Vés al contingut

Juliol ha estat un mes fructífer per a la BioRegió de Catalunya. Rondes de finançament, noves aliances i avenços en recerca, no només sobre la Covid-19. Tot i això, el SARS-CoV-2 segueix present en centres públics i empreses privades. Repassem les novetats que ens deixa aquest mes.

Comencem el repàs amb una notícia positiva per a tota la BioRegió: la inversió en startups de ciències de la vida i la salut a Catalunya el 2019 va superar per quart any consecutiu els 100 milions d’euros, arribant als 112 milions, segons l'Estudi d’inversió en el sector de les ciències de la vida i la salut a Catalunya 2020 presentat aquest mes per Biocat, CataloniaBio & HealthTech i EY.

També hi ha hagut canvis al Departament de Salut: Josep Maria Argimon és el nou secretari de Salut Pública de Catalunya en substitució de Joan Guix, que va deixar el càrrec al juny, i l’epidemiòleg Jacobo Mendioroz ha estat nomenat responsable de la nova Unitat de Seguiment de la Covid-19.

 

Companyies i ‘startups’ que han protagonitzat titulars

Pel que fa a les rondes de finançament, Oryzon ha ampliat capital en 20 milions d’euros i apunta al Nasdaq, i Ysios Capital ha liderat una ronda de sèrie B de 32 milions d’euros per a la biotecnològica holandesa VarmX. Atrys Health ha tancat una ampliació de capital de 35 milions d’euros. Invivo Ventures ha invertit 4,1 milions d’euros en Telum Therapeutics, i uns altres 4,25 milions d’euros a Arthex Biotech, mentre que Qida ha tancat una ronda de 3,6 milions d’euros liderada per Creas Impacto i s’ha instal·lat a Madrid. Made of Genes, per la seva banda, ha tancat una ronda de 2,4 milions d’euros liderada per FCV Equity.

Alta Life Sciences ha invertit 3,5 milions d’euros en DeepUll, la nova empresa de Jordi Carrera i Rafel Bru, centrada en el desenvolupament d’un sistema per al diagnòstic precoç de la sèpsia. Asabys, al seu torn, ha liderat una ronda llavor de més de 2 milions d’euros per a la gallega Origo Biopharma, actualment liderada per Ramon Bosser. NEOS Surgery ha tancat un acord pel qual capta 5 milions d’euros i incorpora Avançsa i l’empresa xinesa Jiadel Medical al seu capital. La startup Ninevah Therapeutics ha arrencat i consolidat el seu projecte amb 700.000 euros del CDTI i Droplite ha aconseguit 750.000 euros d’inversors públics per preparar la seva arribada al mercat.

Algunes empreses es disparen: PharmaMar ha pujat un 15% en borsa després d’anunciar l’eficàcia del seu medicament Aplidin contra la Covid-19. Pangaea Oncology ha elevat un 8,4% la seva facturació el 2019, fins a 3,3 milions d’euros, tot i que segueix registrant pèrdues.

Aquest mes també hi ha hagut aliances entre centres: Esteve ha transferit la seva I+D a Leitat i han creat una bioincubadora conjunta, WeLab, a les instal·lacions que la farmacèutica tenia al Parc Científic de Barcelona. Devicare s’ha aliat amb Idneo per fabricar equips de diagnòstic in vitro, i Reig Jofre s’ha unit al consorci de Vaxdyn per desenvolupar una vacuna multivalent contra infeccions bacterianes. Almirall, al seu torn, s’ha unit al AMR Action Fund per lluitar contra la resistència als antibiòtics.

Archivel Farma ha creat Immuni Therapeutics, una filial per aplicar contra la Covid-19 la seva vacuna Ruti desenvolupada inicialment per a la tuberculosi, i Medtronic ha comprat el fabricant d’implants Medicrea. Ribera Salud ha començat a monitoritzar a distància pacients amb insuficiència cardíaca amb la plataforma Humanitcare. En RRHH, Doctoralia ha nomenat Virginia del Olmo nova directora general d’Espanya.

Pel que fa a la internacionalització, Salvat ha anunciat que comercialitzarà la cristalmina, el seu medicament estrella, en 26 mercats estrangers. I Grifols ha llançat a Europa un fàrmac per tractar problemes de coagulació, el primer compost no plasmàtic que llança la divisió de biociència de la companyia al continent. La mateixa companyia ha adquirit una planta i una xarxa de centres de plasma a Amèrica del Nord per 460 milions d’euros.

 

Novetats en recerca i hospitals

Aquest mes ha nascut l'Observatori Epidemiològic, un projecte de diversos centres i entitats catalans que espera millorar la prevenció d'epidèmies gràcies a tecnologies avançades d’Intel·ligència Artificial.

