Vés al contingut

Us presentem una selecció dels anuncis més rellevants de noves iniciatives i/o equipaments de l'ecosistema que s’han donat a conéixer durant 2022 i que trobareu ampliada a l’Informe de la BioRegió 2022, la publicació de referència sectorial que presentarem el proper dilluns 13 de febrer a l’Auditori AXA de Barcelona.


Detall de l'Informe de la BioRegió 2022 sobre infraestructures i iniciatives científiques a Catalunya. El document sencer es presentarà oficialment el proper 13 de febrer de 2023. 

Nous hospitals de referència internacional amb tecnologia d’última generació

Després de més de 5 anys recaptant fons per fer-ho realitat, al juny de 2022 es va inaugurar el SJD Pediatric Cancer Center Barcelona. Es tracta d'un centre monogràfic de càncer infantil únic a Espanya, i un dels més grans d´Europa i del món. Ubicat a un edifici de 14.000 metres quadrats connectat a l'Hospital Sant Joan de Déu mitjançant una galeria coberta elevada, disposa de 37 habitacions individuals, 8 càmeres de trasplantament, 26 boxes per a l'Hospital de Dia i 21 consultes externes. Actualment, l’àrea d’hospitalització del centre es troba al 70% d’ocupació.
 


SJD Pediatric Cancer Center Barcelona. Font: Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona
 

Per altra banda, en el darrer any s’han reprès les obres de la segona fase del pla d’ampliació del futur Hospital del Mar. L'acreixement del centre permetrà sumar més de 20.000 m2 de superfície, on s'ubicaran noves unitats d'hospitalització, quiròfans, una nova UCI, un renovat Servei d'Urgències i un heliport, entre d'altres. Dissenyat per adaptar-se fàcilment a circumstàncies canviants, crisis com la pandèmia de la COVID-19, catàstrofes o accidents amb múltiples víctimes, estarà preparat per cirurgia robòtica, eines de realitat virtual i realitat augmentada, alhora que les habitacions estaran equipades amb els últims avenços en domòtica. Es preveu que entri en funcionament el 2030.

En aquest punt, l’experiència de l’Hospital del Mar en l’anàlisi de dades clíniques ha provocat que el centre hagi estat escollit per a participar en la iniciativa de big data europea DARWIN EU, juntament amb altre vuit hospitals d’arreu del continent.
 

 

També cal destacar l’inici del Pla Funcional del futur Campus de Salut de Girona, on s'ubicarà el nou Hospital Universitari Josep Trueta, juntament amb les facultats de Medicina i Infermeria de la Universitat de Girona i l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IIDIBGI), entre d'altres equipaments. La funció d’aquest Pla és que esdevingui la base per a l’elaboració del projecte arquitectònic definitiu i per al qual serà cabdal la participació activa i la implicació dels professionals en la seva definició.
 

Nous centres d’investigació de referència per fer créixer la recerca i la innovació en salut a Catalunya

Les grues van començar a treballar el mes de juny de 2022 en els terrenys on se situa La Soci, l’antic complex esportiu per als treballadors de CaixaBank situat davant del Cosmocaixa. S’ha anat demolint gradualment l’edifici, amb l’objectiu de deixar espai per erigir el Caixa Research Institute, un centre de recerca de referència a tot Espanya dedicat a les malalties més prevalents, com les neurològiques, les oncològiques i les infeccioses. Impulsat per la Fundació La Caixa, s’espera que estigui integrat per més de 300 investigadors i investigadores, i estigui enllestit el 2025. La Fundació La Caixa ha xifrat la inversió necessària per impulsar el projecte en més de 60 milions d’euros, que es destinaran tant a la seva edificació com al seu equipament. La captació de talent començarà aquest any.
 


Recreació del futur edifici del Caixa Research Institute. Font: Fundació La Caixa

Un altre ambiciós projecte de recerca i innovació biomèdica del darrer any ha estat el BioClúster d’Innovació i Salut, aprovat pel Govern de Catalunya a finals del 2022. El projecte, que s’instal·larà al hub biosanitari de l’Hospitalet de Llobregat, tindrà per objectiu potenciar i consolidar la recerca i la innovació biomèdica a través d’un potent ecosistema que atregui empreses del sector de la salut. S’estima que facturarà més de 7.000 milions d’euros i la crearà de gairebé 50.000 nous llocs de treball.


