Vés al contingut

Els professionals experts en salut sexual i reproductiva (SSRI) destaquen que les malalties relacionades amb la sexualitat i la reproducció són molt poc conegudes, tot i ser les patologies que més afecten a la població, en tots els aspectes al llarg de tota la vida. El jovent i les dones són els grups més vulnerables: el primer, pel gran desconeixement que tenen de les patologies associades1 i, el segon, per la invisibilitat o la poca consideració que s’ha tingut del seu cos al llarg dels segles. 

En aquest context, la Marató de 3Cat d’aquest any s’ha dedicat a aquesta temàtica que afecta a 3 milions de persones a Catalunya, i té una incidència -nombre de casos nous que apareixen en una població i moment determinats- que s'estima en 210.905 nous casos cada any. I ho ha fet posant èmfasi en la salut de les dones, el col·lectiu més afectat per la seva especificitat biològica, amb l’objectiu que la perspectiva de gènere s’integri en tots els àmbits de la medicina i de la recerca, i permeti millorar l'esperança i la qualitat de vida de totes les persones.

De manera encoratjadora, Biocat se suma a donar llum a les empreses de la BioRegió de Catalunya que contribueixen a millorar la salut i el benestar social de la població femenina. Aquestes empreses -conegudes amb el nom de Femtech- creen productes de salut centrats en la dona fent ús de dispositius, software i diagnòstics, tecnologies i serveis per donar resposta a problemes relacionats principalment amb l’embaràs i cures d’infermeria, fertilitat,  sexualitat i prevenció del càncer. 

Imatge
imatge blog femtech patologies per genere

Anàlisi de les Femtech a nivell mundial: mercat i finançament

Actualment hi ha més de 1.800 startups i scaleups al món dedicades a la millora de la salut i benestar de la dona. Si les previsions no fallen, aquest mercat aconseguirà una taxa de creixement anual del 13,3% que permetrà assolir un valor de 75.000 milions de dòlars el 20252. A nivell mundial, al voltant del 37% del mercat pertany als subsectors embaràs i salut reproductiva i anticoncepció3.

Imatge
grafic femtech v3
Font: Femtech Analytics

Pel que fa a la inversió, si ens fixem en el mercat dels Estats Units i Europa, enguany les Femtech han experimentat un descens en la inversió captada respecte el 2022. El decreixement ha estat del 12% però, tot i la davallada, el ritme actual d’inversió podria consolidar el 2023 com el tercer millor any registrat en termes de finançament per aquestes empreses4. A més, la inversió ha experimentat un creixement sostingut en els darrers anys, amb un impressionant augment del 314% des del 2018.

És a així com podríem dir que, a diferència de la desacceleració significativa que travessa la inversió en startups i scaleups en salut a nivell mundial, aquest mercat sembla enfrontar-se més aviat una “lleugera ensopegada” en la velocitat de creixement. Els Estats Units lideren la inversió en Femtech, seguit del Regne Unit, Israel, Bèlgica i Alemanya5

imatge blog femtech investment Gràfic: Informe sobre la innovació en la salut de la dona Informe 2023, Silicon Valley Bank

Pel que fa als subsectors, les digital health han estat les empreses  que més finançament han aixecat al llarg de la història. Empreses digitals com Maven Clínic -el primer unicorn en salut femenina- i Kindbody es troben entre les Femtech més reconegudes i valorades. Recentment, però, les biotec han experimentat un destacat augment en inversió. Fa només uns anys, aquest segment representava una petita fracció de la inversió total en salut femenina degut principalment a una manca de dades d'assajos clínics sobre dones. Però en els darrers quatre trimestres, s’ha erigit com el subsector més finançat amb una inversió mitjana de 182 milions de dòlars per trimestre, superant àmpliament la mitjana dels 15 trimestres anteriors, que era de 36 milions de dòlars6

Si ens fixem en la temàtica de les solucions més invertides, la fertilitat i l’embaràs sempre han acaparat més atenció dels inversors. No obstant això, aquest 2023 les tendències han canviat i la resta d’empreses que aborden altres problemes de salut de la dona han aixecat 435 milions de dòlars només el tercer trimestre del 2023. En aquest context, scaleups importants en fertilitat i embaràs, com Maven Clínic i Kindbody, han creat recentment nous productes per abordar àmbits com la menopausa i l'atenció de la salut mental femenina.

Imatge
imatge blog femtech deals indication
Gràfic: Informe sobre la innovació en la salut de la dona Informe 2023, Silicon Valley Bank

Malgrat el seu ràpid creixement i l’interès que cada cop desperta més dels inversors, aquestes solucions continuen tenint en el finançament un dels principals esculls. A nivell mundial, al 2022 només l’1% del finançament del total de capital risc que es va invertir en salut, es va destinar a aquestes companyies. Degut principalment a dos motius: la manca d’empatia que susciten els problemes de les dones en un sector on  la majoria dels inversors professionals són homes, i el fet que la majoria d’aquestes empreses (el 76%) estiguin liderades per dones, que tendeixen a estar infravalorades. No obstant això, segons un estudi del Boston Consulting Group, les dones fundadores generen el doble d’ingressos per dòlar que els homes7

 

La BioRegió: cinquè hub europeu en nombre d’startups Femtech

Actualment, l’ecosistema català compta amb 18 Femtech: Bioliquid Innovative Genetics, Dana (ATC), Emjoy, Fecundis, Fertypharm, FrontWave Imaging, Gisek Diagnostic Thermography, Inbiomotion, Kala (Qualud),  Kiara, LactApp, Laia Contigo (Qualud), MiMARK, Manina Medtech, Moonai, Oxolife, The Blue Box i Treematernity. Una xifra que situa la BioRegió en cinquena posició a Europa en nombre d’startups en salut femenina, per darrere del Regne Unit (93), Alemanya (56), França (31) i Espanya (20)8.  Si ens fixem en aquesta darrera dada, la BioRegió concentra el 90% de les Femtech de l’Estat. Pel que fa al tipus de subsector, el 50% són digital health i, en general, estan especialitzades en salut reproductiva i anticoncepció, oncologia i salut i benestar general.

Des del 2010 que es va fundar Inbiomotion, la primera Femtech a la BioRegió, aquestes empreses han aixecat més de 29 milions d’euros, sent Oxolife l’empresa de salut de la dona de Catalunya que més finançament ha captat fins al moment amb 7,5 milions d’euros. Per darrera se situa Mimark (6,5 milions d’euros) i Inbiomotion (6,35 milions d’euros). Per subsectors, les biotec són la tipologia d’empresa que més capital ha atret al llarg dels anys. 

Si ens fixem en l’evolució del finançament d’aquestes startups en els darrers cinc anys, aquest ha estat sostingut fins arribar enguany al seu màxim històric. Si bé és cert que la pandèmia va accelerar aquest mercat, el 2023 ha despuntat amb 8,3 milions d’euros, vuit vegades més que el 2019, impulsades majoritàriament per capital privat (51%). 

 

Tot i les bones xifres de les Femtech de la BioRegió de Catalunya en quan nombre d’empreses i finançament captat, el mercat necessita consolidar-se, sobretot per afavorir el naixement i l’impuls de noves iniciatives, així com per obtenir programes de finançament específics que impulsin el desenvolupament d’aquestes tecnologies. 

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.