Vés al contingut
Dra. Marta Príncep

directora d'Innovació de Biocat


Article d'opinió

Fa uns diumenges, llegint el diari, em vaig adonar d’una paradoxa curiosa d’encaix de notícies. Per una banda, es comentava un llibre que analitzava l’actitud de la societat espanyola davant la crisi, certament desoladora des del moment que l’àmplia majoria de ciutadans aspiren que l’Estat resolgui tots els seus problemes.

A la mateixa plana es publicava el comentari sobre el nou llibre de Muhammed Yunus, personalitat emprenedora, que s’ha deixat de diagnòstics i ha aplicat solucions innovadores –paraula que aquí agafa tota la seva dimensió real a l’induir canvis culturals– a un problema que teòricament no tenia solució: pal·liar la pobresa crònica mitjançant microcrèdits.

La ciència en general, i la biotecnologia i les tecnologies mèdiques en particular, són àmbits que també tracten de millorar el benestar social. I en els que la creativitat per excel·lir en recerca, les solucions innovadores i l’emprenedoria en són requeriments indispensables. Per aconseguir-ho calen uns perfils professionals molt específics, allunyats del conformisme: persones altament formades tecnològicament i amb la capacitat d’analitzar l’anomenada big picture i d’assimilar canvis i tendències ràpidament per aportar noves solucions.

Aquests professionals es formen a les universitats. A Catalunya, el 18% de les noves titulacions de l’EEES (Espai Europeu d’Educació Superior) corresponen a ciències, ciències de la salut i enginyeria. L’EEES, sorgit de la Declaració de Bolonya (1999), es basa en establir una estructura comparable de titulacions entre els països de la Comunitat Europea, que a la llarga ha de permetre fomentar el creixement econòmic i social. Ara bé, el sector industrial es queixa sovint que la formació està allunyada de les demandes de les empreses, ja que només s’imparteix coneixement basat en recerca purament acadèmica, obviant moltes altres sortides de les que hi ha mancança de professionals i, sobretot, falta una capacitació que permeti als joves deixar de ser estudiants permanents per sortir com a professionals.

La inclusió  de crèdits en pràctiques durant la carrera és una de les mesures que les universitats han incorporat en els seus plans d’estudis per intentar pal·liar aquesta situació i fomentar el desenvolupament de competències, però sovint es duen  terme a la pròpia universitat. Hi ha poques pràctiques en empreses, majoritàriament en departaments de recerca i gairebé inexistents en posicions de gestió.

Per una altra banda, les joves empreses del sector, creades majoritàriament en els darrers sis anys, estan formades per equips eminentment científics, i sovint els manquen coneixements de gestió, de desenvolupament de negoci i d’estratègia regulatòria i de propietat industrial, ja que no s’ha fet cap esment d’aquestes temàtiques durant l’etapa d’estudis ni es contempla en la progressió de la carrera científica. Aquests coneixements sí que es troben a les empreses farmacèutiques, en les quals existeix, en l’àmbit europeu, un traspàs de professionals que sovint accepten posicions a les joves start-up com a repte i mitjà de progressió de la seva carrera. Aquesta dinàmica, encara pràcticament inexistent a Catalunya, fa necessari crear entorns de trobada per fomentar la mobilitat dels professionals.

Per ajudar a respondre a aquests reptes del sector, al llarg del darrer any Biocat ha anat treballant en diferents iniciatives que avui presentem emmarcades en una secció del nostre web dedicada als professionals del sector: la Borsa de treball i pràctiques. Aquesta secció inclou des de les primeres passes professionals (pràctiques a empreses) i la definició de perfils professionals fins al tancament del cicle (borsa de treball). La borsa de treball –que ja estava disponible al web de Biocat– rep més de 5.000 visites mensuals, el que la converteix en la borsa de referència del sector, que els nous continguts complementen.

La primera d'aquestes accions, per iniciativa de Porta 22 (Barcelona Activa),  ha estat l'elaboració de 57 fitxes de posicions professionals del sector biotecnològic i biomèdic, contrastades amb persones sènior del sector, que inclouen la descripció de funcions, formació i capacitacions requerides, a més d’un informe de tendències de l’ocupació. Tot això està disponible amb un simple clic al web de Biocat. L’objectiu és facilitar a joves sense experiència i a professionals que es volen reorientar una visió global de noves oportunitats.

La segona, fa referència a les pràctiques dels estudiants en empreses. Biocat planteja aquest projecte en tres etapes. La més immediata és facilitar el contacte entre universitats i empreses que vulguin incorporar estudiants en pràctiques. En la nova secció hi ha un recull de contactes dels coordinadors i de la tipologia de pràctiques de cada universitat per facilitar a les empreses l’accés als estudiants. A mig termini, està previst complementar-la amb una borsa de currículums d'estudiants disposats a posar els seus coneixements i entusiasme en el món industrial. I a més llarg termini, Biocat vol aprofitar que la majoria d’universitats estan revisant el sistema d’implementació de pràctiques per promoure converses entre representants empresarials i coordinadors de pràctiques de les universitats, que han mostrat molt bona disponibilitat en els primers contactes. La prioritat és aconseguir que aquestes pràctiques siguin el més profitoses possible per als futurs professionals, incrementant la seva realització en l’entorn empresarial i donant-los a conèixer les pràctiques en posicions de gestió com una alternativa interessant. Les empreses tenen ara l’oportunitat i la responsabilitat de contribuir a adequar les capacitats dels futurs professionals als requeriments que demanden i no deixar tota la responsabilitat únicament a les universitats. Durant aquest any us demanarem la vostra col·laboració perquè aquest projecte de futur es converteixi en realitat.

Mitjançant aquesta borsa de treball i pràctiques intentem incrementar la mobilitat i capacitació de professionals i complementar altres activitats presencials organitzades per Biocat (jornades tècniques, Biocàpsules, Fòrum...) i per altres entitats del sector. Per tot això, us animem a utilitzar-la. Els vostres suggeriments de millora seran benvinguts (innovacio@biocat.cat).

El que encara em pregunto és si va ser casualitat o ironia de l’editor del diari posar les dues notícies aplegades...

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.