Vés al contingut

Els inversors internacionals han estat els grans protagonistes del maig a la BioRegió de Catalunya. I és que Barcelona ha acollit per primer cop BioEquity, el principal esdeveniment d’inversió dedicat a la indústria biofarmacèutica europea, on han participat 600 delegats de 26 països i prop de 60 empreses i entitats catalanes: no et perdis la crònica de BioEquity 2019 que t’hem preparat des de Biocat i mira el vídeo que hem fet amb els millors moments de BioEquity: hi trobaràs moltes cares conegudes!

Aquest mes Biocat ha presentat les dades de la inversió captada per les startups del sector al 2018, que es va situar en 106 milions d’euros. La tendència positiva queda també confirmada a l'Estudi sobre la inversió en biomedicina a Catalunya 2019 de CataloniaBio & HealthTech i EY, presentat també aquest maig.  Qui està invertint en les startups del sector català de les ciències de la vida i la salut, i on ho estan fent? T’ho expliquem al detall al blog de Biocat: no et perdis el post d’aquest mes sobre inversió internacional a la BioRegió de Catalunya. Si t'ho vas perdre el mes passat, també és bon moment per descobrir quins són els inversors locals especialitzats en ciències de la vida que operen a la BioRegió. La llista acaba d'incorporar un nou nom: la gestora de capital risc Nina Capital ha llançat un nou fons de 18 milions d'euros per invertir en salut digital. Al darrere hi ha Marta Gaia, ex Directora de Digital Health a l’Stanford Byers Center of Biodesign, que ja ens va avançar els seus plans fa més d'un any en una entrevista per a Biocat.

També aquest mes s’ha celebrat el Fòrum d’Inversió d’ACCIÓ 2019: Venvirotech Biotechnology, creadora d’un plàstic biodegradable a partir de residus orgànics, hi ha guanyat el primer premi pel seu potencial d’innovació i creixement internacional.

 

Noves operacions d’inversió

Asabys Partners i Caixa Capital Risc han liderat una ronda d’inversió de 8 milions d’euros en l’empresa de realitat virtual Psious. Asabys també ha invertit 1,5 milions d’euros per posar en marxa Ona Therapeutics, la nova spinoff de l’IRB Barcelona i ICREA, que aspira a captar 20 milions en un any per a un anticòs per al càncer metastàsic.

Bionure ha engegat una campanya de crowdfunding per captar 1,3 milions d’euros per finançar la Fase II de l’assaig clínic de BN201. L’empresa ha completat amb èxit l’estudi clínic de Fase I d’aquest compost  per al tractament de malalties neurodegeneratives com l’esclerosi múltiple i ha incorporat Lucía Setién-Vélez, ex executiva d’Ipsen, com a directora mèdica.

També Manremyc, que comercialitza el bacteri M.manresensis inactivat per a la protecció contra la tuberculosi, ha obert una ronda de crowdfunding a Capital Cell amb la qual esperen aconseguir 250.000€. Devicare també ha obert una campanya de crowdfunding d’1,5 milions d’euros a Capital Cell, i l’empresa ha llançat el seu dispositiu Lit-Control® al mercat d’Estats Units després d’arribar a un acord amb Diem Labs LLC. Per la seva banda, BStartup Health i Genesis Ventures han invertit 125.000 euros a CreatSens amb l’objectiu de reforçar la recerca d’una malaltia renal crònica.

Oryzon Genomics ha rebut 1,5 milions d’euros gràcies a l’entitat nord-americana Alzheimer Drug Discovery Foundation per finançar un estudi clínic de Fase II amb ORY-2001. La companyia ha començat a reclutar pacients per l'assaig clínic ETHERAL-US amb vafidemstat a Estats Units. Neuroelectrics ha obert una ronda de fins a 18 milions d’euros amb l’objectiu d’encarar l’estratègia d’assaigs clínics. Per la seva banda DocPlanner, la matriu de Doctoralia, ha tancat una ronda de finançament de 80 milions d’euros per millorar la penetració dels serveis als mercats on la companyia ja està operant.

