Vés al contingut

Barcelona ha centrat aquests darrers dies l’atenció internacional amb la celebració del Mobile World Congress. Un dispositiu que detecta el Parkinson o un GPS del pulmó, han estat algunes de les tecnologies de la BioRegió de Catalunya que s’hi han pogut veure.

Aquest mes també s’ha celebrat el dia de la Dona a la Ciència, una excusa perfecta per reconéixer el talent femení que tenim a la BioRegió com pots llegir en aquest post del nostre bloc. Entre elles, trobem dos noms que també ha destactat  Labiotech al seu llistat de deu dels emprenedors en biotecnologia joves més prometedors: Laura Soucek, cofundadora i CEO de Peptomyc, i Teresa Tarragó, cofundadora i CEO d’Iproteos.

El mes més curt de l’any ha deixat, però, molts altres titulars al sector. Bona part d’ells protagonitzats pel sector farma.

El soci xinès d’AbilityPharma, SciClone, ha obtingut l’autorització per iniciar assaigs clínics de fase I/IIa a Xina amb ABTL0812 per al tractament del càncer pancreàtic.

Almirall ha pagat 30 milions de dòlars per una opció de llicència per desenvolupar i comercialitzar a Europa Lebrikizumab, un tractament per a la dermatitis atòpica. El fàrmac es troba ara en fase IIb d’assaigs clínics. Per altra banda, al 2018 la companyia va aconseguir 77 milions d'euros de benefici net.

També Rovi pagarà 13,5 milions a la nord-americana MSD per adquirir els drets per la distribució d’una línia de productes de maleat de dexclorfeniramina (antihistamínics) a Espanya i França.

Per la seva banda, la multinacional alemanya Mundipharma renuncia als seus drets sobre l’actiu E-58425 d’Esteve. La farmacèutica catalana recupera així els drets per a tot el món del seu principal projecte de R+D.

Parlem ara de fitxatges: Laboratoris Uriach ha incorporat Xavier Fité com a director del departament d’operacions farmacèutiques. També fitxa Amgen Iberia, que va incrementar un 11% la seva plantilla durant 2018 per crear una unitat nova per comercialitzar biosimilars. La biofarmacèutica índia Intas Group també ha duplicat la seva plantilla a Barcelona, des dels 50 treballadors de 2016 fins als 100 actuals. Plans de creixement igualment a Moehs, que construirà una planta per produir biocosmètics a Rubí.

 

Números menys vermells

Ferrer va reduir l’any passat el seu deute financer 70 milions de passiu financer, fins els 250 milions, i busca fàrmacs per al tractament de malalties del sistema nerviós central i el dolor per finançar el creixement. La farmacèutica ha tancat un acord amb Barcelona Tech City per impulsar el creixement d’startups del sector farmacèutic.

Els Buesa també han donat color als números vermells: Oryzon Genomics va retallar les seves pèrdues en un 77% a l’any 2018 en comparació a l’any anterior, tancant amb 1,17 milions d’euros.

Per la seva banda, Galenicum ha presentat el seu nou pla estratègic pels propers cinc anys, amb l’objectiu d’aconseguir un volum de negoci de 240 milions d’euros, el doble de l’actual.

No tot han estat bones notícies, però: la companyia nordamericana Aradigm, participada per Grifols, ha anunciat que entra en concurs de creditors.

 

Ajuts i inversions

Aromics ha rebut 1 milió de la Unió Europea per desenvolupar el projecte BERMES i completar l’etapa preclínica regulatòria del fàrmac NAX035 per al mesotelioma maligne, un tipus de càncer relacionat amb l’exposició a l’amiant.

Scranton Enterprises ha invertit 1,5 milions d’euros en un projecte de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) que desenvolupa una tecnologia que permet predir la probabilitat d’implantació d’embrions obtinguts mitjançant fecundació in vitro.

D’altra banda, la Unió Europea ha destinat 15 milions d’euros per finançar un projecte on participa la Universitat de Barcelona, EF Clif, Fundació Clínic per la Recerca Biomèdica i l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia per estudiar la influència dels bacteris a la cirrosi.

