Vés al contingut

Novetats, finançament i més fons disponibles

Aprofitant la celebració del 4YFN, algunes startups de la BioRegió han aprofitat l’esdeveniment per presentar algunes novetats que han desenvolupat en els darrers mesos. A més aquest mes, MJN Neuroserveis ha mostrat el seu dispositiu, el primer del món que permet  predir una crisi epilèptica. L’auricular, connectat pel mòbil mitjançant una app, permet monitoritzar l’activitat elèctrica del cervell a través del canal auditiu. Actualment la companyia està realitzant una campanya de crowdfunding per a obtenir finançament. Cal destacar també que WIVI Vision, companyia que desenvolupa una tecnologia per detectar i millorar les disfuncions visuals, ha signat un acord amb el Grup CIONE per incorporar la seva tecnologia en les òptiques d’Espanya i Portugal.  Durant les properes setmanes, la tecnologia estarà disponible a més de 50 òptiques d’arreu d’Espanya.

Per altra banda, Biointaxis, l’spin-off dedicada al desenvolupament d’un tractament únic per a curar l’Atàxia de Friedrich, ha llançat una campanya de crowdfunding de 880.000 euros amb l’objectiu de demostrar la biodistribució i seguretat del fàrmac en animals. També ha obert una ronda de finançament una altra spin-off: Renalyse. Així la plataforma tecnològica sanitària vol recaptar fons per a poder finalitzar el seu proptotip industrial en sang i finançar el procés de validació clínica. 
Koa Health, l’startup digital de salut mental que aquest any va tancar la ronda de finançament més alta del sud d’Europa, busca impulsar la seva expansió internacional amb presència a Canadà, Singapur i Amèrica Llatina. Un altre impuls de creixement en el sector el trobem a l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron, que ha creat l’spin-off  Endolipid Therapeutics, per abordar les reduccions de de grassa visceral amb aplicacions en terapèutica.

Pel que fa a la indústria, Almirall durà a terme la fabricació del medicament Sysara, un nou antibiòtic de dermatologia mèdica que permetrà abastir a la població americana. La companyia ha rebut l’autorització de la FDA per al desenvolupament del medicament a la planta de Sant Andreu de la Barca. Per altra banda, l’assaig clínic de la vacuna pròpia d’HIPRA començarà a mitjans d’agost. L’IDIBGI col·laborarà en l’estudi en el qual participaran quinze voluntaris gironins que encara no hagin rebut cap vacuna contra el virus. Cal destacar també l'adquisió de la catalana DR Healthcare per part d'AB Biotek, una divisió d'Associated British Foods. La biotec, especialitzada en produir un enzim que s'utilitza en la producció d'aliments funcionals, va aconseguir que al 2019 la UE aprovés una substància que es relaciona amb la prevenció de migranyes o la hiperactivitat.

En fons d’inversió, Nina Capital ha constituït el seu segon vehicle d’inversió de 40 milions d’euros per invertir en startups en fase inicial. Segons la fundadora Marta-Gaia Zanchi, els inversors són principalment estrangers, de països com Italia, Alemanya, Suïssa i Estats Units. Per altra banda, cal destacar que Capital Cell, la plataforma d'equity crowdfunding, va tancar 14 rondes d'inversió per un total de 13,9 M€ el 2020. 

Recerca puntera a hospitals i centres de recerca 

Una fita rellevant l’hem trobat a l’Hospital de Bellvitge, que ha completat amb èxit el primer trasplantament a Catalunya d’un cor procedent d’un donant en asistòlia controlada, és a dir, amb el cor aturat. L’operació ha suposat un avenç en l’aplicació d’aquesta tècnica, que fins ara només s’havia dut a terme en trasplantament de ronyons o de fetge. Com a fet destacable cal esmenar que l’Hospital Clínic de Barcelona ha identificat i tractat una nova encefalitis autoimmune . El grup de l'Idibaps que lidera Josep Dalmau ha descrit 11 de les 17 inflamacions cerebrals d'aquest tipus que es coneixen. Continuant amb hospitals, la unitat d’investigació en Resonància Magnètica de l’Hospital del Mar, juntament amb ISGlobal, han exposat com l’obesitat infantil té un reflex en el funcionament del cervell semblant al que tenen les persones amb un trastorn obsessiu compulsiu (TOC). Aquest fet indica que quan el sobrepès arriba a una fas extrema, ja no es tracta només d’un problema  de canvi d’hàbits, sinó que el propi cervell està patint canvis també. Per tancar aquest bloc hospitalari, destaquem que Barcelona ja compta amb un nou hospital general mèdic quirúrgic sota el nom HM Nou Delfos. Aquest recinte hospitalari s’ha sumat a la llista de centres hospitalaris de la ciutat comtal després de finalitzar un procés de reestructuració, que ha suposat, en els últims tres anys, una inversió superior als 30 milions d’euros.

