Vés al contingut

Enginyera Biomèdica (Politecnica di Milano) i Doctora en Enginyeria Electrònica (Universitat de Stanford), Marta-Gaia Zanchi ha ocupat diverses posicions en organitzacions d’Europa, Canadà i Estats Units. Del 2006 al 2019 va treballar amb emprenedors, inversors, universitats i corporacions a Silicon Valley, on va ser fundadora i directora de Digital Health al Stanford Byers Center of Biodesign. L’any passat, la Doctora Zanchi es va traslladar a Europa i es va establir a Barcelona, ​​on actualment treballa com a fundadora i sòcia del fons Nina Capital, especialista en healthtech.

 

Heu detectat algun canvi en el dealflow que us arriba per valorar?

No veiem cap canvi en el volum, la qualitat, l’etapa i la diversitat geogràfica dels projectes que ens arriben, amb una excepció: veiem un nombre desproporcionadament més alt d’empreses que han canviat el seu objectiu de la sèrie A i busquen finançament pont. Aproximadament el 68% del nostre flux trimestral (unes 200 empreses) prové de Suïssa, Alemanya, Irlanda, Regne Unit, països nòrdics (majoritàriament Suècia), Espanya i Estats Units, per ordre del nombre d’empreses més alt al més baix. S’ha de tenir en compte que generem internament la major part del nostre dealflow (dins la plataforma Nina Capital), i només una petita porció (<10%) és un inflow no sol·licitat.

 

Com espereu que afecti aquesta crisi la vostra capacitat de captar fons?

Tenim la sort que a principis de març ja teníem el fons quasi completament subscrit i ja havíem deixat de fer captació de fons activa. Coneixem molts altres gestors de fons que redueixen objectius o ajornen un primer tancament, especialment micro VCs, ja que la base de col·laboració limitada per a molts micro VCs inclouen family offices i HNIs (individus amb més d’1 milió de dòlars disponibles per invertir), més afectats per la pandèmia. De vegades no es pot obtenir crèdit, s’ha de deixar per a un altre moment millor. Pel que fa a la co-inversió, som inversors de 8 empreses de 7 països europeus i Estats Units. Hem co-invertit amb altres fons de VC a tot Europa i els Estats Units, inclosa la zona de Boston i la zona de la badia de San Francisco. És una combinació: de vegades amics d’altres fons ens envien propostes (el 10% del nostre flux de negocis aproximadament), i moltes vegades intentem connectar equips que descobrim amb inversors amb els quals també ens agrada treballar.

 

Com afecta aquesta pandèmia ja al vostre dia a dia?

Tenim un equip central a Barcelona, ​​però molts dels nostres fellows i gairebé tots els nostres assessors i socis estan repartits en dos continents. Sempre hem treballat col·laborativament i de forma remota, aprofitant tecnologia del núvol que suporta totes les nostres operacions i gestió de dades. Durant aquestes setmanes hem continuat treballant així i el març-abril hem estat tan ocupats com sempre: en realitat més perquè hem dedicat un temps important a ajudar les nostres empreses del portfoli a avaluar l’impacte i a ajustar els plans. Per sort som una nova empresa amb només 8 inversions, així que hem pogut dedicar un temps rellevant a cada empresa. La majoria de fons VC han passat de discutir en les seves reunions 5 noves ofertes i 1 companyia de portfoli, a discutir 5 empreses de portfoli i 1 nou acord com a màxim, però la majoria de fons amb els quals col·laborem continuen fent noves inversions. Alguns proveïdors i sobretot notaris no poden fer una transició fàcil cap a aquest tipus de treballs completament remots, així que sí, hem vist que alguns s’alenteixen.

 

A mig i llarg termini, quins canvis creus que hi haurà en termes d’inversions al sector?

Durant la resta de l'any, veurem una inversió total més baixa en tecnologies de salut i concentrada en menys operacions; en part perquè hi haurà menys capital, i en part perquè algunes entitats d’inversió, especialment les més grans, no són gaire actives ara mateix. Em pregunto si l’any vinent veurem una redistribució del capital des d’altres sectors que han estat més afectats per la Covid-19 cap al nostre: si això es produeix, equilibraria en part la pèrdua neta total.

 

Quin missatge caldria donar per fomentar la inversió en ciències de la salut com a aposta segura a mig termini?

Aposta segura? Això no existeix.... Tot i això, hi ha una gran oportunitat de necessitats mèdiques. Centreu-vos en les que són reals i que es poden satisfer de manera sostenible i allunyeu-vos de les apostes purament especulatives.

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.