Vés al contingut

A la BioRegió de Catalunya, l'ecosistema català de les ciències de la vida i la salut, engeguem l'any parlant d'inversió. Mediquo, la plataforma barcelonina que ofereix un servei en línia de consultes mèdiques les 24 hores del dia en una vintena de països, ha aconseguit 2 milions d'euros en una ronda liderada per Target Global i acompanyada per altres inversors que ja tenien presència en l'accionariat. Cebiotex ha obert una ronda de 4 milions d'euros per accelerar els assaigs clínics del seu primer tractament oncològic, per al tractament dels Sarcomes de Parts Toves (STS), mentre que QMenta ha obert una ronda de 1,35 milions d'euros per obrir mercat a EEUU.

GoodGut ha captat 1,1 milions per engegar el seu projecte pioner de detecció del càncer colorectal. Minoryx Therapeutics ha rebut la designació FDA fast-track per al seu medicament pel tractament de la X-ALD, que li permetrà seguir avançant en la recerca del fàrmac. Per la seva banda, Som Biotech ha estat inclosa al ranking de startups top espanyoles de Sifted, publicació de Financial Times especialitzada en startups.

Som Biotech, Minoryx i GoodGut són precisament tres de les 20 companyies que us avancem que seran notícia aquest 2020: no us perdeu la llista completa aquest mes al blog de Biocat.

I seguim parlant de finançament: Inveready ha constituït GAEA Inversión, el seu primer vehicle de private equity enfocat a la inversió en pimes, que preveu reunir compromisos d’inversió de 110 milions d’euros.

Més notícies empresarials: Transmural Biotech ha desenvolupat un test basat en intel·ligència artificial que permet predir el risc de morbiditat neonatal. Per la seva banda, Devicare continua la seva expansió internacional i ha anunciat l’entrada al mercat de Filipines de la mà de Cathay Drug per distribuir el seu producte Lit Control. D’altra banda, el VHIR provarà en humans el sistema de trombectomia desenvolupat per Anaconda Biomed per tractar l’ictus isquèmic.

Les farmacèutiques catalanes es reforcen amb adquisicions. Esteve ha comprat la firma alemana Riemser com un pas més d’afiançament a Europa mentre que Almirall pagarà 56 milions d'euros per la compra de Bioniz Therapeutics per entrar en oncodermatologia.  També aquest mes, Almirall ha anunciat un acord amb la nord-americana 23andMe i la xinesa WuxiBiologics per reforçar-se en dermatologia. D’altra banda, Laboratoris Salvat ha destinat gairebé 9M d’€ al desenvolupament d’un fàrmac per a l’otitis que preveu llançar a Europa i Estats Units en un any.

 

Innovació als hospitals

Catalunya ha batut rècord històric amb 1.296 transplantaments el 2019, un 12,6% més que l’any anterior: la xifra porta augmentant 6 anys consecutius. Una fita possible gràcies als donants i als hospitals de la BioRegió, que aquest mes han presentat noves innovacions.

Vall d’Hebron ha fet implants de fèmur que permeten posar i treure pròtesis amb un clic: al contrari que les pròtesis clàssiques, permeten l’usuari coordinar millor la força sobre el fèmur en caminar. Vall d’Hebron també ha fet amb èxit el primer transplantament triple de cor, ronyó i fetge al país a una menor de 10 anys amb una malaltia minoritària. Pel que fa a les infraestructuras del centre, el Govern ha impulsat les obres del nou edifici de Vall d’Hebron Institut de Recerca i ha anunciat que estarà llest el març de 2023. L’edifici tindrà una superfície de més de 16.000 m2 dedicats a la recerca i albergarà la darrera tecnologia en l’àmbit de les teràpies avançades.

Altres hospitals catalans han presentat aquest mes nombroses innovacions en cardiologia. L’Hospital Germans Trias utilitza un procediment pioner a Catalunya per operar la insuficiència mitral sense cirurgia a cor obert, l’Hospital del Mar ha reduït a la meitat els reingressos i urgències cardíaques amb un programa on el pacient comunica les seves dades dia a dia, i Sant Pau ha demostrat que l’ecografia pulmonar és una tècnica clau per prevenir futures complicacions en insuficiència cardíaca aguda. Per la seva banda, l’Hospital Trueta i la Fundació Daniel Bravo han posat en marxa una nova unitat d’imatge cardíaca avançada considerada d’excel·lència altament especialitzada.

Novetats també als centres d’atenció primària: el Departament de Salut invertirà 40 milions d’euros en una nova solució tecnològica per desburocratitzar la feina dels professionals.

 

L’origen de la metàstasi i altres avenços en recerca

L’investigador català que ha protagonitzat més entrevistes aquest mes ha estat Joan Massagué, que des de l’Institut Sloan Kettering de Nova York ha desxifrat l’origen de la metàstasi: el hackeig d’un mecanisme de reparació natural del cos. La troballa permet obrir vies de teràpies per prevenir-les i curar-les. Una altra notícia d’oncologia molt comentada ha estat que l’ISGlobal ha descobert el motiu pel qual els homes tenen més risc de patir càncer: la pèrdua de funcions de gens clau del cromosoma Y. Per la seva banda, l’IRB Barcelona ha descobert que la inhibició de la proteïna p53 redueix el creixement de tumors de pulmó.

En neurologia, un estudi del BarcelonaBeta Brain Research Center demostra que les persones amb insomni tenen més risc de desenvolupar Alzheimer.  Un altre estudi, coordinat per l’Hospital Clínic-IDIBAPS, mostra que una dieta enriquida amb nous pot millorar la cognició i la percepció de les persones grans.

Una altra investigació publicada a The Lancet amb participació de l'Hospital Clínic ha demostrat l'eficàcia d'un anticòs monoclonal per tractar la rinosinusitis crònica amb poliposi nasal greu, el que permetria administrar un tractament alternatiu quan el tractament habitual amb corticoides no funciona.

Una investigació del CIBERDEM i l’Institut Pere Virgili mostra que la diabetis gestacional predisposa el bebè a patir malalties metabòliques. D’altra banda, l’Institut Català de la Salut i l’IDIAPJGol s’han aliat amb la Gasol Foundation per combatre l’obesitat infantil: l’objectiu és pilotar i validar un model d’intervenció comunitària capaç de prevenir-la. L’esport hi té un paper clau, i no només en el pes: un estudi de l’IMIM ha demostrat que l’activitat física modifica la forma d’actuar del nostre ADN, influint en l’estructura d’aquest però sense canviar-ne la seqüència.

La UB ha publicat un catàleg de models experimentals per promoure la transferència: es tracta d’una eina de cerca i identificació del model experimental d’interès en funció de la malaltia o del procés que es vulgui estudiar.

I parlant d’universitats, la rectora de la URV, María José Figueras, s’ha convertit en la nova presidenta de l’Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP).


 
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.