 

Hospitals amb 5G

Vodafone proporcionarà xarxa 5G que permetrà connectar a cirurgians al voltant del món en un projecte pioner de telemedicina, ‘Telestration’. El pilot ‘cirurgià remot’ creat per AIS Channel es desenvolupa a l’Hospital Clínic de Barcelona.

El Servei Català de la Salut (CatSalut) ha rectificat la mesura de traslladar la Oncologia Pediàtrica de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell a l’Hospital Vall d’Hebron: només els casos que es trobin en una fase més intensa seran derivats a l’hospital de Barcelona. Precisament aquest mes, Oncologia Pediàtrica de Vall d’Hebron ha posat a punt la seqüenciació genètica sistemàtica dels tumors sòlids infantils amb mal pronòstic.

També Vall d’Hebron ha tractat amb èxit, per primera vegada a l’Estat, una pacient en fase presimptomàtica d’atròfia muscular espinal infantil mitjançant teràpia genètica. L'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona ha operat amb èxit una nena de 1.310 grams, la pacient més petita del món a sotmetre's a una ablació cardíaca.

D’altra banda, l’Hospital de Bellvitge ha invertit 2,5 milions d’euros en material quirúrgic. Més inversions, en aquest cas al sistema privat: HM Hospitales pretén créixer a Barcelona amb la compra de dos centres més a la capital o l’àrea metropolitana, mentre que Corachan preveu invertir enguany 17 milions d’euros per tal de renovar les seves instal·lacions, principalment en un centre d’excel·lència oncològica.

 

Mini-ronyons i altres novetats científiques

Investigadors de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) han generat mini-ronyons artificials similars als d’un fetus de sis mesos amb cèl·lules mare. La fita s’ha publicat a Nature Materials.

En oncologia, el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) ha demostrat per primer cop in vivo que l’antibiòtic linezolid suprimeix la taxa de creixement dels tumors i augmenta l’autofàgia. L’estudi s’ha publicat a Molecular & Cellular Proteomics. Per altra banda, un estudi de l’Hospital del Mar publicat a Clinical Cancer Research ha descobert que la presència d’un tipus de cèl·lules immunitàries, les anomenades natural killer, en tumors de mama agressius és un indicador de la resposta a tractament amb anticossos.

L’Institut Josep Carreras i la Universitat de Cantàbria han presentat a Haematologica nous enfocaments i eines de pronòstic per millorar la supervivència de la leucèmia limfoblàstica aguda de tipus B, una de les leucèmies infantils més letals.

Novetats en malalties respiratòries. Un estudi coliderat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i l’Institut Nacional de Salut i Investigació Mèdica de França (Inserm) ha conclòs que l’exposició a substàncies químiques, com ara parabens, ftalats i alquilperfluorats, durant l’embaràs i els primers anys de vida poden impactar en la salut respiratòria infantil. El treball ha estat publicat a The Lancet Planetarly Health.

A més, el Centre de Regulació Genòmica (CRG), en col·laboració amb la Universitat Pompeu Fabra, ha identificat les proteïnes que controlen la producció de mocs, la qual cosa obre una nova via pel tractament de patologies de les vies respiratòries i del còlon. La recerca ha estat publicada a Journal of Biological Chemistry.

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha identificat més de 800 noves regions del genoma que podrien ser rellevants per l’evolució humana. Els resultats s’han publicat a Nucleic Acids Research. Un altre descobriment pioner: els hospitals Dr. Josep Trueta de Girona i Santa Caterina de Salt, l’IDIBELL i la Universitat de Navarra ha identificat una malaltia, l’atàxia espinocerebelosa 48 (SCA48), causada per una mutació genètica desconeguda fins ara.

