Neix 'Spark', un projecte publico-privat per desenvolupar un fàrmac contra els dèficits cognitius de l’esquizofrènia
<p>El projectecte ha estat liderat per la biotec catalana Iproteos, amb la participació d'Ascil-Biopharm, IRBB, CRG i UPV</p>

El Ministeri d’Economia i Competitivitat, a través de la convocatoria Retos-Colaboración 2014 del ‘Programa Estatal de I+D+i Orientada a los Retos de la Sociedad’ ha concedit una ajuda de 500.000 euros al projecte Spark, ideat per desenvolupar un nou fàrmac neuroprotector per el tractament dels déficits cognitius de l’esquizofrènia.
El projecte ha estat engegat per un consorci publico-privat liderat per Iproteos, biotecnològica amb seu al Parc Científic de Barcelona, on també han participat la biofarmacèutica Ascil-Biopharm, l’Institut d’Investigació Biomèdica de Barcelona (IRBB), el Centre de Regulació Genòmica (CRG) i la Universitat del País Basc (UPV/EHU). Amb Spark es pretén realitzar la primera fase de desenvolupament preclínic del fàrmac neuroprotector IPR019, que és first-in-class i que frenaría l’evolució i revertiría els déficits cognitius associats a l’esquizofrènia i altres trastorns mentals.
L’IPR019 pertany a la família dels compostos anomenats "de tercera generació", desenvolupats i patentats per Iproteos, i la seva activitat terapèutica està basada en el bloqueig d’una proteïna ubicada al cervell i relacionada amb el dèficit cognitiu. És un derivat pèptid capaç de travessar la barrera hematoencefàlica –un mur protector del cervell infranquejable per a la majoria dels fàrmacs que existeixen al mercat– que ja ha mostrat la seva eficàcia com a potenciador cognitiu en assajos in vivo.
Es preveu que la primera administració d’aquest fàrmac en humans es dugui a terme al 2016.
Teresa Tarragó, CEO d’Iproteos i investigadora de l’IRB Barcelona, assegura que l’IPR09 actua mitjançant un nou mecanisme d’acció no explorat fins al moment en el tractament de l’esquizofrènia” i que aquest “suposarà un important avenç per a la gestió de la malaltia”.