Modernització en els equipaments de les Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars (ICTS) de Catalunya

El Barcelona Super Computing Center – Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) i el Sincrotró Albadues de les 13 Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars (ICTS) ubicades a Catalunya- van anunciar novetats el 2022. Per una banda,  el BSC-CNS va fer públic l’allotjament del MareNostrum 5, el supercomputador més potent d'Espanya i entre els més avançats d'Europa, que integrarà també un dels primers ordinadors quàntics europeus.

El nou supercomputador, amb un pressupost de 150 milions d’euros i dissenyat per reforçar la investigació mèdica europea en el disseny de nous fàrmacs, desenvolupament de vacunes, simulacions de propagació de virus, així com aplicacions d'intel·ligència artificial i anàlisi de grans volums de dades, entrarà en funcionament al juliol del 2023.
 


Recreació de la sala on s’instal·larà el MareNoustrum 5 ubicada dins el nou edifici del BSC-CNS. Font: web BSC-CNS

També es va anunciar l’inici del projecte del futur sincrotró Alba II, on s’inclourà el Parc de ciència, tecnologia i innovació Alba, amb espai per centres de recerca i empreses. Concretament, el projecte d'ALBA II preveu la substitució de l'accelerador d'ALBA, la construcció de tres noves línies de llum extra-llargues que s'ubicaran als nous terrenys, la modernització dels actuals instruments científics, el desenvolupament de la infraestructura per emmagatzemar i analitzar dades. Amb una inversió estimada en 120 milions d'euros, l’Alba II té previst entrar en servei el 2030.
 


Recreació en 3D de l’ampliació de l’espai del futur sincrotró Alba II. Font: Sincrotró Alba
 

Noves iniciatives de Govern per fer front alguns dels reptes del sector

Per a poder portar les solucions innovadores als centres assistencials, les petites i grans empreses sovint han de passar per un camí tortuós i complex. És en aquest context on el Departament de Salut va crear la subcomissió d'Adopció d'Innovació en Salut per dissenyar i consensuar els circuits i instruments necessaris per promoure i agilitzar l'adopció de la innovació al sistema.

El grup de treball, coordinat per Biocat i format per un equip transversal, multidisciplinari, està integrat dins de la Comissió d'Innovació i Transformació del Sistema de Salut. Al llarg d’aquest 2023, la subcomissió treballarà en la definició i desplegament de les primeres accions i mesures que s’estan desenvolupament en el marc d’aquesta iniciativa.
 


Primera reunió del grup de treball d’Adopció d’Innovació al Sistema de Salut, impulsat pel Departament de Salut i coordinat per Biocat. Octubre 2022. Font: Biocat


Per altra banda, el Govern va impulsar el Hub de Teràpies Avançades per posicionar la BioRegió com el hub europeu líder en teràpies avançades (cel·lulars, gèniques i de teixits). El projecte, coordinat també per Biocat, comptarà com a element clau amb el nou Centre de Teràpies Avançades de Catalunya. El Banc de Sang i Teixits serà l’entitat encarregada de coordinar la definició del nou centre, que presentarà el seu pla operatiu al febrer de 2023

Amb aquesta iniciativa el Govern busca que tots els avenços produïts en laboratoris i centres de recerca es puguin convertir en tractaments que millorin les malalties i, per tant, la qualitat de vida de la població.

I per finalitzar aquest apartat, cal destacar també la creació del Fons d’Inversió en Tecnologia Avançada (FITA) activat pel Govern de la Generalitat per a impulsar la recerca i l’emprenedoria científica a Catalunya. Aquest instrument de capital risc, que comptarà amb 55 milions d’euros, es preveu que comenci a operar a finals del mes de juny de l’any 2023.  De moment, aquest mes s’ha tancat la convocatòria de licitació.

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.