Pel que fa a reconeixements i ajudes, la Fundació “la Caixa” ha seleccionat 23 projectes biomèdics internacionals, més de la meitat dels quals són catalans, per al seu programa CaixaImpulse. Tres centres CSIC de Catalunya han aconseguit l’acreditació d’excel·lència Severo Ochoa i una investigadora de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona, Neus Sabaté, ha estat escollida candidata al premi europeu Women Innovators 2020. L’Hospital de la Vall d'Hebron ha estat acreditat com a CSUR (Centre, Servei i Unitat de Referència) en 33 patologies, el nombre més alt aconseguit per un hospital a Espanya. El director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i cap del servei d’Oncologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron, Josep Tabernero, ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Recerca de Catalunya 2019. La Universitat Rovira i Virgili, al seu torn, ha guanyat un projecte europeu de la convocatòria COFUND finançat amb més de 4 milions d’euros. La Generalitat ha atorgat els premis Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic 2020 a l’ICFO i a 10 investigadors.

Dins la investigació del càncer, s’ha publicat un estudi europeu liderat per la Vall d’Hebron per a la creació d’una plataforma digital per al diagnòstic de tumors. Investigadors del VHIO han identificat un bacteri intestinal com a nou marcador que podria ajudar a predir el pronòstic de recaiguda dels malalts de càncer rectal. El mateix institut ha participat en un estudi que ha demostrat l’eficàcia d’un nou fàrmac, l’avapritinib, per als tumors avançats de l’estroma gastrointestinal, un càncer poc comú.

A l’Hospital de Bellvitge han identificat gens que predisposen al càncer impedint la funció protectora del sistema immunitari, i han començat l'assaig clínic d'una cirurgia menys agressiva per al càncer de recte baix. A l’Hospital Clínic i el CIBERONC han desenvolupat una eina bioinformàtica per diagnosticar limfomes, i científics del CIBER-BBN han desenvolupat un fàrmac que bloqueja les cèl·lules tumorals de la leucèmia mieloide aguda sense danyar les sanes, minimitzant així els efectes adversos. MiWEndo, una spinoff de la UPF, el Clínic, la UPC i ICREA, està desenvolupant una tècnica per millorar l’eficàcia de la colonoscòpia en el diagnòstic del càncer colorectal, de la qual se n’ha fet ressò la revista Nature.

Pel que fa a les malalties neurològiques, la UAB ha anunciat que col·laborarà amb la farmacèutica Servier per desenvolupar noves molècules que bloquegin la proteïna principal responsable de la malaltia de Parkinson. Investigadors de l’Hospital de Sant Pau han identificat una cèl·lula clau en el desenvolupament de l’ELA. A l’IRBLleida i la Universitat de Lleida han demostrat que la inhibició de la calpaina, una proteïna associada a lesions neuronals, podria ser una estratègia en el tractament de l’atròfia muscular espinal, la malaltia genètica letal més comuna en nadons. I aquest mes ha nascut Gate2Brain, una companyia basada en tecnologia per transportar fàrmacs al cervell i millorar la seva eficàcia, a partir d’una línia d’investigació desenvolupada a l’IRB Barcelona en col·laboració amb la UB i l’Institut de Recerca Sant Joan de Déu - Hospital Sant Joan de Déu.

L’Hospital Clínic ha començat a aplicar una nova tècnica no quirúrgica per tractar els pacients amb insuficiència de la vàlvula tricúspide. El mateix centre s’ha convertit en el primer hospital d’Europa en aplicar una nova tècnica làser en cirurgies de pròstata.

L’IRB Lleida i la UdL han iniciat la seva participació en el projecte europeu Moore4Medical: Accelerating Innovation in Microfabricated Medical Devices per fomentar l’aplicació de tecnologies emergents i reduir així el cost de l’atenció mèdica. A Girona, s’ha anunciat que el nou Hospital Trueta s’ubicarà a Salt i serà una realitat el 2028.

 

La Covid-19 continua present

Aquest mes s’han notificat diverses aliances internacionals per fer front a la Covid-19. Rovi i Moderna han anunciat que col·laboraran en les fases finals de la fabricació a Espanya de la vacuna contra el SARS-CoV-2. Per la seva banda, l’ICS i l’IDIAP Jordi Gol i Gurina han començat a investigar amb el Massachusetts Institute of Technology com diagnosticar la Covid-19 amb intel·ligència artificial a través de la tos i la veu del pacient. Gilead, al seu torn, ha escollit Esteve i Uquifa per fabricar el Remdesivir.

A l’Institut d’Oncologia de Girona i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta han rebut l’aprovació per iniciar l’assaig clínic amb silibinina, que podria reduir el contagi i la mortalitat de la Covid-19. Aquesta substància procedent de l'extracte de card marià s'administrarà a pacients de l'estudi a través del fàrmac Legalon, que es processa a l'empresa Euromed de Mollet del Vallès.

Finalment, investigadors alemanys de la Fundació Josep Carreras han aconseguit curar una dona amb Covid-19 en estat crític gràcies a un fàrmac contra el càncer, i un estudi multicèntric liderat per Althaia ha determinat que els pacients amb fractura de fèmur i Covid-19 tenen una mortalitat més elevada.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.