Vés al contingut

Aquest mes hem vist l’operació més gran de l’any al sector: Sabadell Asabys ha liderat una ronda de 20M d’euros a la companyia Anaconda Biomed per dur al mercat el seu catèter per tractar l’ictus. També Atrys Health ha tancat la seva ampliació de capital, de 5 milions, amb una forta sobredemanda, Berdac ha aconseguit 445.000 € en una ronda liderada per Equity4Good, i Oxolife ha obert una ronda d’1,5 milions després de recuperar la llicència del fàrmac que havien cedit a de Kern Pharma.

Zeclinics ha estat seleccionada per participar en un projecte europeu de 8 milions d’euros sobre regeneració cardíaca, que arrencarà el gener i durarà 5 anys.

Parlem ara d’operacions corporatives: Ergon Capital ha ultimat la compra de Palex Medical per 150 milions d’euros, mentre que Inkemia ha venut el 30% de Leanbio per 320.000 € per reduir deute, i ha ajornat el pagament d’interessos dels seus bonus fins el maig de 2020.

Hartmann invertirà 5M d’euros a les seves plantes de Catalunya, a Mataró i Montornès, amb l’objectiu de produir per a nous mercats. També amplia espais el Parc Científic de Barcelona, que ha obert 19 nous laboratoris que han suposat una inversió de més d’1,5 milions d’euros. Per la seva banda, Eugin i NMC han obert una nova clínica de reproducció assistida a Barcelona de més de 6.500 metres quadrats que aspira a ser la més gran d’Europa, i HM Hospitales preveu obrir un quart centre a Barcelona.

Més notícies empresarials: Pangaea ha arribat a un acord amb Oncogenomics per oferir un nou test de caracterització genètica de diferents tumors. I aquest mes la Consellera de Salut, Alba Vergés, i el Director General de Recerca i Innovació del Departament de Salut, Robert Fabregat, han visitat Rob Surgical per veure el seu nou sistema Bitrack de cirurgia robotitzada mínimament invasiva.

D'altra banda Javier Terriente (ZeClinics) ocuparà la vicepresidència tercera d'Asebio, que ara presidirà Ana Polanco (Merck), després de les noves eleccions de la patronal espanyola.

Grifols avança en Alzheimer

Entre les grans del sector, Grifols ha finalitzat el seu estudi sobre Alzheimer i s’apropa a la comercialització de la teràpia. A més, també ha llançat un segellador biològic per controlar hemorràgies quirúrgiques i la seva primera immunoglobulina subcutània per al tractament de la immunodeficiència primària a EEUU. Justament aquest mes Grifols ha guanyat el Premi a l’Excel·lènica Industrial d’Europa 2019 concedit per escoles de negoci de tot el món.

Ferrer ha venut la seva divisió química HealthTech BioActives a The Riverside Company. Per la seva banda, Almirall s’ha aliat amb Iktos, una companyia especialitzada en intel·ligència artificial, per accelerar el descobriment de nous fàrmacs. En l’apartat de noms propis, Almirall ha fitxat com a nou CMO Volker Koscielny, procedent de la companyia nord-americana Celgene.

 

La Marató i IRISCAT, protagonistes

Com cada desembre, el gran protagonista en matèria de recerca ha estat La Marató de TV3, que enguany ha recaptat més de 9 milions d’euros per a la investigació de les malalties minoritàries. Des de Biocat hem aprofitat per recordar que científics i empreses de la BioRegió treballen a diari per desenvolupar noves teràpies contra aquestes afeccions.

Aquest mes el Govern ha anunciat oficialment la creació d’IRISCAT, una aliança entre 7 instituts de recerca i innovació vinculats a l'Institut Català de a Salut: IDIBELL, VHIR, IRB Lleida, IISPV, IDIBGI i DIAP Jordi Gol i Gurina. L’objectiu? Desenvolupar una estratègia coordinada per aprofitar sinergies i l’alt nivell d’estàndards de l’organització assistencial i de recerca per millorar la recerca traslacional i clínica del sistema català de la salut.

Un dels centres que en formen part, l’IRB Lleida, ha nomenat com a nou director Diego Arango, fins ara cap del grup d’investigació de Tumors digestius i coordinador de l’àrea d’investigació oncològica del VHIR. D’altra banda, el Govern ha presentat uns exposició sobre el model sanitari català al Palau Robert de Barcelona.