 

Acords i operacions corporatives

Qui obre nous mercats és HumanITcare, que ha arribat a un acord amb Johnson&Johnson i Medical Valley per arribar a Bèlgica i Alemanya. D’altra banda, Mediktor ha tancat un acord amb Mapfre per integrar-se a Savia, la seva plataforma digital de serveis de salut.

Parlem ara d’operacions corporatives. Ferrer ha tancat l’absorció de Spherium Biomed i passa a controlar tota la cartera de medicaments que estava desenvolupant la companyia.

El fons d’inversió hongarès Soros Fund Management ha invertit 38,4 milions d’euros en accions de Grifols. També aquest mes, Grifols ha completat l’adquisició d’Interstate Blood Bank Inc (IBBI), el major banc de sang independent d’Estats Units en una operació valorada en 100 milions de dòlars. A més, ha llançat un pla d’inversió de 1.400 milions fins a 2022 per guanyar capacitat industrial.

Per la seva banda, Labiana Life Sciences ha signat un acord per adquirir una participació majoritària de la companyia turca Zoleant Pharmaceuticals.

 

3.400 assajos clínics en marxa i notícies als hospitals

Aquest mes s’ha celebrat el Dia Internacional dels Assajos Clínics: un bon moment per recordar que els principals centres de recerca catalans participen en 3.400 assajos clínics per provar noves teràpies en pacients.

Just aquest mes l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau ha anunciat l’inici d’un assaig clínic d’immunoteràpia amb cèl·lules CAR-T per al tractament del limfoma no Hodgkin B, mentre que l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona ja ha tractat amb èxit el primer nen amb leucèmia limfoblàstica aguda amb la teràpia CAR-T 19 amb finançament públic.

A més, l’hospital Germans Trias i Pujol començarà al juny un assaig clínic per provar l’eficàcia de l’ús de realitat virtual per reduir l’ansietat preoperatòria en nens.

L’Hospital de Bellvitge ha incorporat un segon robot Da Vinci que permetrà duplicar en dos anys el nombre de cirurgies robòtiques i l’Hospital Germans Trias ha operat per primera vegada a l’Estat un hepatocarcinoma mitjançant cirurgia robòtica.

La sanitat privada també segueix apostant per la innovació. Sense4Care i el Centre Mèdic Teknon – Quirónsalud han presentat el seu dispositiu STAT-ON per millorar la monitorització de les fluctuacions motores associades a la malaltia de Parkinson, i la clínica Mi Tres Torres ha inaugurat la primera Unitat de Medicina Genòmica a Espanya, que permetrà fer seqüenciació de genoma complet a persones sanes. D’altra banda, Creu Blanca ha invertit 12 milions d’euros en l’ampliació de la seva clínica a Barcelona, i el grup HM Hospitales ha comprat la Clínica Sant Jordi de Barcelona i té previst invertir 50 milions d’euros per la renovació de les instal·lacions del centre. El grup ha posat en marxa el Centre Integral Oncològic Clara Campal (Ciocc) Barcelona.

 

Noves publicacions científiques

Aquest mes tornem a trobar recerca catalana a algunes de les publicacions científiques més rellevants. Un estudi internacional amb participació d’IrsiCaixa ha confirmat a The Lancet que el tractament amb antiretrovirals anul·la el risc de contagi de VIH per via sexual.

Un assaig clínic liderat pel Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (Cemcat) i publicat a New England Journal of Medicine ha demostrat que el fàrmac evobrutinib redueix les lesions cerebrals en l’esclerosi múltiple recurrent.

Per la seva banda, l’IRB Barcelona ha publicat a Cell una investigació on han identificat una proteïna (Mitofusina 2) que protegeix contra el fetge gras no alcohòlic. L’estudi ha comptat amb la participació de la Universitat de Lleida i l’IRBLleida, que per cert aquest mes ha estat reacreditat com a institut d’investigació sanitària per l’Institut de Salut Carlos III. L’institut lleidatà ha descobert una nova via per quantificar de forma més precisa el biomarcador EpCAM per al diagnòstic dels vessaments pleurals: s’ha publicat a Respirology. Investigadors del mateix centre han descrit a Nature Communications el primer model de metàstasi en adults utilitzant la mosca del vinagre.

