DESTAQUEM: Nou fons inversor i avenços d’impacte en VIH i càncer
<p>Asabys arrenca amb 30 milions d’euros, IrsiCaixa anuncia el 2n cas de remissió de VIH al món i Peptomyc avença en el seu fàrmac oncològic</p>
Ja ha arribat la primavera, i amb ella un bon grapat de bones notícies per a la BioRegió de Catalunya.
Comencem parlant del pol·len que ha de permetre que siguin florint resultats: el finançament. Aquest mes hem llegit una gran notícia en aquest sentit: el fons creat per Josep Lluís Sanfeliu i Clara Campàs, Sabadell Asabys Health Innovation Investments, arrenca amb el compromís de 30 milions d’euros per part dels seus socis inicials i pretén tancar com a mínim 70 milions durant aquest any. El seu objectiu? Invertir en una quinzena d’empreses nacionals i internacionals de dispositius mèdics, tecnologies en salut digital i biotecnologia en fases primerenques.
Inversions com les que ha anunciat SOM Biotech, que ha tancat una ronda de finançament de 7 milions d’euros per potenciar les seves activitats de llicència i codesenvolupament i finalitzar l’assaig de Fase IIa d’un compost per la malaltia de Huntington. També ha aixecat fons Admit Therapeutics, que ha tancat una ronda de 200.000 euros liderada per BStartup i Ship2B per desenvolupar la seva prova de diagnòstic d’Alzheimer i iniciar la fase de validació clínica.
I en els propers mesos seguirem parlant de noves operacions: Mediquo preveu obrir la seva tercera ronda de finançament amb l’objectiu de captar vuit milions d’euros. També BetterCare obrirà una ronda de mig milió d’euros per impulsar la seva arribada als hospitals.
Per la seva banda, ZeClinics ha rebut un ajut Nuclis per desenvolupar noves teràpies per al tractament de malalties cardíaques bastant-se en el sistema cardíac del peix zebra. Si busqueu finançament com ells, apunteu: el proper 1 d’abril obrirà la primera de les dues convocatòries de INNOWWIDE, iniciativa pilot finançada pel programa Horizon 2020 que busca donar suport a pimes europees innovadores i startups que busquin obrir mercat a països en desenvolupament, grans economies emergents i països desenvolupats.
El punt agredolç del mes el posa Inkemia, que s’ha declarat en preconcurs de creditors per negociar una reestructuració del deute i la cerca de nous inversors.
Avançant cap als pacients
El mes passat parlàvem al blog de Biocat sobre les dones emprenedores de la BioRegió de Catalunya i aquest mes una d’elles ha protagonitzat moltes pàgines de diari: Laura Soucek, fundadora de Peptomyc, spinoff d’ICREA i VHIO, ha estat notícia pels avenços publicats a Science Translational Medicine sobre el tractament Omomyc, provat en ratolins, per inhibir el gen Myc que causa, entre d’altres, el càncer de pulmó més agressiu.
Per cert, Laura Soucek serà una de les emprenedores que explicarà la seva experiència al 9è curs Claus per bioemprendre, del qual ella mateixa va ser alumna, que arrenca el 30 d’abril i per al qual encara ets a temps de registrar-te.
Més avenços en els pipelines. La FDA ha autoritzat Oryzon Genomics a realitzar un estudi clínic de fase IIa amb ORY2001 en pacients amb malaltia d’Alzheimer a Estats Units. Rovi ha presentat resultats positius en un estudi del seu fàrmac Doria (Risperidona ISM) en pacients amb esquizofrènia, el que li ha fet pujar en Borsa un 4,6%.
Internacionalització i resultats econòmics
Obrim capítol de negoci i internacionalització. Reig Jofre ha iniciat la comercialització de remifentanil, un anestèsic d’ús hospitalari, a Corea del Sud, mentre que Brill Pharma ha iniciat el seu procés d’entrada al mercat portuguès.
