Vés al contingut
Christer Windeløv-Lidzélius

director de KaosPilots ('partner' de coneixement de Biocat)


Dirigeix una de les millors escoles del món en formació (alternativa) d'emprenedors: KaosPilots, a Aarhus, la segona ciutat més important de Dinamarca. És expert en lideratge i gestió, emprenedoria, desenvolupament de negoci, estratègia i inversió. Li agrada implicar-se en la creació de noves empreses i veure com els somnis es fan realitat. Com a director de KaosPilots, el seu treball passa per fer front als desafiaments i millorar constantment el rendiment de tota la institució. Imparteix xerrades a tot el món, i darrerament ho ha fet al TED i al Bizbarcelona. 


Les organitzacions necessiten líders creatius que ajudin a impulsar la innovació i el món necessita emprenedors que puguin portar aquesta innovació al mercat, no només per crear noves oportunitats de creixement econòmic, sinó també per generar canvi i aportar solucions als grans reptes socials d’avui dia.

El director —i exalumne—  de KaosPilots, Christer Windeløv-Lidzélius, ha visitat Barcelona aquest mes de juny, convidat per Biocat, per oferir la conferència Creative Leadership for entrepreneurial challenge en el marc del Bizbarcelona. Uns 200 emprenedors van seguir la xerrada en directe.

Biocat col·labora actualment amb KaosPilots en el disseny de programes formatius en emprenedoria dins del sector de les ciències de la vida. Aquests programes formen part de la iniciativa Moebio, amb la que Biocat vol donar resposta a les necessitats de formació per a l’emprenedoria en les interfases dels àmbits de la biosalut, la biotecnologia i el negoci.

L’escola KaosPilots va néixer els anys noranta coincidint en un moment que a Dinamarca hi havia un alt índex d’atur juvenil. És així?

La idea que hi havia al darrera era: “si no pots trobar una feina, crea el teu propi lloc de treball”. Fa 20 anys no parlàvem d’emprenedoria, perquè, de fet, l’escola va sorgir en un entorn artístic i cultural, buscant aquest impuls a una sèrie de projectes personals. Però després vam veure que aquesta mena d’aproximació també podia ser útil per posar en marxa una empresa i formar un nou tipus d’emprenedor.

Quins projectes han sortit de KaosPilots?

...Una emissora de TV digital que empra les càmeres dels mòbils com a única font d’imatges; una empresa que recicla i exporta bicicletes de Dinamarca a Tanzània —on la manca d’una xarxa de carreteres les converteix en el mitjà de transport ideal i assequible per a la població d’aquest país africà, un dels més pobres del món—; una empresa de seguretat informàtica, que dóna feina a una àmplia comunitat de famílies camperoles i de pescadors que havien perdut els seus mitjans tradicionals de vida...

Tots els projectes de KaosPilots tenen aquest component social?

La filosofia que rau darrera de la nostra escola és anar més enllà del win-win, que permet sumar guanys als socis d’un projecte empresarial, i garantir que qualsevol iniciativa beneficiï no només els que la impulsen i la gestionen, sinó a tota la societat. Cal passar d’una visió centrada en els shareholders (accionistes) al compromís amb els stakeholders (tots aquells que són influïts o influeixen en un projecte, inversors, clients, treballadors, competidors...) i veure l’empresa no com una maquinària de produir beneficis, sinó com un actor social que té responsabilitats.

KaosPilots és partner de coneixement de Biocat en una iniciativa formativa, que té com a objectiu portar el lideratge creatiu en l’àmbit de l’emprenedoria en biosalut. Què creu que pot aportar la iniciativa Moebio als emprenedors europeus?

Els emprenedors necessiten tenir un coneixement profund dels seus productes i serveis. I en aquest sentit, Moebio serà un programa de formació en què aquells que tenen un coneixement profund d’aquest camp, fent ús de la seva experiència, tindran l’oportunitat de crear un cas de negoci; de la mateixa manera que els que són nous en aquest àmbit, però amb un altre tipus d’experiència, la podran introduir en l’àrea de la biosalut. Per tant, gràcies a aquesta iniciativa, obtindrem persones, empreses, productes i serveis nous i innovadors.

Com a divulgador d’un mètode innovador i en un moment de crisi econòmica com l’actual, amb quins valors creu que han de treballar els joves emprenedors europeus, inclosos els de l’àmbit de la biosalut?

Cal que creïn start-up econòmiques, és a dir, que trobin maneres barates de crear noves empreses. Han de veure els beneficis econòmics, socials i ecològics com a conceptes interdependents, no oposats. També és important que tinguin un pensament interdisciplinari.

Els emprenedors capaços de liderar aquesta mena de projectes han de saber veure oportunitats en lloc de problemes. Això o no vol dir que evitis i no reconeguis els problemes; es tracta sobretot de ser capaços d’enfrontar-los des d’una altra perspectiva. Abans estudiaves per fer de mestre o d’enginyer i la societat t’oferia un lloc de treball i et donava garanties de continuïtat al llarg del temps. Però aquest contracte social es va trencar. El món s’ha tornat canviant i turbulent, i si mires la gent que té feina a qualsevol empresa, t’adones que una majoria tenen titulacions que fa 20 anys ni existien. Hem de formar persones capaces no només d’acceptar aquest entorn canviant, sinó que siguin capaces de liderar aquest canvi.

No és senzill que una bona idea acabi en un projecte empresarial rendible. Des del seu punt de vista i la llarga experiència com a formador d’emprenedors, digui’ns tres conceptes bàsics per assolir-ho.

Resoldre una necessitat clara; que l’emprenedor senti passió pel producte, el servei o el valor que crea, i disposar de la cultura i de les persones adequades.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.