B·Debate organitza dotze debats d’alt nivell científic internacional el 2013
Més de 300 experts de renom d'arreu del món participaran en el programa 2013 seguint l'objectiu de B·Debate de promoure la col·laboració i l’intercanvi d’iniciatives i coneixements.
Redacció
Després de tres anys de recorregut, B·Debate-International Center for Scientific Debate Barcelona —una iniciativa de Biocat i l'Obra Social “la Caixa”— incorpora al seu programa anual dotze jornades de debat noves per al 2013, que es faran a partir del mes de maig i fins al gener de l’any vinent a Barcelona.
Com en les anteriors edicions, els debats es duran a terme amb la col·laboració d’entitats i centres de recerca de referència, tant nacionals com internacionals, i hi participaran més de 300 científics i experts de renom internacional de diferents àrees de coneixement de les ciències de la vida.
El programa, que es farà públic les properes setmanes al web de B·Debate i a l’E-News de Biocat, s’ha configurat a partir de la selecció de propostes rebudes a la convocatòria 2013 realitzada pel comitè científic de B·Debate. En la selecció dels projectes s’ha valorat tant la rellevància científica com l’interès social dels reptes plantejats, el potencial divulgatiu del coneixement i els continguts generats en els debats i l’obtenció de solucions per fer front a necessitats de la societat. També s’ha considerat el grau de multidisciplinarietat de les temàtiques i l’impacte internacional de l’activitat.
Les temàtiques que es debatran durant el 2013 seran molt diverses i inclouen diferents àmbits de la recerca biomèdica com l’epigenètica i el càncer. En l’àmbit de les malalties infeccioses es debatrà sobre l’amenaça global que representa el fenomen de la resistència antimicrobiana i s’analitzaran els avenços en la recerca dels agents que causen la malària. Es farà èmfasi en el potencial impacte que té la nanotecnologia en el desenvolupament de tecnologies de diagnòstic i solucions terapèutiques tant en la salut humana com en la salut animal.
En el vessant de la salut pública, es discutirà en profunditat l’impacte de les emissions contaminants derivades del trànsit rodat i les mesures necessàries per reduir-les o eliminar-les. En l’àmbit de la planificació urbanística s’analitzaran diferents models de ciutats verdes, des del punt de vista ecològic i d’impacte ambiental, però també econòmic, sociològic i psicològic per establir models urbans sostenibles i saludables.
Encara en l’àmbit de la salut humana, i més concretament de les neurociències, s’obrirà el debat al voltant de l’impacte de l’envelliment en la salut mental i la qualitat de vida. Els grans experts mundials en robòtica, neurociències i rehabilitació es reuniran a Barcelona per trobar solucions innovadores als reptes que planteja la neuroregeneració.
També es tractaran els reptes per a la propera dècada en supercomputació i realitat virtual: quines necessitats de càlcul computacional requerirà la recerca biomèdica en els propers anys? Es podran simular organismes vius complets d’utilitat per a l’estudi de certes malalties? Quin paper tindran les eines de simulació en el descobriment i el disseny de nous fàrmacs?
Una altra línia de debat serà sobre la mort cel·lular de les plantes, amb l’objectiu d’aportar informació essencial per comprendre els mecanismes de nombroses patologies vegetals d’espècies de cultiu que són la base de l’alimentació de la població global.
Seguint amb la voluntat d’apropar la ciència a la societat, aquest any se celebrarà un nou cicle sobre la biologia evolutiva i la cultura. La finalitat és donar resposta sobre quins són els factors que modulen la conducta humana i quina influència té l’entorn a l’hora de generar-los.
El 2012 B·Debate va organitzar dotze jornades de debat amb una vintena d’entitats nacionals i internacionals de referència, 210 ponents (un 60% internacionals) i 1.085 assistents. El salt important va ser de 2010 a 2011, quan es va passar de 3 a 11 debats, de 155 a 278 ponents i de 275 assistents convidats a 1.604.
Durant tot aquest temps, molts científics que han participat a les jornades B·Debate han valorat positivament el format que el diferencia d’altres iniciatives. Jordi Garcia-Mas, cap del Departament de Genètica Vegetal del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) ha dit recentment que “el format amb pocs assistents i en un ambient recollit i agradable, no és habitual trobar-lo en congressos i reunions científiques. Tenim la possibilitat de parlar directament i amb calma amb experts líders internacionals”. Lluís Torner, director de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), va dir en una entrevista que B·Debate ajudava a fomentar la multidisciplinarietat “cada dia més important per trobar solucions”, i Anna Veiga, directora del Banc de Línies Cel·lulars del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona (CMRB), el valora com “una manera excel·lent de propiciar el progrés de la nostra comunitat científica”.