Mitelos ha començat a comercialitzar OTIBLOCK® Ear spray a Àfrica per primera vegada i Promofarma accelera la seva internacionalització amb la compra de Doctipharma, a França.
A casa nostra Farmadosis, que desenvolupa programari i maquinària per dispensar dosis de medicaments, implementarà una nova línia de producció a Terrassa. Joyners, multiplataforma que agrupa més de mil professionals sociosanitaris, s’ha instal·lat al 22@ de Barcelona, i Entregoo, especialitzada en entrega de medicaments i productes de parafarmàcia a domicili, ha obert oficina a Barcelona.
D’altra banda, el comparador d’assegurances iSalud.com s’ha incorporat a Barcelona Health Hub, mentre que Novartis s’ha incorporat a Barcelona Tech City com a soci global de la entitat per tal d’impulsar la innovació i la col·laboració en salut.
Virtual Bodyworks ha començat a col·laborar amb la Unitat Avançada de Neurorehabilitació de l’Hospital Los Madroños per utilitzar una tecnologia de realitat virtual immersiva pionera en la rehabilitació del dany cerebral.
AB-Biotics ha començat a comercialitzar els seus probiòtics com a ingredients de la indústria alimentària amb un acord amb l’empresa belga Pur Natur i ha signat un acord amb l’empresa nord-americana InSourceDx per comercialitzar el seu test farmacogètic per a neurologia i psiquiatria. L’empresa cotitzada al MAB va tancar 2018 amb un benefici net d’1,21 milions d’euros.
Més números: Reig Jofre va guanyar 9,2 milions d’euros durant 2018, un 5% més que al 2017, amb uns ingressos de 180,5 milions, el 7% més que al 2017. Per la seva banda Doctoralia va duplicar els seus ingressos a Espanya al 2018, fins a 2,3 milions d’euros.
Amb nom propi
Minoryx Therapeutics ha anomenat Didier Le Normand com a Chief Financial Officer (CFO) de la companyia i director general de la seva filial belga. Per la seva banda Oriol Segarra, director executiu d’Uriach, ha abandonat el consell d’administració de Mind the Byte.
CataloniaBio & HealthTech ha lliurat el premi Bioèxit al fons Ysios Capital per les fites assolides durant el 2018 en l’àmbit de la biomedicina i la salut a Catalunya, i un premi honorífic a Antonio Parente per la seva trajectòria empresarial.
Compres i vendes a les multinacionals
Grifols ha tancat un crèdit de 315 milions d’euros a través de Scranton, el holding inversor controlat per la família i els directius de la farmacèutica. L’operació permetrà finançar la compra dels seus centres de plasma. Precisament aquest mes Grifols ha adquirit el 26,2% de Shanghai RAAS, convertint-se en el segon accionista de l’empresa xinesa. La companyia ha presentat l’informe de resultats de 2018, amb prop de 600 milions d’euros de benefici, l’1,5% més que l’any anterior.
Almirall ha venut ThermiGen, el seu negoci d’estètica ubicat a Dallas (Estats Units), a Celling Biosciences. A més, ha signat un acord amb la xinesa HitGen per desenvolupar nous compostos per a la dermatitis atòpica.
VIH i altres investigacions d’impacte
Un consorci coordinat per l’IrsiCaixa ha aconseguit el segon cas al món de remissió del VIH sense antiretrovirals mitjançant un trasplantament de cèl·lules mare. L’estudi, liderat pel University College de Londres, s’ha publicat a Nature.
Científics de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han aconseguit activar amb gran eficiència molècules localitzades a l’interior de teixits cel·lulars mitjançant llum infraroja. Aquest desenvolupament, publicat a Nature Communications, permet focalitzar l’acció de fàrmacs. A la mateixa publicació, el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) ha demostrat que l’acumulació excessiva del pigment neuronal neuromelanina a les neurones dopaminèrgiques està relacionat amb el desenvolupament de la malaltia de Parkinson.
