L’'Open Lab' de GlaxoSmithKline obre les portes als científics catalans
La finalitat és estimular la recerca col·laborativa i desenvolupar nous tractaments per a les malalties oblidades que afecten els països en vies de desenvolupament.
REDACCIÓ
La farmacèutica GlaxoSmithKline vol incorporar en el seu Open Lab de Tres Cantos (Madrid) investigadors procedents de centres externs per estimular la recerca col·laborativa i desenvolupar nous tractaments per a la malària, la tuberculosi, la leishmaniosi, la malaltia de Chagas i la tripanosomiasi humana africana.
"Aquesta estratègia d''Open Innovation' està dirigida a accelerar el procés d'R+D de nous fàrmacs, perquè en el cas de les malalties oblidades la recerca està molt fragmentada. Treballem sense ànim de lucre, a través d'una fundació, i les possibilitats de col·laboració amb els científics de Catalunya són diverses", explica José María Bueno, director de Química Mèdica del Centre per a Malalties de Països en vies de Desenvolupament (DDW) de GlaxoSmithKline a Tres Cantos.
"Aquesta estratègia d'Open Innovation està dirigida a accelerar el procés d'R+D de nous fàrmacs. Treballem sense ànim de lucre, a través d'una fundació, i les possibilitats de col·laboració són diverses"
L'Open Lab de GlaxoSmithKline ofereix als científics, centres acadèmics i de recerca, els recursos i finançament que necessiten per desenvolupar noves idees. Els interessats han d'enviar les seves propostes de projecte, que seran avaluades per un Comitè Científic i el Consell d'Administració de la fundació. El Comitè Científic, format per experts de prestigi mundial en el camp de la recerca de malalties del tercer món, assessorarà i marcarà l'estratègia. També garantirà el nivell d'excel·lència dels projectes seleccionats.
"Aquest tipus de col·laboració significa ser més flexibles en la propietat intel·lectual, en l'accés al nostre know-how i recursos, i a compartir la nostra informació amb la comunitat científica", matisa José María Bueno.
El Centre per a Malalties de Països en vies de Desenvolupament (DDW) de Tres Cantos, on hi treballen uns 150 investigadors, té tres unitats dedicades a la recerca de fàrmacs per al tractament de malària, tuberculosi i malalties causades per cinetoplàstids (Chagas, malaltia del son i leishmaniosi).
Biocat col·labora amb aquesta iniciativa difonent-la entre la comunitat científica catalana. La Dra Marta Príncep, directora d'Innovació de l'entitat, veu especialment interessant "l'enfocament de recerca sense ànim de lucre que estan treballant. Crec que pot haver bones oportunitats de col·laborar amb grups i empreses catalans".
Notícia relacionada (17/4/2012)
Per a més informació:
Malària: Dr. José María Bueno • jose.m.bueno@gsk.com
Tuberculosi: Dr. Lluis Ballell • lluis.p.ballell@gsk.com
Leishmaniosi, Chagas, HAT: Dra. Esther Fernández Vetllant • esther.p.fernandez@gsk.com