“Ho qüestionem absolutament tot: sempre hi ha una porta d’entrada per a la innovació”
El seu objectiu és desenvolupar un nou producte o servei que cobreixi una necessitat clínica i així millorar la salut a tot el món. Podem considerar-los emprenedors? Com a mínim tenen l’ambició de causar un impacte. La Francisca Marzullo (enginyera), l’Eduard Soler (farmacèutic), la Vanessa Gurie (fisioterapeuta) i el Bas Kuilboer (administrador d’empreses) són fellows del programa d·HEALTH Barcelona, una iniciativa de Biocat per impulsar l’emprenedoria en l’àmbit de la salut.
La seva experiència comença amb una immersió en l’especialitat d’oftalmologia de l’Hospital Clínic per identificar necessitats clíniques no cobertes, idear després una solució innovadora i finançar una start-up. Aquí, comparteixen amb nosaltres algunes de les seves idees.
Heu estat observant els doctors durant uns dos mesos per detectar necessitats clíniques no cobertes a l’hospital. Com ha estat l’experiència?
Francisca Marzullo: Al principi, no sabíem com ens acceptaria l’entorn. Penses que hi ha una sensació de jerarquia, però realment no existeix. He après que el coneixement no té barreres. No som experts en oftalmologia, però hi vam poder aportar punts de vista diferents. Els doctors han valorat les nostres observacions.
Eduard Soler: El nivell de professionalitat és completament diferent, però hi hem fet front i hem provat d’estar al mateix nivell; és possible. Vaig parlar amb els doctors de tu a tu. En poc temps hem après moltíssim sobre oftalmologia. Si es va pel camí correcte, és fàcil aprendre molt en poc temps.
Vanessa Gurie: Els doctors han treballat amb nosaltres no pel fet de ser estudiants, sinó perquè formem part d’una millora en la seva especialitat clínica. Hem mantingut bons debats perquè de vegades els doctors actuen per inèrcia. Si els preguntem per què, llavors també es qüestionen a si mateixos. És per això que veuen el valor del que podem aportar, així que volen fer tot el possible per donar-nos suport. A més a més, hem organitzat workshops amb ells i ens han fet arribar comentaris sobre les seves impressions. Això ens ha permès saber què és una necessitat i què no.
Quin valor creieu que podeu aportar? Què us diferencia dels doctors?
Bas Kuilboer: Penso que hi vam anar amb una ment oberta. Hem tingut l’oportunitat de poder fer observacions tant a la sala d’operacions com a consultes externes i hem pogut fer tantes preguntes com hem volgut. Ens van donar l’oportunitat de qüestionar-ho tot i, amb el que hem après, ara podem valorar com es poden millorar certes coses. Per a mi, així és com sorgeix l'esperit emprenedor, que haurem de tenir durant tot el programa i també per la resta de la nostra vida.
Vanessa Gurie: Sabem que podem trencar els motlles i que no estem obligats a acceptar l’estat actual de les coses.
Bas Kuilboer: És molt important mantenir la curiositat de la gent; sempre hi ha una porta d’entrada per a la innovació. És genial si vols ser emprenedor; però fins i tot les grans empreses necessiten gent amb ments emprenedores.
Us considereu emprenedors?
Bas Kuilboer: Som a prop de tenir un esperit emprenedor. Algunes necessitats tenen una gran oportunitat de mercat i estem emocionats.
En quines oportunitats de mercat us esteu centrant?
Eduard Soler: Som un equip internacional i aquest és un punt clau. Som de llocs tan diversos com els Països Baixos, Sud-àfrica, Xile i Catalunya, on els sistemes sanitaris són completament diferents. Per això no només ens centrem en el mercat català o espanyol, sinó també en l’exterior. Per a nosaltres, l’hospital no és l’important: ens fixem en l’oftalmologia a escala mundial. De fet, el nostre coach ens va enviar bons comentaris sobre aquest plantejament i per a mi, que sóc català, és molt interessant.
Vanessa Gurie: Hem extrapolat aquesta experiència a nivell internacional i estem estudiant quin impacte té l’oftalmologia en móns diferents, concretament mirem les diferències entre països en vies de desenvolupament i països del primer món. Tenim una ment global i pensem obertament per causar un impacte en salut.
Com que voleu arribar al mateix objectiu, imagino que el treball en equip és fonamental.
Francisca Marzullo: Sens dubte. Ho compartim tot i unim totes les habilitats individuals per causar un impacte en oftalmologia. Fins i tot si fem coses per separat, és útil tenir els companys de l’equip a prop per a validar-les. És bo compartir: com més informació tenim, millor.
Vanessa Gurie: Vam avenir-nos ràpidament perquè ho necessitàvem. Abans de la immersió clínica, vam fer algunes classes de team building amb KaosPilot sobre lideratge creatiu i habilitats de grup i ens van fer recordar els aspectes humans de per què som aquí.
Eduard Soler: Les eines de KaosPilot són necessàries perquè ara que tenim l’experiència és quan tot pren sentit.