Un estudi liderat pels Instituts Nacionals de Salut de Bethesda (Estats Units) amb participació de l'Institut de Biomedicina de la Universitat de Barcelona, l'Institut de Recerca Sant Joan de Déu, el CIBER de Malalties Rares (CIBERER), el Vall d'Hebron Institut de Recerca i el CIBER de Salut Mental (CIBERSAM) han descobert que algunes variacions en el gen LPHN3, relacionat amb el trastorn per dèficit d'atenció amb hiperactivitat (TDAH) podrien afavorir la predisposició a consumir tabac, alcohol i cànnabis. Els resultats han estat publicats a Translational Psychiatry.

“La Caixa” impulsa amb més de 180.000€ una iniciativa de l’IRBLleida, CIBERES, l’Institut de Recerca Sanitària La Fe que permetrà l’avenç d’un projecte de medicina personalitzada dirigit a predir els beneficis del tractament de l’apnea del son en el control de la hipertensió resistent.  També aquest mes, la Universitat de Lleida (UdL) ha inaugurat el segon edifici de Biomedicina, on hi treballaran 417 investigadors de la UdL, l’IRBLleida i de fora. El complex compta amb 9.000 metres quadrats. La directora de l’IRBLleida, Elvira Fernández, ha deixat el seu càrrec per jubilació i el centre convocarà un concurs públic per escollir el seu successor.

El Sincrotró ALBA i la Fundação para a Ciência e a Tecnologia (FCT) de Portugal han signat un conveni de col·laboració que promou l’ús del sincrotró entre la comunitat científica de Portugal.

L’Hospital Universitari Mútua Terrassa ha publicat un estudi a la revista Journal of Crohns and Colitis que conclou que un 5% dels pacients amb malaltia inflamatòria intestinal que prenen immunosupressors presenten infeccions greus.

I un exemple de transferència tecnològica: Paperdrop Diagnostics, una spinoff de l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), ha iniciat el desenvolupament de l'ISR-Test, patentat per l'IDIBELL i l'Hospital Universitari Mútua de Terrassa, el primer dispositiu que permet identificar els pacients amb risc de patir ictus isquèmic. 

I si tanta notícia t’ha despertat la gana, millor prendre-s’ho amb calma: La Universitat Rovira i Virgili, l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili i el CIBEROBN han demostrat que menjar de forma ràpida eleva el risc de tenir triglicèrids alts en sang.

 

Convocatòries que no t’has de perdre

És moment de treure l’agenda. Biocat busca teràpies en fase early stage per participar a Here comes your lead, un nou programa que posarà en contacte projectes de drug discovery amb partners per establir models de col·laboració en recerca. El registre per participar-hi és gratuït i s'obrirà en els propers dies.

Si busques inversió, tens dues cites aviat. Biocat ha obert la convocatòria per participar a The Investment Readiness Series – France Edition, una iniciativa que pretén posar en contacte projectes i empreses catalanes del sector de ciències de la vida i de la salut amb inversors francesos i, alhora, projectes i empreses franceses amb inversors catalans. La convocatòria, oberta fins el 19 de març, s’adreça a projectes i empreses del sector salut preparades per aconseguir inversió seed capital i sèries A. El programa és gratuït i la trobada tindrà lloc el 22 de maig.

A més, l’11 d’abril se celebra el 24è Fòrum d’Inversió Healthcare Barcelona, punt de trobada entre emprenedors i inversors del sector sanitari. El termini de presentació de projectes està obert fins el 18 de març.

D’altra banda, Biocat ha obert les inscripcions per al 9è Curs d’Iniciació a la Bioemprenedoria “Claus per Bioemprendre”, que tindrà lloc el 30 d’abril, 7 i 14 de maig a Barcelona. El curs s’adreça a estudiants i llicenciats en ciències de la vida, estudiants de màster, doctorats i joves investigadors.

I si no ho has fet ja, encara pots apuntar-te a la 2a edició de l'Open Innovation Forum, un Programa d'Innovació Oberta que permet les empreses llançar els seus reptes d'innovació i obtenir propostes de solucions de la mà de grups i centres de recerca. La primera trobada tindrà lloc el 3 d'abril de 2019 a Caixaforum Barcelona.

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.