Vés al contingut

Sota el títol "Medicina personalitzada: treballar junts per accelerar la transferència i l'adopció amb una perspectiva ecosistèmica”, la sessió ha comptat amb la participació d’Anton Ussi, Director d’Operacions i Financer d’EATRIS, Julia Schaft, Directora General de BioRN, Josep Antoni Ramos Quiroga, Cap de Psiquiatria de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron, Dimitrios Athanasiou, membre del comitè pediàtric de la EMA,  i de lla junta directiva de l‘European Patient Forum, i de la World Douchene Organisation i Kaja Kantorska, Policy Officer Pharmaceuticals de la DG SANTE de la Comissió Europea.

Aquest esdeveniment “és la resposta de Biocat a l’imperatiu de treballar alineats, tots els agents involucrats, per accelerar l’avenç i l’adopció de la Medicina Personalitzada a nivell sistèmic”, com ha assenyalat Montserrat Daban, Directora Científica i de Relacions Internacionals de l’entitat, ja que respon als acords i conclusions assolits en el panell celebrat el passat mes de setembre durant la presentació de l’Informe de la BioRegió.

Anton Ussi ha presentat el projecte insígnia: Eatris-Plus, on també hi participa Biocat, i que té com a objectiu construir més capacitats i oferir eines científiques innovadores per a la medicina personalitzada a Europa. Aquest projecte “reuneix el finançament, les dades, les eines i els instruments de recerca que es necessiten per accelerar l’adopció dels tractaments personalitzats a Europa” ha destacat. 

En la segona part de l’esdeveniment, els membres han compartit en una taula rodona els diferents mecanismes per accelerar la transferència i l'adopció de la medicina personalitzada. Dimitrios Athanasiou ha destacat alguns dels reptes que cal assolir, com el de la sostenibilitat i l’eficiència dels tractaments personalitzats, i ha clarificat que, des del punt de vista financer, “no falten diners, però hi ha qüestions que poden dificultar la inversió”. 

Un altre dificultat a la que cal fer front segons els participants és la transferència de la innovació i l’accés a les teràpies personalitzades. En aquest punt, Julia Schaft ha manifestat que traslladar els èxits científics a la medicina “és un dels problemes bàsics que ens trobem en aquest moment”. Però, un cop s’aconsegueixen transferir, la disponibilitat de les teràpies personalitzades pot ser realment desigual i problemàtica, “sobretot pel que fa a les malalties rares”, ha revelat Kaja Kantorska.

Josep Antoni Ramos ha parlat sobre una de les principals avantatges de la medicina personalitzada: la reducció de costos. Per al representant de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron, que esdevindria una gran oportunitat per a la sostenibilitat del sistema. Però més important que això, considera que la medicina personalitzada és una gran oportunitat per salvar vides, evitant per exemple efectes adversos greus.

Com a conclusió, tots els participants han desitjat continuar treballant conjuntament entre els diferents grups d'interès per fer front els reptes anteriorment plantejats. “La medicina personalitzada pot canviar el joc en salut, però perquè això passi, hem de reunir tots els grups d'interès implicats: finançadors, investigadors, indústria, reguladors, pacients. Aquest treball conjunt és el que ens permetrà trencar les sitges que hem construït al llarg dels anys i això aportarà el progrés que busquem en el tracte personalitzat i avançat”, ha desitjat el Director Científic d’EATRIS. 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.