Vés al contingut

En un any que es presentava incert degut a la davallada generalitzada de la inversió i de les valoracions en els mercats globals, la BioRegió de Catalunya ha evidenciat un any històric en indicadors econòmics i d’innovació com es pot veure al llarg dels cinc capítols que recull l’Informe de la BioRegió de Catalunya 2022. Un any en què el sector ha continuat generant riquesa al país amb una indústria que exporta més del 53% de productes de ciències de la vida i la salut de l’Estat espanyol, situant a Catalunya en primera posició en exportacions de productes de les ciències de la vida i la salut d’Espanya, un teixit empresarial que sobrepassa les 1.350 empreses, i que dona feina a 247.000 persones (el 7% de la població ocupada de Catalunya). A banda d’un creixent segment d’startups i scaleups que han batut rècords històrics en finançament. Indicadors que consoliden la BioRegió com un dels hubs d’innovació en salut més dinàmics d’Europa i el primer de l’Estat, amb l’aterratge constant de centres d’innovació internacionals i multinacionals.
 

Finançament rècord i la primera megaronda de la història

En 2022 les startups i scaleups de la BioRegió han aixecat 445 milions d’euros d’inversió, la xifra més alta registrada fins la data, provinent principalment de capital risc (venture capital), que ha acumulat 343 milions d’euros, el 77% del total de capital aixecat en 35 operacions. Com es veu a la figura, la inversió ha estat impulsada per la primera megaronda de la història de la BioRegió, captada per la tecmed de salut dental Impress, amb 122 milions d’euros. No obstant això, si s’exclogués aquesta operació excepcional, el total de finançament aixecat (323 milions d’euros) suposaria també un increment important respecte al volum d’inversió aconseguida l’any anterior (238 milions d’euros).  
 


 

La inversió estrangera ha continuat batent xifres rècord. El 95% del total de capital aixecat ha comptat amb empreses inversores internacionals. En aquest sentit, el nombre de fons d’inversió internacionals que històricament han participat en operacions ha arribat als 117, una xifra que s’ha doblat en els darrers 3 anys. 

L’acompanyament dels principals fons de capital risc especialitzats establerts a Catalunya, com Ysios Capital, Alta Life Sciences, Asabys Partners, Invivo Capital, Inveready, Caixa Capital Risc, CG Health Ventures o Nina Capital, han esdevingut un element clau perquè aquestes operacions tinguin èxit. Amb tot, 11 operacions de les 20 que han comptat amb capital internacional, no han estat sindicades amb empreses inversores locals.
 


 

Cal esmentar que la segona font de finançament per darrera del capital privat han estat els ajuts competitius (12% del total), que amb 53 milions d’euros de finançament, han assolit la major xifra de tota la història, gairebé doblant les xifres aconseguides els anys anteriors, degut principalment a l’European Innnovation Council (EIC Accelerator) i el Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI). Segueixen el mercat borsari (4%), el venture debt (5%) i el crowdequity (1%). 
 

Repunt de les companyies biotecnològiques

Pel que fa a la tendència d’inversió, les tecnologies mèdiques han tornat a coronar-se per segon any consecutiu com el principal subsector en captació d'inversió amb 193 milions d’euros, principalment degut a la megaronda de 122 milions d’euros d’Impress que esmentàvem anteriorment. No obstant això, destaca el nou repunt de les companyies biotecnològiques que, amb 185 milions d’euros, també han assolit un nou rècord, multiplicant x3 els fons aixecats l'any anterior (66 milions d’euros el 2021).  Aquest increment s’ha degut principalment a dues operacions de capital risc, les dues majors rondes biotec de la història de la BioRegió i de l’Estat: els 51 milions d’euros de Minoryx Therapeutics i els 50 milions d’euros de SpliceBio

Per la seva banda, amb 39 milions d’euros en inversió, el segment digital health ha caigut gairebé un 40% respecte el 2021 per primer cop en cinc anys, tal i com ha succeït en l'àmbit internacional. Però, amb 212 startups, i una creació de mitjana anual de 20 noves startups de digital health a Catalunya, és el subsector que més creix, tot i ser el més jove (el 95% del total d’empreses s’han constituït els darrers 10 anys). 
 