Més sinergies: Els 5 grans hospitals de Barcelona s’han incorporat al nou programa postIMA d’intervenció després d’incidents amb múltiples afectats. El programa ofereix un abordatge preventiu i assistencial del trauma psicològic que es pot generar en aquests esdeveniments.

Vall d’Hebron i Janssen lideren el projecte EU-PEARL (EU Patient-cEntric clinicAl tRial pLatforms), que aspira a transformar el paradigma dels assaigs clínics a Europa mitjançant una plataforma adaptativa centrada en el pacient que aconseguirà un desenvolupament més ràpid dels fàrmacs.

Un incident que aquest mes ha omplert titulars és el d’una dona ha sobreviscut a 6 hores de parada cardíaca per hipotèrmia sense seqüel·les neurològiques: en el rescat i reanimació hi ha intervingut els Bombers de la Generalitat, el Servei d’Emergències Mèdiques i l’Hospital Vall d’Hebron.

Un altre cor que torna a bategar gràcies a la innovació de la BioRegió: a l’Hospital Germans Trias i Pujol han aconseguit que un cor infartat es regeneri amb un bioimplant de cèl·lules de cordó. El bioimplant s’havia dissenyat i realitzat per un equip de Can Ruti i un del BST.

Per la seva banda, l'Hospital Clínic de Barcelona ha començat a realitzar cirurgies 3D de pròstata per primera vegada al món: ja s’han fet uns 25 casos amb èxit i la tècnica es presentarà al Congrés Europeu d'Urologia que se celebrarà el març a Holanda.

EIT Health ha donat donat un ajut de 750.000 eiuros a CKDSens, una nova plataforma per a la gestió de les malalties renals. El projecte, coordinat pel Dr. Josep M. Campistol, director general i nefròleg de l’Hospital Clínic-IDIBAPS i catedràtic de la UB, ha rebut l’ajut per portar un producte de diagnòstic renal al mercat i ser comercialitzat per l’empresa derivada CreatSens Health, sorgida de la Universitat Rovira i Virgili.

Sant Pau ha implantat per primer cop a Espanya un programa d'inducció al part a domicili. D'altra banda, un nou treball de Sant Pau, la UAB i el CIBER-BBN ha desenvolupat un nou biomaterial per a l'alliberament de fàrmacs continuat en el temps. 

Publicacions en oncologia i neurologia

Com cada mes repassem també les publicacions científiques que signen els investigadors de les entitats de recerca de la BioRegió.

En oncologia, científics de Bellvitge i la UB han descobert la implicació de la glucosa en el creixement de les cèl·lules tumorals, i l’Hospital Clínic ha liderat un estudi que ha descobert una combinació de només dos fàrmacs tan eficaç com la quimioteràpia per al tractament del càncer de mama. Per la seva banda, investigadors de l’IRB han analitzat com el sistema de degradació de proteïnes actua en la generació de tumors.

En neurologia, científics de la Universitat de Barcelona han descobert que uns cossos de glucosa serveixen per empaquetar i expulsar elements de rebuig del cervell, i un altre estudi del mateix centre ha identificat una xarxa genètica implicada en la trajectòria evolutiva del rostre dels humans i en la tendència a ser més sociables: la troballa reforça la hipòtesi de l’autodomesticació humana.

Un estudi del VHIR, l’Hospital Clínic i el CIBEREHD ha descobert que la microbiota intestinal és transcendental en l’hepatitis alcohòlica, troballa que obre una nova via de tractament de la malaltia. D’altra banda, el CIBEROBN ha determinat que l’escurçament natural dels cromosomes es pot prevenir seguint un patró dietètic ric en fruites i verdures com la dieta mediterrània, i un estudi de l’ISGlobal demostra que el consum abusiu de televisió és l’hàbit de vida que més es relaciona amb l’obesitat infantil.

Més avenços en recerca. El VHIR ha identificat una proteïna clau en la cicatrització i el remodelat cardíac després d’una sobrecàrrega de pressió, i IDIBELL ha descobert que els nínxols de la medul·la òssia protegeixen les cèl·lules mare hematopoètiques de l'envelliment. D’altra banda, un estudi de l’Hospital del Mar demostra que la contaminació redueix la taxa d’èxit de la fecundació in vitro.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.