Vés al contingut

El 2017 finalitza a la BioRegió de la mateixa manera que va començar: amb una intensa activitat de novetats empresarials i científiques que mostren el dinamisme del nostre ecosistema de les ciències de la vida i de la salut.

Grifols i Almirall estan entre les 1.000 empreses cotitzades que més inverteixen en R+D al món, segons el recentment publicat estudi Global Innovation 1000 de PwC. Precisament, Grifols han signat amb el Banc Europeu d'Inversions (BEI) un préstec de 85 milions d'euros per donar suport a les inversions de R+D+I de l'empresa.

Per la seva banda, Almirall ha tancat un acord de llicència perpètua amb la biotecnològica nord-americana Athenex per al desenvolupament i comercialització d'un fàrmac per a la queratosis actínica. La farmacèutica catalana destinarà 55 milions de dòlars per fer-se amb els drets del producte als Estats Units i Europa i portar-lo a mercat amb horitzó el 2021.

Esteve ha ingressat 60 milions d'euros per tornar a Janssen una de les seves llicències històriques a Espanya, el fàrmac Fortasec. Esteve continuarà fabricant el medicament com a part de la seva àrea de producció per a tercers i destinarà els ingressos extraordinaris generats per la seva venda a nous objectius estratègics.

AbilityPharma ha rebut autorització per part de la FDA per a un assaig clínic de fase II en pacients amb càncer d'endometri o càncer escamós de pulmó. Des de novembre de l'any passat, l'empresa catalana ha reclutat pacients a l'Institut d'Oncologia de la Vall d'Hebron, l'Institut Català d'Oncologia, el Incliva de València i l'Hospital Universitari Verge del Rocío (Sevilla). En 2018, es començarà a subministrar el fàrmac en tres hospitals francesos.

Per la seva banda, Oryzon Genomics ha conclòs la fase preclínica de la seva tercera molècula Ory-3001, un tractament per l'anèmia falciforme, una mutació genètica que entorpeix la circulació sanguínia.

Laboratorios Rubió prepara la seva entrada als Estats Units: la companyia ha aconseguit aquest any, la validació de la FDA de la seva planta de Castellbisbal (Barcelona) i confia a començar a vendre en aquest mercat en 2019. La companyia va facturar l'any passat un 25% més, fins als 25 milions d'euros, i va augmentar el benefici un 50%, fins al milió d'euros. En 2021, preveu duplicar els ingressos fins als 50 milions d'euros amb un pla estratègic basat en noves llicències, internacionalització, col·laboracions externes i noves fórmules galèniques.

Seguint amb la internacionalització, tres companyies de la BioRegió han participat en una missió inversa amb la regió australiana d'Adelaida impulsada per Biocat en el marc del projecte bioXclusters plus. També ha visitat aquest mes la BioRegió una delegació de Toyama Pharmaceutical Association, la tercera associació farmacèutica més gran de Japó.

Inkemia ha presentat el seu nou pla de negoci, segons el qual pretén passar d'una facturació de 6,9 milions d'euros l'any passat fins als 140 milions d'euros en 2022, gràcies a l'impuls dels seus negocis de biocombustibles i dissolvents. D'altra banda, Inkemia i l'Ajuntament de Parets del Vallès han arribat a un acord per crear un nou espai centrat en la formació i acceleració d'empreses de l'àmbit de les ciències de la vida.

Cebiotex ha llançat una campanya d'equity crowdfunding de 650.000 euros a través de Capital Cell per garantir que el seu primer fàrmac, el CEB-01 per al tractament local postquirúrgic dels sarcomes de parts toves, arribi també a l'oncologia pediàtrica. La campanya s'emmarca dins d'una ronda de finançament d'1,6 milions d'euros que li permetrà iniciar les fases clíniques I / II.

La consultora Gesaworld ha presentat concurs de creditors per reestructurar el seu passiu després l'impagament de diversos clients. D'altra banda, les assemblees de CataloniaBio i Health Tech Clúster han acordat aquest mes la seva integració en una única entitat empresarial, que representarà més de 170 empreses i institucions del sector:

 

Hospitals enfocats en innovar

Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus s'ha unit al programa d·HEALTH Barcelona impulsat  per Biocat per formar futurs innovadors i emprenedors en salut seguint la metodologia del biodisseny de la Universitat de Stanford. Un equip d'estudiants del programa farà una immersió clínica al Servei de Cardiologia d'aquest hospital, així com a l'Hospital Clínic i a Sant Joan de Déu, per identificar possibles necessitats clíniques no satisfetes i desenvolupar un projecte de negoci. d·HEALTH Barcelona s'adreçaa titulats en els àmbits de l'empresa, el disseny, l'enginyeria o les ciències de la vida. La propera edició arrenca al gener de 2018 i el procés d'inscripció encara està obert. El 97% dels graduats de d·HEALTH Barcelona emprenen projecte propi o troben feina en el sector tot just després de la seva finalització. Algunes de les startup sorgides de les anteriors edicions, com Mowoot (usMIMA), han triomfat aquest mes en una pitch competition internacional a Estocolm.

D'altra banda, Sant Joan de Déu iniciarà el 2018 la construcció del futur SJD Pediatric Cancer Center Barcelona, el centre d'oncologa infantil més gran d'Europa. A través de la campanya “Para los valientes”, s'han recaptat ja 14,5 milions d'euros per a les obres, la meitat dels recursos necessaris. 

 

Recerca d'alt impacte

El procés mitjançant el qual les cèl·lules són capaces de percebre el seu entorn està regulat per la detecció de forces i que la precisió que aconsegueixen amb aquest tempteig és nanomètrica: així ho conclou un estudio publicat a Nature i liderat per investigadors de l'IBEC. També investigadors de l'IBEC han creat un bioreactor o petit laboratori que reprodueix en miniatura el comportament de les cèl·lules musculars d'un pacient i permet provar-hi l'efectivitat dels fàrmacs per tractar malalties.

Un estudi liderado per l'Hospital Clínic i Idibaps i publicat a The Lancet Infectious diseases demostra la capacitat d'un nou antibiòtic per tractar el 60% de les pneumònies intrahospitalàries.

Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) i la Fundació BBVA han presentat un Programa Integral d'Immunoteràpia i Immunologia del Càncer que durant els propers quatre anys, i amb un pressupost total de 2,5 milions d'euros, investigarà els mecanismes naturals pels quals els limfòcits T responen al càncer, i com predir i explotar aquestes respostes antitumorals per generar tractaments més personalitzats.

Una mostra de sang pot servir per triar millor el tractament per als pacients amb càncer colorectal en estat avançat, segons un estudi liderat per l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP). L'estudi obre la porta a la possibilitat de triar un tipus de quimioteràpia o un altre a partir de dues variants genètiques que es determinen a través d'una mostra de sang.

En el capítol de noms propis, Lluís Torner, director fundador de l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), ha estat distingit per Nature com a tutor exemplar d'altres científics.

 

 

 

 

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.