DESTAQUEM: Operacions corporatives, rondes de finançament, convocatòries i avanços en recerca
<p>Premis, publicacions científiques i innovacions assistencials completen els titulars de novembre a la BioRegió</p>
Mentre els consumidors es preparen per al Black Friday, el sector de les ciències de la vida ha sortit de compres aquest mes: les operacions corporatives protagonitzen un bon grapat dels titulars de Novembre. En repassem alguns: La farmacèutica Aerie Pharma, cotitzada al Nasqad, ha adquirit per més de 10 milions d’euros la startup Avizorex Pharma, amb seu al Parc Científic de Barcelona i especialitzada en oftalmologia. Tibidabo Ventures ha adquirit Abac Therapeutics, la biotecnològica catalana especialitzada en antibiòtics que va protagonitzar la segona major ronda de finançament del sector l'any passat a Espanya (16 milions d'euros).
Palex ha tornat a créixer: la companyia de tecnologia sanitària ha comprat la madrilenya Bemascé. Atrys Health ha tancat l’adquisició de l’Institut Mèdic d’OncoRadioteràpia, un pas important pel seu posicionament en serveis de radioteràpia al país. Labiana Life Sciences ha adquirit la veterinària sèrbia Veterinarski Zavod Subotica i la japonesa Kaneka s’ha fet amb el 86% d’AB-Biotics, dins de l’exclusió de cotització de l’empresa del MAB. Per la seva banda, la família Uriach ha recuperat el 100% del capital de Palau Pharma, spin-off d’Uriach especialitzada en medicaments de prescripció mèdica.
Més notícies de finançament. OxoLife busca 8 milions d’euros per avançar en la implantació embrionària: la companyia ultima una ronda per completar els estudis de fase I i en prepara una segona per als de fase II. Mimedicus busca 2 milions d’euros per desenvolupar la seva app que permet rebre atenció sanitària a domicili. Per la seva banda, Qmenta obre una ronda d’1,35M d’euros perquè els seus algoritmes obrin mercat a EEUU, i Made of Genes obre una ronda d’1 milió per portar a Estats Units el seu nou servei de medicina personalitzada de l’empresa.
Bones notícies per a Minoryx Therapeutics, que ha rebut l’aprovació de medicament orfe de la FDA i l'EMA per al seu medicament per a l’atàxia de Friedreich. I noves companyies a l'ecosistema: un equip de l’Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona ha creat l’empresa NeuroHeal Biomedicals per desenvolupar un nou tractament neuroprotector i que accelera la regeneració dels nervis perifèrics danyats.
Parlem ara de premis i distincions. Un total de 40 investigadors de centres de recerca i universitats catalans figuren entre els més citats del món, segons la llista Highly Cited Researchers que publica cada any el Web of Science Group.
El Govern ha reconegut 18 professionals i 5 entitats amb les medalles i plaques Josep Trueta. Amb aquests guardons, l’executiu premia la tasca i trajectòria de professionals i entitats en l’àmbit de la salut. ABLE i Rehand han estat galardonats amb els premis Expansión “Start-up”, en la categoria de Salut i Biotecnologia. Onira Research ha estat distingida amb el premi EIT Health Medtech Bootcamp pel seu kit per al tractament de la hipertensió resistent. D’altra banda, CaixaBank i Enisa han obert la convocatòria dels Premis Emprenedor XXI, adreçada a startups d’Espanya i Portugal: s’hi poden presentar candidatures fins al 4 de desembre.
Novetats a les farmacèutiques
Grifols ha refinançat 5.800M d’euros del seu deute bancari, la qual cosa permetrà la companyia continuar amb els seus plans de creixement a llarg termini. Plans en té, i molts: entre d’altres, ha iniciat la producció a la seva nova planta de Brasil, la seva primera planta d’Amèrica Llatina, i ha rebut llum verda per part de les autoritats xineses per a la seva aliança amb Shanghai Raas.
Almirall confirma el seu ascens: s’ha apropat als 100M d’euros de benefici en els 9 primers mesos de l’any, amb prop de 700 milions d’ingressos totals, un 17% més que l’any anterior. A més, la família Gallardo ha guanyat 168M d’euros amb la venda del 6,3% de la companyia.
Reig Jofre ha rebut l’aprovació per a la comercialització d’un antibiòtic i el començarà a vendre a principis de 2020 a Portugal. La companyia ha registrat pèrdues de 2 milions d’euros en el seu benefici net.
Beques i avenços en recerca
“La Caixa” ha publicat les bases de les Ajudes d’Investigació en Salut “La Caixa”. Atents: el gener s’obrirà la convocatòria. La Marató de TV3 ha repartit els 15 milions d’euros recaptats per la lluita contra el càncer a 96 grups d’investigació. Per la seva banda, l’IDIBELL, el VHIR i l’IIB Sant Pau han estat guardonats per les beques Gilead Science de suport a projectes d’R+D biomèdica, i l'investigador ICREA Roger Gomis, de l’IRB Barcelona, ha rebut una beca de la Fundación Fero per a l'estudi del càncer de mama metastàtic.
Seguim parlant d’oncologia. Catalunya té la supervivència al càncer entre les més elevades del món: així ho demostren els resultats del registre publicat per l’Institut Català d’Oncologia. Un estudi de la Fundació Josep Carreras ha descobert que les cèl·lules de la leucèmia poden deixar de ser cancerígenes si se’ls altera l’epigenoma. La troballa pot evitar que les cèl·lules es resisteixin al tractament.
Científics de Clínic-IDIBAPS han desenvolupat un nou mètode no invasiu pel diagnòstic del càncer de còlon, basat en l’anàlisi de mostres de femtes, i a l’IDIBELL han descobert el pes d’una nova proteïna en càncer de fetge: la troballa permetrà seleccionar els pacients i aplicar-los una teràpia més específica.
