L'ACUP presenta l'Informe 2014 sobre els Indicadors de Recerca i Innovació
<p>L'estudi assenyala que els fons competitius i no competitius per investigar s'han reduït un 19%</p>

Segons l’Informe d’Indicadors de Recerca i Innovació 2014 el·laborat per l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), les universitats catalanes han mantingut la seva producció científica malgrat la reducció de recursos econòmics per a R+D.
L’Informe, presentat el passat desembre a la Universitat de Barcelona (UB), analitza els recursos, la producció i la transferència de coneixement. Tot i que els fons competitius i no competitius s’han reduït de 277 a 224 milions d’euros –és a dir, un 19% respecte de l’anterior informe–, les universitats segueixen sent les que produeixen més de la meitat de recerca en l’àmbit català.
La producció científica de Catalunya, encapçalada per les universitats, representa el 0,7% de la producció científica del món, tenint en compte que el 47% d’aquesta ha estat feta amb col·laboració internacional. A més, quan en comptes de quantitat es tracta de qualitat, el sistema de recerca català se situa, amb la Gran Bretanya i Bèlgica, dins del grup reduït de països que presenten un alt impacte de la seva producció amb un baix nivell de despesa en R+D, en relació amb el seu PIB.
Per avaluar la transferència de coneixement, l’Informe de l’ACUP té en compte tres indicadors: la generació de patents, la creació d’empreses de base tecnològica (spin-off) i les càtedres universitat-empresa. Així doncs, la sol·licitud de patents ha augmentat un 33% i, en conjunt, la transferència de coneixement ha suposat uns ingressos de gairebé 71 milions d’euros.