectes regionals entre els diferents actors (centres de recerca, hospitals i indústria) que investiguen el càncer i així millorar l'eficiència i accelerar la transferència d'innovacions als pacients.

Per a més informació:

Biocat:
Gabinet de premsa • 662 315 523 • premsa@biocat.cat
Silvia Labé  • 662 315 400 • 93 310 33 69 • slabe@biocat.cat

Subscriu-te al nostre RSS
També ens pots seguir a Twitter i LinkedIn

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.