Vés al contingut

Aquest mes es celebra Sant Jordi, una de les festes més destacades a Catalunya per la tradició de regalar roses i, especialment, llibres. Una ocasió perfecta per demostrar que la ciència pot estar a l’abast de tothom de forma atractiva. Per això Biocat ha volgut recollir alguns dels títols més recents que han arribat a les llibreries, escrites per professionals de la BioRegió de Catalunya. Novel·les, obres de divulgació, contes infantils... aquí trobaràs inspiració a l’hora d’escollir regal per al proper 23 d’abril, per a tots els gustos i edats.

 

Novel·les amb rerefons científic

Costa Bratva – Cristina Malagelada

Cristina Malagelada, professora associada de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, ha presentat enguany Costa Bratva (Stonberg Editorial, 2019). Es tracta d’una novel·la negra basada en temes com la prostitució de menors, la màfia russa o la violència però amb pinzellades de neurociència: una de les protagonistes pateix el síndrome de Savant, condició que la porta a ser una escultora brillant.

 

El fil invisible – Gemma Lienas

L’escriptora catalana Gemma Lienas aprofita la seva última novel·la, El fil invisible (Grup62, 2018), per destacar el paper de la científica Rosalind Franklin en el descobriment de la doble hèlix de l’ADN. La protagonista persegueix un misteriós secret familiar que la portarà a conèixer els seus orígens, que es remunten a la Segona Guerra Mundial.

 

 

La ciència que ens envolta

14 maneres de destruir la humanitat – Màrius Belles i Daniel Arbós

Ciència i humor no són incompatibles, i així ho demostren els divulgadors Màrius Belles i Daniel Arbós (director de Comunicació de l’IDIBAPS) a 14 maneres de destruir la humanitat (Angle Editorial, 2019). De forma divertida (i, alhora, esgarrifosa), els autors expliquen amb arguments científics alguns dels escenaris possibles que podrien portar a la fi de la humanitat: des de l’impacte d’asteroides o el canvi climàtic fins a l’aparició de pandèmies greus o la resistència als antibiòtics.

 

100 mites de la ciència – Daniel Closa

És cert que fem servir únicament el 10% del cervell? Està demostrat que quan hi ha lluna plena neixen més nens? Hi ha moltes qüestions que socialment s’assumeixen com a certes... i no ho són. En l’època de les fake news i les pseudociències, Daniel Closa, investigador de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona, ens ensenya a distingir entre mite i realitat a 100 mites de la ciència (Cossetània, 2017).

 

Genètica a l’abast de tothom

Genoma humano – Jesús Purroy

Jesús Purroy, fundador d’Àvida Biotech, acaba de presentar el seu nou llibre Genoma humano (RBA, 2019). En ell repassa les principals fites de la investigació sobre els gens, com ara la seqüenciació i la manipulació del genoma, que estan canviant i de ben segur continuaran canviant la visió que tenim sobre les possibilitats de la biologia.

 

 

Epigenoma – David Bueno i Torrens

L’últim llibre de David Bueno, professor i investigador a la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona, va més enllà de la genètica clàssica. A Epigenoma (Plataforma Editorial, 2018), l’autor presenta l’epigenètica i descobreix com l’estil de vida personal pot alterar els nostres gens i els dels nostres fills.

 

 

 

Tenemos menos genes que un brócoli, y se nota – Helena González Burón

Helena González Burón, divulgadora científica que havia treballat a l’IRB Barcelona i cofundadora de Big Van Ciencia, porta la genètica a totes les edats. Utilitzant l’humor, explica alguns dels aspectes més interessants sobre la genètica i l’epigenètica a Tenemos menos genes que un brócoli, y se nota (La Esfera de los Libros, 2017).

 

La ciència que ens cuida

La ciència de la llarga vida – Valentí Fuster i Josep Corbella

El reconegut cardiòleg Valentí Fuster i Josep Corbella, periodista científic a La Vanguardia, ens descobreixen com viure més i millor a La ciència de la llarga vida (Grup62, 2016). Els autors tornen a les llibreries per explicar com millorar els nostres hàbits, i per tant la nostra salut, sempre des d’una perspectiva científica.

 

 

Esport i salut. Què hi diu la ciència? – Manuel Suárez

Una de les claus per mantenir una vida saludable és realitzar exercici físic. Però fins a quin punt és recomanable fer esport d’alt nivell o ingerir proteïnes per augmentar la musculatura? Manuel Suárez, de la Universitat de Barcelona, aporta una visió científica per respondre aquestes i altres preguntes sobre l’exercici físic a Esport i salut. Què hi diu la ciència? (Publicacions UB, 2019).

 

Desde mi habitación (Volum I, RELAT-Hos) – Hospital Universitari de Bellvitge

L'Hospital Universitari de Bellvitge presentarà el dia de Sant Jordi el llibre Desde mi habitación (Caligrama, 2019), el primer volum del projecte RELAT-Hos, que recull les històries escrites per pacients amb l'objectiu d'aprofitar la capacitat terapèutica de l'escriptura i fer més amena la seva estada a l'hospital.

 

 

Per als més joves

La meravellosa història del teu cos – Josep Corbella

El periodista Josep Corbella també va publicar l’any passat un llibre per a totes les edats. A La meravellosa història del teu cos (Grup62, 2018), un pare explica a la seva filla, d’una forma senzilla i propera, quin va ser l’origen de la vida humana i com funciona el nostre cos.

 

 

Marie Curie: La científica guanyadora de dos Premis Nobel – Victor Lloret Blackburn

És necessària la presència de referents de científiques, sobretot en el cas de nenes i noies que podrien escollir la ciència com a vocació de futur. El català Victor Lloret Blackburn, autor de Marie Curie: La científica guanyadora de dos Premis Nobel (Shackleton Books, 2019), presenta la història de la descobridora del poloni i la implicació dels seus avenços en invents tan comuns en la medicina actual com ara la radiografia.

 

Col·lecció de contes La Laura i en Joan

Els centres i la recerca de la BioRegió de Catalunya també tenen els seus propis contes en versió digital, publicats pel Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya. A la col·lecció La Laura i en Joan, els protagonistes visiten les instal·lacions de centres com l’ICN2, l’IBEC, l’IRB Barcelona, l’IDIBELL, el CRG, el Parc Científic de Barcelona o l’IDIBAPS i coneixen de primera mà els avanços que es porten a terme en els camps de la bioenginyeria, el càncer, la immunologia o la neurobiologia, entre d’altres.

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.