 

Excel·lents indicadors en recerca: assajos clínics, publicacions científiques i fons competitius

Catalunya s'ha convertit en una destinació prioritària al món i a Europa per desenvolupar assajos clínics. Amb més de 1.200 assajos clínics en actiu, la BioRegió ocupa la 6a posició a Europa, només per darrera de països com França, el Regne Unit, Espanya -els centres catalans participen en el 75% dels assajos actius que es realitzen en el conjunt de l’Estat-, Alemanya i Itàlia. A nivell mundial, Catalunya se situa en 9è lloc, on els Estats Units i el Canadà encapçalen les dues primeres posicions. Pel que fa a les àrees clíniques, més del 50% d’assajos clínics es destinen a l’oncologia, seguida en nombre d’estudis per malalties cardiovasculars, oftalmologia, sistema nerviós central, salut mental i malalties minoritàries.
 


 

El marc temporal en què la recerca i les noves teràpies tindran un impacte en els pacients es reflecteix a través del pipeline de la BioRegió, amb un total de 58 teràpies en desenvolupament i una gran varietat d’àrees clíniques (principalment en oncologia, neurologia, malalties infeccioses i minoritàries), algunes de les quals es troben a prop de ser comercialitzades i d’arribar a la ciutadania. El pipeline inclou algunes de les teràpies avançades que s’estan desenvolupament a l’Hospital Clínic, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l’ICO-IDIBELL, el VHIO-Hospital Universitari de la Vall d’Hebron i el Banc de Sang i Teixits.
 


 

En l’apartat de publicacions científiques i atracció de fons competitius, Catalunya destaca en les cinc primeres posicions (per milió d’habitants) a Europa en nombre de publicacions, captació de fons H2020 i en nombre de subvencions de l’European Research Council (ERC), indicadors que demostren la qualitat de la recerca i el paper destacat de Catalunya en l'àmbit biomèdic.

 

El context macroeconòmic continua convidant a la cautela però amb un punt optimisme

La davallada de les valoracions, de les operacions i de l’activitat borsària al sector globalment, juntament amb l’augment de la inflació i dels interessos durant 2022, dificulta una previsió de l’escenari que ens trobarem aquest any 2023. 
Hem volgut conèixer de primera mà quina sensació tenen i quin pronòstic aventuren per aquest any els fons d’inversió especialitzats de la BioRegió. “El context macroeconòmic continua sent complexe degut a l’augment de la inflació i la pujada dels tipus d’interès. Si aquesta situació es manté, és possible que hi hagi una desacceleració com s’observa a nivell internacional, però és important mantenir la inversió per consolidar els grans avenços assolits durant la última década”, reconeix Jordi Xiol, partner d’Ysios Capital. En aquest punt coincideix Lluís Pareras, soci fundador d’Invivo Capital, “tot apunta que els tipus d’interès continuaran alts una temporada, però tinc un punt d’optimisme perquè la velocitat del problema econòmic global es redueixi”

Montserrat Vendrell, partner d’Alta Partners, també avança que “la sensació generalitzada és que s’està esperant que les valoracions es corregeixin una mica”, una impressió que també comparteix Guillem Masferrer, partner d’Assabys, qui afegeix que “el family office ha aixecat menys dividend i, per tant, menys capacitat per invertir, una situació que també es dona en l’àmbit institucional”. Pel que fa al crowdequity, Daniel Oliver, director de Capital Cell apunta que “els inversors privats es mostren més tímids, i això està portant a una reducció de les valoracions i potencialment a més beneficis futurs pels inversors que estan actius".

Veiem doncs un pronòstic positiu per 2023, mantenint, això sí, un cert punt de prudència: “Des del punt de vista de capitalització, hi ha molts diners en venture capital i, per tant, no hi haurà problemes per invertir. Això sí, els fons d’inversió seran més cautelosos per la incertesa internacional”, apunta Pablo Cironi, director de Fons d’Inversió en Ciències de la Vida de Caixa Capital Risc. Per altra banda, Sara Secall, general partner d’Inveready, reconeix que “les inversions en biotec privades són a llarg termini un mercat ben establert i, per tant, esperem una tendència de manteniment del creixement respecte nivells prepandèmics”. 

Aquest post repassa només alguns dels indicadors econòmics i d’innovació inclosa l’edició 2022, que enguany ha comptat amb la col·laboració d’ACCIÓ, les associacions CataloniaBio & HealthTech, Farmaindustria i Fenin, així com de les empreses Amgen, ESTEVE, Almirall i Alira Health

Si vols conèixer totes les conclusions que es desprenen de l’estat del sector (en inversió, actius en recerca, transferència de tecnologia, iniciatives d’ecosistema, recomanacions per millorar l’equitat al sector o els reptes de la indústria, entre d’altres) fes-li una lectura a l’Informe i una ullada al video de la BioRegió 2022

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.