Vés al contingut

Autor de l'article: Paul Clark, director de Comerç i Inversió, Consolat General del Regne Unit a Barcelona

També tenim un nou primer ministre, Rishi Sunak. Són temps difícils per a molts països: la guerra a Ucraïna amenaça l’estabilitat de la nostra regió i els reptes econòmics pertorben els mercats d’arreu del món. En aquests temps de canvis i desafiaments, el compromís del Regne Unit amb les ciències de la vida, un sector vital per a l’economia i la salut del país, persisteix.

El Regne Unit té la despesa més alta d’Europa en R+D en salut i són ben pocs els llocs d’arreu del món que puguin competir amb el Regne Unit pel que fa a la densitat del sector de les ciències de la vida. Per exemple, el Crick Institute, el centre de recerca biomèdica més gran d’Europa, és a tocar del campus DeepMind AI de Google, a Londres, que alhora és a 30 minuts en tren del clúster de teràpies cel·lulars i gèniques més gran d’Europa a Stevenage i a un vol d’una hora de durada del BioQuarter d’Edimburg: un centre amb una superfície de més de 67 hectàrees dedicades a la recerca i el desenvolupament de l’àmbit de les ciències de la vida. Comptem amb un sector d’innovació ple d’activitat condensat en una illa relativament petita, amb unes connexions excel·lent i accés tant a la resta del Regne Unit com arreu del món.

La diversitat i la magnitud de la febril indústria de les ciències de la vida del Regne Unit, que se centra en la innovació i que compta amb professionals de la màxima competència (el Regne Unit acull dues de les deu primeres universitats relacionades amb estudis de les ciències de la vida del món), un entorn empresarial competitiu i l’oportunitat de treballar amb el sistema públic de salut britànic (NHS, per les sigles en anglès), així com les oportunitats d’exportació que facilita la situació mateixa del Regne Unit en el centre d’una xarxa global d’acords de lliure comerç, són factors que atreuen els inversors.

El sector biofarmacèutic del Regne Unit ofereix unes oportunitats especialment interessants, ja que disposa d’infraestructures de primer ordre, incubadores, acceleradores i unes xarxes estables d’assajos clínics i de dades relacionades amb la salut i la recerca més completes de tot el món, fet que permet oferir dades longitudinals d’allò més àmplies. UK Biobank, una base de dades biomèdica i un recurs de recerca a gran escala, conté informació genètica i sanitària detallada de mig milió de participants. El nostre programa de recerca sobre salut Future Health, un dels més ambiciosos del món, que recentment s’ha posat en marxa al Regne Unit, reclutarà a cinc milions de participants per crear un dels panorames més detallats que hem tingut en relació amb la salut i les malalties.

Entre els milers d’empreses internacionals que han prosperat al Regne Unit trobem empreses catalanes com Almirall, Ferrer, Reig Jofre o Grifols. Per la seva banda, les empreses britàniques contribueixen a l’ecosistema pioner biofarmacèutic català, amb instal·lacions d’avantguarda com el nou hub de desenvolupament global d’AstraZeneca per a malalties minoritàries.

La col·laboració internacional en ciència i innovació és essencial per a la prosperitat del Regne Unit. Després d’Alemanya, el Regne Unit va ser el segon soci més important per a Catalunya en col·laboració científica en el marc del programa Horitzó 2020 (i el primer en el període inicial). Les col·laboracions entre entitats i empreses catalanes i del Regne Unit han donat lloc a gairebé 3.200 projectes i 2.000 milions d’euros (2014-2020).  Les dades de Biocat demostren que els hospitals i centres de recerca del Regne Unit i catalans col·laboren en més de 600 assajos, és a dir, en més de la meitat dels assajos actius a Catalunya. El Regne Unit ha de continuar sent un soci de confiança per als investigadors i investigadores, els hospitals i les empreses catalanes de cara al futur.

