Oryzon Genomics organitza un simposi internacional on presentarà els últims avenços del seu programa de recerca en la malaltia de Parkinson
<p class="field-item field-item-0">En el marc de la 10th International Conference on Alzheimer's & Parkinson's Diseases que es realitzarà a Barcelona entre el 9 i el 13 de març.</p><p class="field-item field-item-1">Amb el nom d‘'Innovative Approaches and Biomarkers in Parkinson Disease’, analitzarà els progressos en la recerca de les proteïnes de la malaltia, que permetran un diagnòstic precoç, fins i tot anys abans dels símptomes.</p><p class="field-item field-item-2">Un dels projectes impulsats per la biotecnològica catalana és INDABIP, considerat un dels majors esforços de la Unió Europea en aquest camp.</p>
El 2006 l’empresa catalana Oryzon Genomics va posar en marxa, juntament amb la francesa Genfit, el projecte internacional INDABIP (Innovative Diagnostic Approaches for Biomarkers in Parkinson Disease) amb l’objectiu d'identificar els biomarcadors per al diagnòstic precoç de la malaltia del Parkinson.
El proper dia 11 de març, en el marc de la 10th International Conference on Alzheimer's & Parkinson's Diseases que se celebra a Barcelona, es durà a terme el simposi Innovative Approaches and Biomarkers in Parkinson Disease, organitzat per Oryzon Genomics amb el suport de Biocat, per presentar els avenços aconseguits en aquest projecte de recerca i per analitzar les perspectives de futur.
Fins ara, la recerca duta a terme en el marc d’INDABIP ha avançat en el coneixement dels biomarcadors que identifiquen el Parkinson amb l’anàlisi de l’expressió gènica de les diferents regions del cervell dels pacients afectats per aquesta malaltia.
Algunes de les variants de proteïnes generades pels gens que conté el genoma humà estan específicament associades a malalties humanes i l’equip d’investigació del projecte INDABIP ha identificat el gens d’entroncament amb la malaltia del Parkinson, entre els 22.000 aproximadament que conté el genoma humà.
L’equip de científics de Catalunya, Alemanya, Finlàndia i França que treballen en el projecte focalitza la seva investigació en la identificació de biomarcadors de la malaltia de Parkinson. Aquestes identificacions permetran transformar les proves de diagnòstic i identificar la malaltia en els estadis inicials, fins i tot, quan els símptomes són lleus i, en conseqüència, això permetrà obrir una finestra terapèutica per al tractament i la prevenció del Parkinson. També s’han fet esforços per integrar el coneixements d’aquests nous marcadors en el disseny de les noves estratègies terapèutiques que van mes enllà dels tractaments simptomàtics disponibles actualment.
Al simposi hi participaran Isidre Ferrer, doctor en medicina, director de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i director del grup de la UB que també ha participat en el consorci; Katrin Beyer, bioquímica i investigadora del Departament de Patologia de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona; Gurutz Linazasoro, metge neuròleg especialitzat en els trastorns del moviment i director del Centre de Neurologia i Neurocirurgia funcional de la Clínica Quirón de Sant Sebastià i Tamara Maes, doctora en biotecnologia i directora Científica d’Oryzon Genomics.
Els reptes de futur
Sota la direcció d’Isidre Ferrer, els participants al simposi exposaran alguns dels avenços fets en les seves respectives vies de recerca. El Parkinson és la segona malaltia neurodegenerativa més comuna i, per tant, els avenços que es puguin fer tant pel seu diagnòstic precoç com per la seva prevenció i tractament milloraran la qualitat de vida de centenars de milers de persones. Només a l’Estat espanyol tres de cada mil habitants pateix aquesta malaltia que afecta amb major proporció a les dones.
Durant la xerrada s'abordaran alguns dels reptes més rellevants que cal afrontar durant aquesta dècada com és la fase premotora, el diagnòstic precoç, els biomarcadors i la neuroprotecció; els mecanismes responsables de la propagació de la malaltia; el paper dels gens de susceptibilitat a l'etiologia i la patogènesi de la malaltia; la possibilitat de desenvolupar nous models de la malaltia basada en nous enfocaments, com ara la reprogramació cel·lular i optogenètica, i definir les interaccions entre els gens, les cèl·lules i les nanotecnologies en el marc de la medecina regenerativa.
Notícia relacionada (1/3/2011)
Simposi Innovative Approaches and Biomarkers in Parkinson Disease
Dia: 11 de març de 2011
Hora: de 17.10h a 18.10h
Lloc: CCIB • Hall B (Halls 113-114) • Rambla Prim, 1-17 • Barcelona