Els futurs emprenedors en salut no es formen a les aules, sinó als quiròfans i les sales d’urgència
<p>d·HEALTH Barcelona busca graduats i doctors en enginyeria, disseny, administració d’empreses o ciències de la vida per a la propera edició </p>

Design Health Barcelona (d·HEALTH Barcelona), programa impulsat per Biocat per fomentar la innovació i l’emprenedoria en l’àmbit biomèdic, ha obert el procés de selecció d’alumnes per a la seva tercera edició, que començarà al gener del 2016. El programa està dirigit a joves llicenciats i doctorats en medicina, ciències de la vida, enginyeria, disseny i empresarials que vulguin emprendre o innovar en el sector salut. Els requisits d'admissió estan disponibles al web del programa.
La iniciativa és un dels quatre únics programes de biodisseny europeus inspirats en la Universitat de Stanford, on els alumnes identifiquen idees de negoci mentre participen a la vida quotidiana d’hospitals ‘top’ de la ciutat com l’Hospital Clínic, l'Hospital Sant Joan de Déu o l'Institut Guttmann.
Durant els 9 mesos que dura el programa, els alumnes – repartits en equips multidisciplinars –, experimenten un cicle complet d’innovació, des de la identificació de la necessitat als hospitals fins al disseny del prototipatge d’una solución viable i la recerca de finançament. Cada equip viu durant dos mesos en un dels principals hospitals de Barcelona i, convertits en l’ombra del personal mèdic i els pacients, els alumnes observen i prenen nota de totes aquelles necessitats no resoltes susceptibles de convertir-se en un nou producte o servei: en les dues primeres edicions del programa s’han arribat a identificar més de 2.000 necessitats.
Dos dels tres equips participants de la primera edició del programa ja treballen en el seu propi projecte empresarial. usMIMA, empresa guanyadora del premi BioEmprenedorXXI 2014, acaba de tancar la seva primera ronda de capital llavor i llençarà aquest estiu un dispositiu – similar a un cinturó – que imita el massatge de còlon per pal·liar el restrenyiment crònic de pacients de lesió medul·lar i esclerosi múltiple. La necessitat de desenvolupar aquest dispositiu va sorgir de la seva immersió clínica a l’Institut Guttmann.
D’altra banda, l’Arnau Valls i la Susan Feitoza, un altre equip de la mateixa edició, també treballen en el seu propi projecte, anomenat Kocoon i que té previst constituir-se com a empresa aquest any. Es tracta d’un dispositiu mèdic per a pacients d’UCI neonatal i pediátrica, que van decidir desenvolupar a partir de la seva estada a l’Hospital Sant Joan de Déu.
Els alumnes de l’actual edició, están treballant ja en el desenvolupament de solucions viables per tres necessitats clíniques insatisfetes identificades durant la seva estada en tres hospitals principals de Barcelona. Aquestes solucions es presentaran per primera vegada al públic – a un jurat especialitzat – durant el ‘Graduation Day’, que tindrà lloc l’11 de juny a la Sala Polivalent del Parc Científic de Barcelona.