Vés al contingut

L’Associació Bioinformatics Barcelona (BIB) i el Departament d’Ensenyament han posat en marxa un cicle de formació professional per tècnics en bioinformàtica per fer front a la necessitat de tècnics bioinformàtics dels sectors industrial, sanitari i de recerca. Aquests estudis s’han posat en marxa el curs acadèmic 2015-16 a l’Institut Provençana de l’Hospitalet de Llobregat i al centre Gimbernat Formació de Sant Cugat del Vallès.

El projecte educatiu, que té una durada de dos cursos acadèmics, contempla que els centres de treball puguin acollir aquests estudiants en període de pràctiques curriculars. És per això que el BIB busca empreses, hospitals, centres de recerca, universitats i grans infraestructures científiques que vulguin participar en aquesta experiència. Les empreses que podrien encaixar amb el perfil són principalment de l’àmbit de la salut i l’agroalimentària.

Aquest grau, que és el primer en formació professional per bioinformàtica a Catalunya i a tot Espanya, s’ha adaptat a partir d’un cicle formatiu d’informàtica sobre desenvolupament d’aplicacions web. Eva Alloza, del BIB, explica que es va crear una comissió d’experts per dissenyar-lo. “És un perfil purament informàtic però se li dóna una formació biocientífica perquè el professional estigui familiaritzat amb les eines de treball i el vocabulari del sector, de manera que se sabrà adaptar més fàcilment a l’empresa on treballi que un informàtic ‘convencional’. La idea que tenim és que les empreses puguin formar els estudiants per després quedar-se’ls”.

Les sortides professionals estan orientades a programació web, programació multimèdia, desenvolupament d’aplicacions en entorns web o personal tècnic en la consulta, modificació i gestió de dades bioinformàtiques. Eva Alloza lamenta que moltes empreses no coneixen el perfil del bioinformàtic perquè no existeix. “Estem acostumats a tenir gent que s’ha format a fora o que ho ha fet de forma autodidacta, com per exemple un biòleg”.

Alloza creu que actualment hi ha un buit en certes tasques que els tècnics en bioinformàtica podrien fer ràpidament i que podrien alleugerir la càrrega de feina, per exemple en el cas de la gestió de dades. “Moltes empreses no tenen en ment aquest perfil, però quan els hi planteges, s’hi interessen”, destaca. L’associació BIB també ha dissenyat un grau universitari en bioinformàtica que començarà el curs 2016-17.

 

Per centralitzar la demanda, les entitats interessades es poden posar en contacte amb l’Associació Bioinformatics Barcelona al mail info@bioinformaticsbarcelona.eu

Més informació sobre els continguts curriculars: format webformat pdf.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.