Vés al contingut

REDACCIÓ

L'empresa Sevibe Cells va inaugurar ahir un laboratori destinat a processar i conservar la sang de cordó umbilical per extreure'n cèl·lules mares, el primer d’aquestes característiques a Catalunya. La nova instal·lació s'ha ubicat a l’Edifici Giroemprèn del Parc Científic i Tecnològic de Girona.

En aquest laboratori, que funciona des de l'estiu passat, es porta a terme la validació, processament i criogenització de les cèl·lules mare del cordó umbilical per al seu posterior trasllat als bancs europeus amb els quals Sevibe Cells té un acord de col·laboració. A l'Estat espanyol el marc legal autoritza a empreses privades a processar mostres sempre i quan el seu emmagatzematge es faci a països que ho permetin com Alemanya o Polònia.

La companyia ha reduït el temps de transport d'una mostra de cordó umbilical de qualsevol punt de l'Estat espanyol a Girona a un màxim de 26 hores. Això vol dir que la viabilitat de les mostres rebudes al laboratori ha augmentat fins al 98%. El laboratori té capacitat per processar fins a deu mostres —que s’extreuen immediatament després del part— al dia.

Abans del seu processament, la mostra passa per un control de qualitat per assegurar la seva validesa. Posteriorment, es processa mitjançant un sistema de fraccionament cel·lular que aïlla les cèl·lules mare i que es recullen en una bossa de 25 ml que es guardarà a l’interior d’un casset protector per assegurar una correcta criogenització dins dels tancs de nitrogen líquid. Aquests dipòsits podrien arribar a conservar fins a 5.000 mostres abans del seu trasllat al Banc PBKM de Polònia o al Banc Innova Stem d’Alemanya.

Actualment, la companyia participa en una línia de recerca liderada pel Dr. Antoni Bayés Genís, cap del Servei de Cardiologia de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona. Durant l’acte d'inauguració, on també hi van assistir especialistes en ginecologia com el Dr. Santiago Palacios i el Dr. Dariusz Boruczkowski, el Dr. Bayés Genís va dir que en aquest estudi han identificat la capacitat de les cèl·lules mare del cordó umbilical per regenerar artèries malmeses. Aquest avenç permetria reduir, per exemple, les conseqüències d’un infart.

Els tres experts van coincidir en la necessitat d'augmentar la informació que els ginecòlegs i les llevadores faciliten a les embarassades sobre les diferents opcions que existeixen per preservar les cèl·lules mare del cordó dels seus fills, ja que és una de les principals línies de recerca en biomedicina i medicina regenerativa.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.