I parlant de teràpies oncològiques, investigadors de l’IRB Barcelona han descobert les mutacions que causa la quimioteràpia en l’ADN: l’estudi mostra que l’alteració dels gens pot causar efectes secundaris com l’aparició de neoplàsies malignes. Una investigació del CIBER-BBN a l’Hospital de Sant Pau i la UAB ha obert una nova via per al tractament del linfoma no-Hodgkin utilitzant nanopartícules que eliminen només les cèl·lules tumorals.
Per la seva banda, investigadors del CIBER-BNN i la UAB han creat una nova estratègia d’alliberament de fàrmacs contra el càncer de mama, basada grànuls no tòxics que s’administren localment i mostren un efecte terapèutic prolongat. També investigadors del Sincrotró ALBA, en col·laboració amb altres centres, han desenvolupat nanopartícules biocompatibles per alliberar un fàrmac contra el càncer de mama de forma continuada.
Vall d’Hebron ha llançat una campanya per impulsar la investigació de la distonia en la infància i sensibilitzar la societat sobre la malaltia. Al mateix campus, una investigació del VHIR ha mostrat com la microbiota fecal pot ajudar a combatre malalties inflamatòries intestinals. D’altra banda, l’IRBLleida ha organitzat la primera Jornada #SomRecerca per donar a conèixer el paper dels pacients en la investigació. CaixaBank i “la Caixa” han obert una campanya de micromecenatge per aconseguir hores per a la investigació sobre envelliment saludable en aquest centre de recerca.
Gairebé 3.000 persones participaran en un estudi per reduir l’ús d’antibiòtics: amb l’estudi realitzat a 20 centres de Barcelona es vol avaluar l’eficiència de diferents estratègies per reduir el consum d’antibiòtics. Precisament aquest mes, experts internacionals han alertat de la falta de nous antibiòtics a B·Debate, una trobada impulsada por Biocat y "la Caixa" i coorganitzada per l’ISGlobal. Aquest centre ha publicat aquest mes dos estudis que estudien com la qualitat i l’ús de les zones verdes influeixen en l’exercici físic i la salut emocional de les persones. Un altre estudi d’ISGlobal adverteix que l’exposició prenatal a la contaminació atmosfèrica s’associa a canvis en el cervell infantil relacionats amb trastorns del comportament.
També en l’àmbit prenatal, una investigació de l’IRB Barcelona ha desxifrat les claus de les diferències entre SMAD2 i SMAD3, dos factors de transcripció implicats en desenvolupament embrionari. Els seus col·legues de l‘Institut d’Investigació Biomèdica de Lleida (IRBLleida) han descobert una relació genètica entre la funció cardiovascular i l’Alzheimer. Per la seva banda, científics de la UAB i el CRG han desenvolupat una base de dades que permet identificar els gens clau per a les infeccions bacterianes.
L’IBB Sant Pau i la UAB han creat la Unitat Mixta d’Investigació en Medicina Genòmica. L’objectiu: potenciar la investigació bàsica i aplicada en aquest camp. L’Hospital Clínic ha participat en un estudi que ha permès descobrir biomarcadors que prediuen dolències cardiovasculars després d’una pneumònia, i un estudi de l’Hospital del Mar ha detectat que un de cada quatre casos de ruptura d’aneurisma cerebral es confonen amb un atac de migranya.
Més innovacions que ja impacten en la pràctica clínica dels nostres hospitals: L’Hospital de Sant Pau ja ha imprès cors 3D. La tecnologia ha permès dur a terme cirurgies complexes amb èxit i 14 pacients ja se n’han vist beneficiats. També l’Hospital de Sant Pau ha començat a aplicar una nova tècnica que evita els sagnats en les biòpsies intracranials, evitant seqüeles neurològiques o una cirurgia major amb craneotomia.
El Clínic, Sant Joan de Déu i la UPF han creat un sistema de navegació quirúrgica pioner al món per a la cirurgia fetal. El nou sistema aporta més precisió, escurça la durada de la cirurgia i redueix la taxa de mortalitat. Precisament aquest mes, l’Hospital Sant Joan de Déu ha estrenat quiròfans pediàtrics d’última tecnologia que integren ressonància, TAC i arc híbrid.
L’Hospital de Bellvitge practica les seves primeres cirurgies de columna vertebral als quiròfans híbrids: és l’únic centre que té una sala dedicada en exclusiva a questes malalties. Per la seva banda, l’Hospital Parc Taulí ha incorporat la tecnologia 3D per a l’operació d’un pacient amb tumor cerebral. La tècnica permet reduir temps de quiròfan i possibles complicacions.
L’Hospital Vall d’Hebron i l’Hospital Sant Rafael han inaugurat la Unitat de Fragilitat, una unitat per prevenir la decadència funcional i cognitiva dels pacients fràgils i afavorir al màxim la seva recuperació.
Al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt han implantat una tecnologia digital per a la neurorehabilitació de pacients, i l’Hospital Arnau de Vilanova controla l’estat de 30 pacients amb insuficiència cardíaca amb una app, en el marc d’un programa estatal on hi participen 10 hospitals. El centre també ha apostat per la humanització de les plantes pediàtriques i ha incorporat cotxes elèctrics de joguina per fer el trasllat dels pacients a quiròfan.
I tanquem amb un apunt en l’àmbit privat. El Grup HM ha comprat l’Hospital de Nens de Barcelona per 10M d’euros, i la Clínica Corachan i Genesis Care han inaugurat el centre 360 d’Excel·lència Oncològica, destinat a tractar pacients de càncer amb un nou model assistencial.