Boi Ruiz: 'Per generar projectes d’èxit en salut cal unir més emprenedors amb científics'
<p>Moebio va ser un dels projectes presentats durant la jornada BLE&Health</p>

El Govern aposta pel sector biotec com a motor econòmic punter del país. Amb aquesta afirmació introduïa el Conseller Boi Ruiz la jornada BLE&Health, que va organitzar Barcelona Loves Entrepreneur el passat 2 de novembre a l’Antiga Fàbrica Damm.
Assegurava també el conseller que Catalunya té “un recurs molt important que és el talent” i també el potencial emprenedor, però que és necessari unir-los per tal de crear projectes ambiciosos que responguin a les necessitats del mercat.
Precisament projectes i iniciatives ambicioses són les que es van presentar durant la jornada per part dels seus representants. Entre elles, es troba MOEBIO, la iniciativa de Biocat que, mitjançant diversos programes formatius busca promoure l’emprenedoria en el creuament de la tecnologia, la biociència, la salut i la gestió empresarial.
Jorge Juan Fernández, responsable acadèmic de la iniciativa, explicava que “no hi ha cap país que estigui satisfet amb el seu sistema de salut”, però que alguns treballen més que d’altres per solucionar-ho. “A Stanford no són més intel·ligents que nosaltres, però pensen més en les coses”, declarava fent referència al programa de biodesign d'aquesta universitat nord-americana en què s'inspira el programa insignia de Moebio, d·HEALTH Barcelona. Respecte a d·HEALTH, Fernández va explicar que “els emprenedors que participen en aquest programa han detectat entre 300 i 600 necessitats” en el sector salut, i que alguns d’ells ja han iniciat els seus propis projectes per a trobar-hi solucions. Precissament un d'aquests projectes, l'empresa usMIMa, va ser un dels 12 emprenedors convidats a parlar durant el BLE&Health a la ronda d'elevator pitch, on van presentar el seu dispositiu mèdic per combatre l'estrenyiment crònic.
Bárbara Vallespín, per la seva banda, va presentar mHealth de Mobile World Capital Barcelona. Segons Vallespín, la tecnologia d'mHealth permet millorar la qualitat de l’assistència i fer que el pacient prengui un rol més actiu en la gestió de la seva malaltia, a banda del fet que la seva implantació a Europa “podria suposar un estalvi de 99 bilions d’euros pel 2017”.
També hi va ser Genocosmetics, representat per Jordi Naval, qui, tot i exposar les dificultats que suposa emprendre en el sector biotec i assegurar que falten més fons d’inversió, anima els emprenedors a no desistir de les seves idees i posar-les en marxa.
Altres iniciatives presentades durant la jornada van ser Neuroelectrics, un sistema per a registrar l’activitat cerebral i detectar patologies, i Insights in Science Life, plataforma que ajuda a empreses del sector farmacèutic i biotecnològic a recollir feedback anònim dels agents implicats en el seu ecosistema.
Josep Lluís Sanfeliu va presentar Ysios Capital, aportant a la jornada el punt de vista de l’inversor, i animant els emprenedors a associar-se amb científics i professionals del sector per tirar endavant projectes d’alt valor “a llarg termini, adaptats a les normatives i amb una visió global”.
Tots els presents, incloent els 12 emprenedors que van presentar els seus projectes en la ronda de l'elevator pitch, van destacar Barcelona com a hub tecnològic i van demostrar que la ciutat té moltes possibilitats de fer créixer el sector.