Vés al contingut

L’Hospital Universitari de Bellvitge ha estat el pioner en realitzar una sèrie d'11 intervencions de reparació del lligament encreuat anterior del genoll amb una nova tècnica que utilitza teixit porcí descel·lularitzat en lloc de teixit del tendó del mateix pacient, com és habitual actualment. Aquesta cirurgia forma part d’un assaig clínic on participen 10 hospitals d’Europa (tres d’Espanya, tres del Regne Unit i dos de Polònia) que han estat escollits per la seva expertesa en aquest tipus de cirurgia.

L’empelt que s’aplica ha estat desenvolupat per científics de l’empresa pública angloamericana Tissue Regenix, una spin-off de la Universitat de Leeds, que utilitza teixits de tendons isquiotibials (de la regió superior i posterior de la cuixa) del porc i els sotmet a un procés de descel·lularització. El procés consisteix en extreure l’ADN i el material cel·lular del teixit animal, de manera que queda un teixit acel·lular que serveix de suport i estimula la regeneració del nou lligament.

El responsable d’aquesta investigació a Bellvitge, el Dr. Gabriel Oliver de la Unitat de Genoll del Servei de Cirurgia Ortopèdia i Traumatologia, explica que s’ha escollit el teixit porcí perquè els isquiotibials i el col·lagen són el més semblants al dels humans. La tècnica s’aplica després que els científics hagin pogut provar en diversos assajos en laboratori i amb animals que la cirurgia té poques probabilitats de provocar un rebuig de l’hoste.

El Dr. Gabriel Oliver veu avantatges en aquesta nova tècnica perquè és una manera d’estalviar una acció agressiva com és la de treure teixit del mateix tendó del pacient. “En aquest cas, el cost econòmic és zero però el cost en salut és alt i es nota en el procés de recuperació. L’alternativa fins ara era una mostra del bancs d’ossos, que està condicionada per la disponibilitat d’un donant”. Oliver creu que el nou material podria resultar més econòmic que l’actual intervenció per la major disponibilitat de teixit porcí, tot i que encara falta determinar quant s’abaratiria.

L’especialista també assegura que la recuperació del pacient podrà ser més ràpida i d’entrada el resultat del post quirúrgic immediat és molt positiu: hi ha menys inflamació i dolor i la satisfacció clínica i subjectiva és més elevada. El que falta per veure és el resultat de la recuperació final. El Dr. Oliver es mostra prudent però espera que el procés de recuperació es pugui escurçar en dos o tres mesos, fet que seria un èxit.

 

Lideratge català

Bellvitge ha liderat l’assaig clínic perquè les dues primeres intervencions van tenir lloc en aquest hospital, el passat 3 de desembre de 2015. Els dos pacients eren un home de 31 anys, lesionat mentre jugava a futbol, i una dona de 32 anys que va patir un accident esquiant. Des del desembre, s’han fet nou intervencions més.

Amb aquestes 11 cirurgies, Bellvitge ja ha acabat la seva participació a l’assaig, que compren una mostra de 40 pacients i ha de ser multicèntric. “Nosaltres som els que hem fet més intervencions i hem tingut l’oportunitat de ser els primers perquè ens hem coordinat bé i hem complert amb tots els requisits. Els altres centres han començat les cirurgies al gener”, explica Gabriel Oliver, que és també el delegat espanyol del projecte. Els altres dos centres de l’Estat que hi formen part són l’Hospital Clínico San Carlos de Madrid i l’Hospital Universitario de La Ribera de València, que ja ha fet la primera intervenció.

Els pacients participants en el projecte seran sotmesos a un seguiment de dos anys per veure’n l’evolució. Si els resultats són bons, els investigadors confien que la tècnica podria ser aprovada l’any 2017. “En la meva opinió, que encara no puc basar en dades, crec que és molt probable que el projecte funcioni i aquest intervenció es generalitzi”, afirma Oliver.

“Aquesta lesió afecta a gent relativament jove i molt activa, com els esportistes. Les dades diuen que entre un 10% i un 30% dels pacients que s’operen no tornen a practicar aquella activitat física que feien abans de la lesió. Volem millorar aquesta estadística i crec que aquesta nova tècnica és una bona candidata. Estem molt il·lusionats”, conclou Oliver.

 

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.