Vés al contingut

La BioRegió de Catalunya s'ha consolidat com un dels ecosistemes més dinàmics i innovadors en ciències de la vida i salut a escala europea. Des del 2018, l’ecosistema ha experimentat un creixement sostingut en diversos indicadors d'innovació, incloent la creació d'empreses, l'increment del pipeline terapèutic, el nombre d'assaigs clínics, les exportacions i la inversió estrangera directa, com recollim anualment a cada edició de  l’Informe de la BioRegió de Catalunya.

Tanmateix, aquest ràpid creixement ha posat de manifest certes necessitats que cal abordar per consolidar el sector. Una de les més urgents és la disponibilitat d'espais de treball adequats per a les empreses, incloent laboratoris, plantes de producció i instal·lacions de recerca1. La demanda actual d'aquests espais es troba en màxims, però l'oferta existent no pot donar resposta a les necessitats de creixement del teixit empresarial.

Aquesta mancança és particularment crítica en el desenvolupament de teràpies avançades i emergents, com la teràpia gènica, cel·lular i tissular. Malgrat que Catalunya disposa d'un nivell de recerca preclínica de referència internacional, la falta d'infraestructures per al desenvolupament clínic i l'escalat industrial representa un obstacle significatiu per a la innovació en aquest camp. Abordar aquests reptes tindria un impacte substancial en el territori. A més de generar nous llocs de treball, augmentar la facturació del sector i atreure més inversió estrangera directa, facilitaria l'accés de la ciutadania a teràpies innovadores d'avantguarda.

Per fer front a aquestes necessitats, la BioRegió de Catalunya està implementant iniciatives prometedores que contribuiran a satisfer les necessitats actuals del sector i que reforçaran la posició de l’ecosistema com a líder en innovació en salut a nivell europeu i mundial. A continuació, examinem les noves infraestructures que s'han posat en marxa recentment, les que estan en construcció i les planificades per als propers anys. 

 

Obertura de noves oficines i laboratoris per al sector

Entre 2023 i 2024, s'han inaugurat diverses oficines i laboratoris per a empreses del sector de les ciències de la vida i la salut a Catalunya. Només el 2023 es van inaugurar tres nous espais d’oficines per a startups. Aquests espais son el Pier07 de Tech Barcelona, un edifici d’oficines de 6.000 m² situat al centre de la ciutat, concebut per acollir empreses i entitats del sector salut; el pavelló La Mercè, el quart edifici del Barcelona Health Hub, de 504 m², al Recinte Modernista de Sant Pau, enfocat principalment a startups de digital health. Un altre projecte destacat Norrsken House Barcelona, un centre multisectorial de 10.000 m² a la Barceloneta que ofereix espai per a més de 800 emprenedors on estan ubicades desenes d’empreses de la BioRegió.

Pel que fa a nous espais que combinen oficines i espais per a la recerca, des de l’any 2023 s’han posat en marxa dues iniciatives clau. Una d’elles és el Barcelona Science Innovation District, conegut com a BaSID, un projecte que ocupa 75.000 m² entre Esplugues de Llobregat i Sant Joan Despí. Disposa de cinc edificis amb oficines i laboratoris d'última generació i serveis especialitzats, tres d’ells en funcionament, excepte els laboratoris de 6.000 m², que començaran a funcionar a finals d’aquest any. La segona iniciativa és Cosymbio Labs, un espai de coworking biotecnològic que compta amb 600 m² en funcionament i preveu expandir-se fins als 3.000 m² al Poblenou l'any 2025, oferint un entorn flexible per al creixement de projectes innovadors.

Amb la imminent obertura de l'edifici Esplugues Campus, que posarà en funcionament 18.000 m² d'oficines i laboratoris per a empreses del sector a l'antiga fàbrica Braun d'Esplugues de Llobregat, es pot afirmar que, entre 2023 i 2024, l'ecosistema d'innovació en salut a Catalunya haurà sumat un total de 110.104 m² de nous espais d’oficines i laboratoris per a startups.

Durant aquest període, les institucions científiques catalanes també han fet passos significatius per ampliar la seva capacitat de recerca, afegint gairebé 13.500 m² de nous laboratoris. El 2023, el SJD Pediatric Cancer Center va inaugurar la Unitat d'Investigació en Càncer Infantil – CaixaResearch, un espai de 1.112 m² on 50 investigadors treballen per avançar en el tractament i diagnòstic d'aquesta malaltia. El Vall d'Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) va renovar la primera planta de l'Edifici Cellex, transformant 900 m² en espais dedicats a grups de recerca preclínica, i l'Institut Químic de Sarrià (IQS) va ampliar els seus laboratoris amb 400 m² addicionals, superant així els 8.720 m² de superfície total de recerca. Finalment, el Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) ha inaugurat un nou edifici de 16.792 m², dels quals més d’11.000 m² estan destinats a la investigació. 

noves-iniciatives-post1.png

Infraestructures científiques i assistencials en marxa: Noves iniciatives previstes abans del 2030

A partir de l'any vinent, la infraestructura científica i de salut a la BioRegió de Catalunya experimentarà un creixement notable, amb un bon nombre de projectes en fase de construcció, que es convertiran en referents internacionals. Fins al 2030, està previst que l’ecosistema incorpori prop de 237.000 m² en infraestructures, gràcies a la creació d'un nou hub de recerca amb tres nous edificis (el Mercat del Peix), dos centres de recerca (CaixaResearch Institute i el Centre de Medicina de Precisió 'Únicas SJD'), l’obertura d’un nou centre hospitalari (Hospital Vithas Barcelona) i l'ampliació d'un altre (Hospital del Mar), així com l’ampliació de laboratoris d-instituts de recerca consolidats com l’IDIBAPS, l’ISGLOBAL i l’Institut de Recerca Sant Pau. A continuació, repassem aquests projectes en fase de construcció, seguint l'ordre cronològic de posada en marxa.

