El VHIR i BCN Peptides estudien l'eficàcia d'un col·liri monodosi per a la retinopatia diabètica
L'assaig, que és a nivell europeu, utilitza per primera vegada un col·liri per prevenir la neurodegeneració de la retina desenvolupat per una empresa catalana.
Redacció
El Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) lidera un assaig clínic europeu de fases II i III d'un tractament no invasiu per a la retinopatia diabètica, una malaltia que afecta aproximadament el 30% de la població amb diabetis i que pot portar a la ceguesa. L’assaig avaluarà la seguretat i l'eficàcia en pacients d'un col·liri monodosi basat en dos fàrmacs neuroprotectors: la somatostatina, una hormona peptídica presentada en una nova formulació (col·liri) i patentada per la biofarmacèutica BCN Peptides, i la brimonidina, que s'utilitza actualment per tractar el glaucoma. Els assajos clínics de fase I es van fer entre el 2011 i 2012.
Aquests estudis es financen a través del projecte Eurocondor, amb 6 milions d'euros del 7è Programa Marc (7PM) de la Unió Europea, i duraran fins al febrer de 2016. El Dr. Rafael Simó, director del Grup de Recerca de Diabetis i Metabolisme del VHIR, és el coordinador de tot el projecte on hi participen 17 hospitals, universitats i centres de recerca de vuit països europeus i l'empresa BCN Peptides. Simó i un grup d’experts (oftalmòlegs, endocrinòlegs i investigadors bàsics) d’11 centres clínics i de BCN Peptides s’encarregaran del dia a dia d’aquest assaig clínic pioner durant dos anys.
Rafael Simó: "Estem convençuts que els fàrmacs que estudiem marcaran un abans i un després en el curs clínic d’aquests malalts"
Des dels primers treballs amb somatostatina del Grup de Recerca de Diabetis i Metabolisme del VHIR hi ha hagut una evidència creixent de que la neurodegeneració retiniana té un paper important en l'aparició de la retinopatia diabètica. De fet, l’estudi vol demostrar que retinopatia diabètica és una malaltia neurodegenerativa. Per això, el projecte Eurocondor contempla els assajos clínics de fases II i III per avaluar si les estratègies terapèutiques basades en la neuroprotecció són eficaces no només per prevenir la neurodegeneració de la retina, sinó també per prevenir el desenvolupament i la progressió de les primeres etapes de la retinopatia diabètica i retardar-ne l’evolució.
"Fins fa poc, l'ús de gotes per als ulls no s'havia considerat una via adequada per a l'administració de fàrmacs en el tractament de la retinopatia diabètica, però, estudis recents mostren que molts fàrmacs administrats en col·liri són capaços d'arribar a la retina en concentracions terapèutiques. Per això, i basant-nos en les proves experimentals i de seguretat de què disposem, estem convençuts que els fàrmacs que estudiem marcaran un abans i un després en el curs clínic d’aquests malalts", comenta el Dr. Rafael Simó.
Els resultats del projecte Eurocondor podrien tenir un impacte important en la prevenció de la retinopatia diabètica, ja que situa la neurodegeneració de la retina com una nova diana terapèutica. A més, explica el Dr. Simó, “els mètodes usats en aquest projecte permetran el diagnòstic de la retinopatia diabètica en etapes incipients i podrien canviar els mètodes actuals de detecció precoç d’aquesta malaltia”.
Una vegada obtinguts els resultats de seguretat i eficàcia, l'objectiu és obtenir l'autorització per comercialitzat el producte a Europa.
- Notícia relacionada (14/6/2011)
- Notícia relacionada (30/6/2011)