Un altre grup d’investigadors de l’Idibaps ha liderat un estudi multicèntric a tot l’Estat que demostra els beneficis de finalitzar l´embaràs en dones amb preeclàmpsia de més de 34 setmanes. Si continuem amb estudis relacionats amb la gestació, cal destacar que l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron i l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau han participat en un assaig clínic internacional en dones embarassades per avaluar l’eficàcia, seguretat i capacitat de crear resposta immunitària amb la vacuna de Pfizer. També, hem estat testimonis de la recerca liderada per l’IRBLleida, on s’ha definit un perfil de microRNA com a biomarcador per a predir l’evolució de la COVID-19 en pacients greus. Gràcies a aquest nou descobriment es podria arribar a predir la gravetat en pacients afectats pel SARS-CoV-2 i evitar la seva evolució. 

Facilitats per emprendre a la BioRegió

Una bona notícia per al món de l’emprenedoria ha estat la següent: l’Ajuntament de Barcelona ha fet públic el seu compromís de reduir el 50% dels processos i el 50% del temps per a realitzar qualsevol activitat econòmica en els propers cinc anys. Amb aquesta  mesura es pretén que Barcelona esdevingui el lloc perfecte per a emprendre i poder desenvolupar un projecte dins la ciutat.

A més, també hem sabut per part d’ACCIÓ, que Catalunya és la primera regió europea en nombre de pimes que han captat ajuts per a projectes d'innovació de la Comissió Europea. El projecte Horitzó Europa, del programa marc d'inversió en recerca i innovació de la Unió Europea per al període 2021-2027, ha permès que 246 empreses catalanes rebin ajudes, representant el 4,5% sobre el total.

Nomenaments i distincions

Amb la formació del nou Govern català, arriben els nomenaments de les persones responsables dels principals organismes de Salut. Així doncs, el Departament de Salut ha proposat aquest mes a Gemma Craywinckel per a dirigir el Servei Català de la Salut; Carmen Cabezas, com a secretaria de Salut Pública; i Yolanda Lejardi, per a la direcció gerència de l’Institut Català de la Salut. Per altra banda, en el propi Departament de Salut, s’ha conegut el nomenament de Meritxell Budó com a nova secretaria d’Atenció Sanitària i Participació. Qui fins ara havia estat consellera de Presidència i Portaveu del Govern, se situa ara a l’equip liderat pel conseller de Salut, Josep Maria Argimon.

Per la seva banda, el laboratori Uriach ha nomenat el primer president de la companyia no vinculat a la família en les seves cinc generacions d’història. Luis Cantarell és el nom del nou president del consell d’administració. Ex directiu de Nestlé i amb experiència a l’àrea de salut de la multinacional Nestlé Health Science substitueix a Joaquín Uriach Torelló, qui ha sigut president des de l’any 2012. També s’han viscut nous nomenaments a Inveready i SOM Biotech: Inveready reforça la cúpula directiva amb Beltrán Mora-Figueroa com a soci. Fins ara Mora dirigia l’equip de fusions i adquisicions i mercat de capitals del banc d’inversió d’Espanya; en el cas SOM, la biofarmacèutica especialitzada en la identificació, desenvolupament en fase preclínica i clínica i comercialització de fàrmacs per al tractament de malalties òrfenes, principalment relacionades amb el sistema nerviós central, ha anunciat el nomenament de Marc Casellas com a director financer.

Per últim, l’epidemiòleg Antoni Trilla, juntament amb d’altres científics, ha estat guardonat i merescudament distingit  per la seva extraordinària qualitat de periodisme científic, als premis CSIC-Fundació BBVA de Comunicació Científica. Per altra banda, la Dra. Laura Lechuga Gómez ha rebut el Premi d'Investigació Burdinola en la seva XVIII edició. El premi reconeix el seu treball sobre els avenços en nanomedicina, nanodiagnòstic, medicina regenerativa i teràpia personalitzada.

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.