En el primer tram del 2025, l’IDIBAPS i ISGLOBAL traslladaran els seus grups de recerca al Parc Científic de Barcelona. Amb 530 m² i 400 m² respectivament, aquests nous espais acolliran a més de 100 professionals. A mitjans del 2025, el CaixaResearch Institute finalitzarà la construcció del seu primer mòdul. Aquest centre, amb una superfície total de més de 20.000 m², es convertirà en un epicentre internacional de recerca en immunologia. Aquell mateix any, també s’inaugurarà l’Hospital Vithas Barcelona, ubicat a Esplugues de Llobregat, amb una superfície de 40.000 m².

Cap al 2026, es posarà en marxa el projecte de renovació de l’Antic Mercat del Peix, un complex de recerca i innovació dedicat a la biomedicina, biodiversitat i benestar planetari. Amb 45.000 m², aquest projecte inclourà tres edificis nous que albergaran l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE), el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) i un complex de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), sumant un total de 1.400 investigadors. Aquell mateix any també està previst la inauguració del Centre de Medicina de Precisió "Únicas SJD", un dels centres més grans del món dedicats a les malalties minoritàries, amb 13.877 m² distribuïts en sis plantes.

Més endavant, cap al 2028, l’Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau) obrirà la seva nova Unitat de Teràpies Avançades. Aquesta ampliació, que passarà de 39 m² a 163 m², inclourà quatre sales blanques de fabricació i dos laboratoris. I, finalment, l’ambiciós projecte de renovació de l'Hospital del Mar, que va començar fa dos anys, es completarà el 2030. Amb una transformació verda i digital, el centre expandirà les seves instal·lacions més enllà dels 100.000 m², oferint més capacitat per atendre la ciutadania i modernitzant les seves infraestructures.

noves-iniciatives-post-2.png

Projectes en fase de planificació

Diversos projectes científics i de salut, actualment en fase de planificació, transformaran profundament el paisatge d'innovació i recerca, impulsant un futur prometedor per al territori. Una de les iniciatives més esperades és la construcció del nou Hospital Clínic de Barcelona. Amb la signatura recent del conveni per a la transformació urbanística, es preveu la construcció d’un hospital de gran magnitud i un campus de docència i recerca biomèdica a la part alta de la Diagonal de Barcelona. Aquesta nova infraestructura, que superarà els 300.000 m², no només inclourà l’hospital, sinó també la Facultat de Medicina i diversos centres de recerca. 

Relacionat amb aquest projecte, i amb l’objectiu de consolidar el Parc Científic de Barcelona com un node central en l’Eix Diagonal Salut, el PCB es prepara per acollir un nou edifici emblemàtic: el MIES-UB. Amb una superfície de 10.000 m², i en el moment de redactar aquest article, aquesta obra estarà destinada a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), a l’Institut Fraunhofer i a diversos grups de recerca de la Universitat de Barcelona (UB) centrats en les ciències de la salut. El nou edifici comptarà amb un total de 2.520 m² destinats a laboratoris i acollirà 700 treballadors. La finalització d’aquest edifici està prevista per al 2028.

El BioClúster d'Innovació i Salut és un altre projecte destacat que busca crear un parc empresarial únic per a emprenedors, institucions de recerca, empreses i centres de salut per a convertir-se en un referent internacional. Encara en fase de planificació, aquest projecte ocuparà 556.000 m² i crearà 50.000 nous llocs de treball.  La informació detallada sobre el calendari i els contactes específics encara s’està definint.

Fora de l’àrea metropolitana de Barcelona, a Badalona, l'Hospital Germans Trias i Pujol, conegut com Can Ruti, prepara una transformació urbanística amb l'objectiu d'augmentar 95.000 metres quadrats edificables. Aquesta ampliació permetrà que els actuals 142.000 m² d’equipaments sanitaris es puguin expandir fins a 237.000 m² en el futur. També el nou Campus de Salut de la Regió Sanitària Girona suposarà una expansió significativa dels serveis sanitaris fora de l’àrea metropolitana de Barcelona, on hi confluiran assistència, recerca i coneixement.  La superfície final serà molt més gran del que es preveia inicialment, amb 175.000 m² de nova construcció, que se sumaran als 43.000 m² ja existents al Parc Hospitalari Martí i Julià. 

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat

1. Estudi sobre la inversió en el sector salut a Catalunya 2023, Catalonia.health, maig 2024

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.