L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) ha descobert un biomarcador alterat en un 25% dels càncers que es relaciona amb una major agressivitat del tumor. L’estudi, que podria ajudar a trobar noves teràpies, s’ha publicat a Journal of Cancer Investigation Insight. Investigadors del mateix centre, amb col·laboració internacional, han descrit a Nature Communications una nova malaltia muscular causada per una mutació en el gen de la mioglobina.
El VHIR ha demostrat per primera vegada en humans que l’aplicació de col·liris neuroprotectors és útil pel tractament de la retinopatia diabètica, ja que evita la degeneració de les neurones de la retina. L’estudi ha estat publicat a la revista Diabetes.
L’IDIBAPS ha publicat una sèrie d’estudis que descriuen l’impacte de l’envelliment en el fetge, tant en persones sanes com en casos de malalties hepàtiques.
Un estudi de l’Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona publicat a Frontiers of Behavioral Neuroscience ha demostrat que l’estimulació sensorial millora els efectes d’una lesió cerebral en ratolins models de prematurs.
L’ISGlobal ha rebut una ajuda econòmica de 22,4 milions d’euros de la organització internacional Unitaid per a un projecte que investiga com matar els mosquits transmissors de la malària. Per la seva banda, l’IRB Barcelona ha llançat la campanya #RepteMetàstasi que busca recaptar 5 milions d’euros per combatre la metàstasi.
Innovar des dels hospitals
La Fundació Bancària “la Caixa” i l’Hospital Clínic de Barcelona han signat una aliança estratègica per potenciar la recerca pionera de gran impacte i la millora assistencial. Amb l’acord, l’hospital rebrà prop de 6 milions d’euros per promoure una nova Unitat d’Immunoteràpia.
La Generalitat de Catalunya inverteix cinc milions d’euros en tecnologia per monitoritzar les constants dels pacients als hospitals: el contracte ha estat amb Medtronic.
L’Hospital del Mar ha realitzat la primera cirurgia làser de l’Estat pel tractament de l’epilèpsia i tumors cerebrals. L’hospital també ha utilitzat per primera vegada a l’Estat la radioteràpia per tractar arítmies del cor. Justament aquest mes també l’Hospital Vall d’Hebron ha instal·lat l’accelerador de radioteràpia més innovador per millorar la precisió i seguretat en els tractaments.
Per la seva banda, l’Hospital de Sant Pau ha creat un dispositiu pioner per a la contenció de nadons prematurs que disminueix l’estrès del nadó durant el procediment del pes i contribueix a un millor desenvolupament neurològic. Investigadors de l'Hospital de Sant Pau i de l'Hospital Clínic han identificat els primers canvis cerebrals en casos de demència frontotemporal gràcies a una nova tècnica d'imatge cerebral. Han publicat els resultats a la revista Brain.
L’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Institut Català d’Oncologia (ICO) han posat en marxa un tractament de la neuràlgia del trigemin mitjançant radiocirurgia per primera vegada a Catalunya. Per la seva banda, l’Hospital General de Granollers participa en dos projectes europeus de seguretat cibernètica.
HM Hospitals ha invertit 30 milions d’euros en l’hospital Delfos amb l’objectiu de renovar la clínica. El centre ha incorporat Joan Albanell per liderar el projecte d’oncologia que el grup vol desenvolupar a Barcelona. D’altra banda, l’Institut Oftalmològic Quirónsalud Dexeus ha obert un nou centre mèdic-quirúrgic a l’Hospital Universitari Dexeus de Barcelona.
I parlant d’innovar des dels hospitals, els alumnes de d·HEALTH Barcelona, el programa impulsat per Biocat per formar nous innovadors i emprenedors en salut, han començat la fase d’immersió clínica del programa: enguany a l’Hospital Clínic, l’Hospital Vall d’Hebron i, per primer cop, a l’Hospital Germans Trias i Pujol.