Vés al contingut

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) està treballant per constituir el seu propi biobanc, un equipament que es destinarà a recollir les mostres biològiques de diferents pacients i que s’utilitzaran per realitzar recerca biomèdica. Isidre Ferrer, director del biobanc de Bellvitge, afirma que “una instal·lació d’aquest tipus vol treure profit de les mostres que generosament han estat donades pels pacients, registrant-les i proporcionant-les als investigadors que les demanin”. La ubicació d’aquest centre es troba de manera provisional en un edifici annex a l’Hospital de Bellvitge. Segons Ferrer, “estem adequant l’hospital perquè les diferents unitats involucrades en el biobanc s’hi puguin traslladar”. De moment, l’equip directiu i regulador està format per vuit persones, tot i que moltes més treballen en la tasca de recol·lecció de mostres a les diferents unitats del campus de Bellvitge.

Un avenç per la recerca biomèdica a Catalunya

L’aparició de biobancs va sorgir fa uns anys enrere a Europa, però a l’Estat espanyol i Catalunya encara no hi ha una estructura sòlida. “Si bé és cert que Catalunya és una de les comunitats autònomes capdavanteres a l’Estat en aquest àmbit, fins ara no s’havia intentat unificar els criteris de funcionament operatiu, ètic i legal de les diferents col·leccions de teixits d’arreu del país. Gràcies a una iniciativa de l'Institut Carlos III de Madrid, biobancs com el de l’IDIBELL o el de l’Hospital Clínic ens hem unit per crear una autèntica xarxa de bancs de teixits que afavoreixi la recerca biomèdica i l’intercanvi de coneixement”, segons indica el propi Ferrer. A més, el director del biobanc de Bellvitge apunta que hi ha massa desigualtats en el propi territori català, però confia en que la constitució d’aquesta xarxa de biobancs contribueixi a pal·liar-la i fomenti l’aparició de més centres d’aquest tipus als altres campus hospitalaris de Catalunya.

La conseqüència més significativa de la creació de biobancs és l’avenç en recerca biomèdica que comporten. Isidre Ferrer afegeix, en aquest sentit, que  "són estructures necessàries, ja que fan que la recerca en medicina avanci molt més ràpidament, degut sobretot a la coordinació que instaura en els diferents centres que ja existeixen i que compten amb un catàleg de mostres biològiques extens”.

El principal valor: l'ètica

El biobanc de l'IDIBELL treballa amb mostres donades voluntàriament pels pacients. "Els informem de la possibilitat de donar mostres en el moment d’una simple extracció de sang o de contribuir a la ciència quan la seva vida acabi, i són ells els que realment fan possible l’avenç mèdic amb la seva generositat”, explica Ferrer. Per aquest motiu, és molt important el funcionament ètic dels biobancs: “Treballem per garantir que el registre, processament i lliurament de mostres a investigadors és fa amb total anonimat i serietat, com a respecte a les persones que lliurement han decidit a contribuir amb la ciència”. I és que, com recorda el director del biobanc de l’IDIBELL, “és essencial el paper dels donants ja que hi ha moltes malalties que són exclusivament humanes i que, per tant, no les podem investigar amb teixits animals o mostres biològiques d’un altre tipus”.

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.