 


Francis Crick Institute
 

Horitzó Europa

El programa de recerca Horitzó Europa (2020-2027), impulsat per la UE, ja es troba en el seu segon programa marc, en què s’han fet noves convocatòries per al 2023 i 2024. Aquest és el programa de recerca i innovació col·laborativa més gran del món, ja que compta amb un pressupost de 95.000 milions d’euros, i proporciona suport econòmic a investigadors i innovadors que van des de persones individuals a grans empreses. Aquest mecanisme ha estat una de les eines de col·laboració més importants per a les empreses britàniques i catalanes relacionades amb el sector de la recerca i la innovació, i volem que aquesta col·laboració continuï, ja que el Regne Unit és un dels principals ecosistemes relacionats amb les ciències de la vida d’arreu del món, i Catalunya és un dels primers d’Europa.

El Regne Unit i l’acord de comerç i cooperació de la UE signat el desembre de 2020 indicava que el Regne Unit participaria en Horitzó Europa, així com en activitats de recerca i desenvolupament d’Euratom, Fusion for Energy i Copernicus. En aquell moment, les parts van acordar que l’associació tindria lloc en la primera oportunitat en què la legislació subjacent de la UE entrés en vigor. El govern del Regne Unit creu d’una manera decidida que treballar plegats en el sector de la ciència i la recerca és clau per mantenir la seguretat i els valors que compartim, especialment en aquest moment de reptes comuns en la transformació digital i sostenible. El Regne Unit està preparat i a l’espera que la UE associï formalment el Regne Unit a aquests programes, atès el gran impacte que tenen en les cooperació de totes dues parts. 

Per tranquil·litzar tant els socis del Regne Unit com de la UE, el govern del Regne Unit ja ha posat en marxa una garantia per a les entitats del Regne Unit a les quals se’ls hagi concedit algun ajut del fons Horitzó Europa; aquest mecanisme s’ha ampliat per cobrir totes les convocatòries que finalitzen el 31 de desembre del 2022 o abans d’aquesta data. El finançament es fa arribar a través de l’entitat UK Research and Innovation (UKRI, per les sigles en anglès); tots els detalls sobre la idoneïtat, l’abast i la manera de sol·licitar-los estan publicats al lloc web de l’UKRI. 

Com un dels principals participants en anteriors programes europeus de recerca, el Regne Unit està preparat per contribuir econòmicament a donar suport a la col·laboració de les nostres universitats, centres de recerca i empreses entre homòlegs de la UE. 

Mentre que la prioritat del govern continua sent col·laborar amb Horitzó Europa, també es manté una certa preocupació sobre l’afectació d’aquest període prolongat d’incertesa. Per això, el govern del Regne Unit ha publicat un pla de transició amb alternatives a Horitzó Europa, Copernicus i Euratom, dissenyat per donar suport a la col·laboració en recerca si aquesta associació ja no és possible. 

Les veus més autoritzades en el sector de les ciències de tot el Regne Unit i de la UE coincideixen amb el fet que el programa Horitzó Europa és la millor manera d’aconseguir que els investigadors treballin plegats. També han demanat que aquesta col·laboració es faci de manera ràpida perquè el Regne Unit pugui contribuir científicament i financerament a Horitzó d’Europa i a un Espai Europeu de Recerca que de debò sigui obert, inclusiu i tenint l’excel·lència com a base. 

El govern del Regne Unit té moltes ganes de reforçar les valuoses i llargues col·laboracions entre investigadors britànics i catalans. En treballar plegats, podem aprofitar el poder de la ciència arreu del món i accelerar el fet de trobar solucions als reptes globals que compartim tant d’avui com del futur.

 


Al Consolat General del Regne Unit a Barcelona ens esforcem per donar suport a les empreses catalanes que entren a formar part de l’ecosistema de les empreses relacionades amb les ciències de la vida del Regne Unit i per facilitar les col·laboracions catalano-britàniques. Si teniu cap pregunta sobre les dades d’aquest article, o voleu obtenir més informació sobre els serveis que oferim, poseu-vos en contacte amb nosaltres, us atendrem amb molt de gust.

Paul Clark, director de Comerç i Inversió
Jessica Griffiths, responsable de Biotecnologia i Farmacèutica
Aurora Ortega, assessora de Biotecnologia i Farmacèutica

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.