L’Institut de Neurociències de la UAB i el Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa sobre Malalties Neurodegeneratives (Ciberned) ha identificat un biomarcador en sang que permet diagnosticar la malaltia d’Alzheimer en fases inicials. A més, el CIBERNED, l'IDIBELL i el Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA-CReSA) ha publicat a Journal of Neurology, Neurosurgery & Psichiatry un estudi on demostra que analitzar una proteïna al líquid cefaloraquidi pot ajudar a diagnosticar malalties priòniques.

D’altra banda, l’IDIBAPS ha refinat i validat un test genòmic que permet distingir quin subgrup de càncer de mama HER2-positiu es podria tractar amb teràpies biològiques sense o amb poca quimioteràpia. L’estudi ha estat publicat a The Journal of the National Cancer Institute.

El Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) ha publicat a Science of the Total Environment un estudi en què aporten evidències de que les partícules emeses pels motors dièsel no només agreugen l’asma sinó que també poden provocar-lo en persones sanes.

Més recerca relacionada amb la qualitat de l’aire: l’ISGlobal ha descrit a Environmental Health Perspectives la relació entre l’exposició a contaminació atmosfèrica durant la gestació i els primers anys de vida i una reducció en habilitats cognitives fonamentals. D’altra banda, un altre estudi de l’ISGlobal a l’European Journal of Epidemiology mostra que una dieta rica en fruits secs durant l’embaràs es relaciona amb un millor desenvolupament neuropsicològic.

També amaga beneficis el raïm: un estudi de la Universitat Roviri i Virgili a Molecular Nutrition Food Research determina que un extracte del pinyol de raïm té un paper preventiu de malalties intestinals lleus.

L’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona del CSIC (IIBB-CSIC) ha descrit una nova possible diana terapèutica per al tractament de la toxicitat del fetge provocada pel paracetamol. Per la seva banda, l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) i B. Braun Surgical han desenvolupat una nova tècnica, publicada a Nano Letters, que utilitza llum i nanotecnologia per prevenir la contaminació bacteriana en implants mèdics.

Un investigador de la UPC de Terrassa, en col·laboració amb l'Institut Max Planck i l'Institut de Microcirurgia Ocular, han creat el primer mapa tomogràfic que permet comparar imatges d'ulls en diferents graus de gravetat de glaucoma i és útil per al diagnòstic de la malaltia.

D’altra banda l’IDIBELL, que aquest mes ha celebrat el seu 15è aniversari, ha presentat juntament amb el Centre de Medicina Regenerativa (CMR[B]) el nou Programa de Translació Clínica de Medicina Regenerativa de Catalunya, que neix per accelerar la recerca translacional en medicina regenerativa. A més, la UAB i Pharmacelera han signat un acord per trobar nous fàrmacs contra la malaltia de Parkinson.

 

Nous informes i beques

Un parell d’informes interessants. La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) ha publicat un estudi que analitza la innovació tecnològica a través de les patents sol·licitades per les universitats catalanes i els centres CERCA. Per la seva banda, el VHIR i l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) han presentat l’Estudi exploratori de l’impacte de la recerca a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el primer fet a l’Estat per avaluar l’impacte de la recerca en un centre hospitalari.

I tanquem parlant de noms propis. Investigadors de l’ICFO, ICN2, CSIC i ICREA han obtingut 3 dels 54 ajuts Proof of Concept de la darrera convocatòria de l’European Research Council (ERC). A casa nostra, la Fundació Daniel Bravo Andreu ha entregat tres beques per a estades a l’estranger de 2019 per a investigadors de l’Hospital Clínic, l’Institut de Investigació Sant Pau i l’IDIBAPS.

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.