Vés al contingut

Barcelona, 28 de febrer de 2018.- Existeixen entre 7.000 i 8.000 malalties minoritàries que afecten més de 300.000 persones a Catalunya –especialment nens- i en la majoria de casos no compten amb un tractament al mercat. Descobrir nous fàrmacs per a algunes d’aquestes malalties i accelerar-ne el desenvolupament és l’objectiu d’AMMIC, l’Acceleradora en Malalties Minoritàries de Catalunya, liderada per l’Institut Universitari de Ciència i Tecnologia (IUCT) i de la qual en formen part el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), la farmacèutica Esteve i les biotecnològiques Aromics, BCN Peptides, Minoryx, Aniling i Qgenomics.

AMMIC és un dels projectes de NEXTHEALTH, la comunitat RIS3CAT per a la innovació en salut coordinada per Biocat i impulsada per la Generalitat de Catalunya a través d’ACCIÓ. Aquesta comunitat uneix universitats, indústria i govern en un pla d’acció comú que preveu un impacte directe i tangible: la creació de 5 plataformes d’R+D+i (entre d’elles, AMMIC); desenes de nous llocs de treball directes, creació de noves startups, llançament de nous fàrmacs i teràpies al mercat i iniciatives formatives i d’emprenedoria. El projecte està cofinançat pel Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.

L’Acceleradora en Malalties Minoritàries de Catalunya (AMMIC) actua com a acceleradora del desenvolupament de solucions terapèutiques des d’etapes de recerca bàsica fins  a etapes clíniques (teràpia gènica i molècules petites). AMMIC també treballa en el desenvolupament d’eines d’anàlisi genètic i epigenètic i noves plataformes de cribatge útils per a la identificació de biomarcadors relacionats amb valor diagnòstic, pronòstic i implicats en el tractament. Així, l’AMMIC cerca noves teràpies i alhora la seva aplicació clínica en benefici dels pacients.

A més de treballar en el desenvolupament dels seus propis fàrmacs, l’objectiu d’AMMIC és servir com a referent internacional per a altres empreses que treballin en l’àmbit de les malalties minoritàries, facilitant protocols i bones pràctiques que millorin el desenvolupament dels seus fàrmacs. AMMIC pretén també donar visibilitat a la Comunitat Catalana de Recerca en Malalties Minoritàries i crear sinèrgies nacionals i internacionals amb altres agents implicats en la R+D de tractaments d’aquest tipus de malalties.

 

Primers resultats

Dins de l’ampli grup que conformen les malalties minoritàries, AMMIC es centra en un conjunt de malalties tumorals pediàtriques i d’adults, malalties metabòliques i malalties neuromusculars: Rabdomiosarcoma pediàtric, un tipus de tumor cancerós que es desenvolupa en els teixits tous de l'organisme, habitualment en el múscul; Mesotelioma pleural maligne, tumor cancerós que afecta el revestiment del pulmó i de la cavitat toràcica; Síndrome de Sanfilippo A, malaltia causada pel mal funcionament d’un enzim que causa un progressiu deteriorament neurològic i motor dels nens; Adrenoleucodistròfia, malaltia neurodegenerativa que pot afectar infants a partir dels 3-5 anys i adults joves; i Distròfia Miotònica de tipus 1, que es pot presentar a qualsevol edat i afecta l’aparell muscular i cardiovascular, el sistema central i ocular, l’aparell digestiu i les glàndules sexuals.

Després d’un any en funcionament, s’han obtingut els seus primers resultats científics del projecte AMMIC, com ara l’inici d’un estudi clínic de fase II/III en adrenoleucodistròfia,  o l’avaluació preclínica en models animals de l’eficàcia de tres noves molècules candidates per al tractament del Mesotelioma pleural maligne, el Rabdomiosarcoma pediàtric i la Distròfia Miotònica de tipus 1.

 

Sobre Biocat i les Comunitats RIS3CAT

Les Comunitats RIS3CAT són una estratègia pionera a Europa que vol transformar el teixit empresarial a Catalunya fins al 2020. La iniciativa és la concreció pràctica de l’Estratègia per a l’especialització intel·ligent RIS3CAT, aprovada al 2014 pel Govern català i que va sorgir com a resposta a les directius marcades per la Unió Europea amb l’Estratègia Europa 2020. En aquest context, Biocat coordina la comunitat NEXTHEALTH: Solucions Multidisciplinàries per als Propers Reptes de Salut, per donar resposta als principals reptes relacionats amb la salut a l'actualitat. NEXTHEALTH està format per 5 projectes, entre ells AMMIC.

Biocat és l'organització que impulsa la BioRegió de Catalunya, el sector català de les ciències de la vida i de la salut, i treballa per transformar la ciència i tecnologia en creixement econòmic i impacte social. Biocat té experiència en l'acceleració de projectes de salut i desenvolupament de talent des de 2008. En 10 anys, Biocat ha invertit més d’11M € en 300 programes als quals han assistit més de 2.300 persones. Biocat ha accelerat amb èxit 96 projectes de ciències de la vida que han generat 300 nous llocs de treball. 

 Descarrega la nota de premsa 

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.