Vés al contingut

El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet ha presentat aquest vespre la nova institució del Govern català, denominada Talència, que passa a concentrar el conjunt de mesures de finançament en recerca i d’atracció de talent científic a Catalunya que fins ara es repartien entre l'Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA). L'acte s'ha fet a la seu del Barcelona Supercomputing Center (BSC).

La nova entitat, dirigida per l'economista Albert Castellanos, és fruit del Pacte Nacional per a la Recerca i la Innovació (PNRI) i té un equip de 70 professionals.

Per aquest 2010, Talència disposarà d'un pressupost de 69,4 milions d’euros, que es destinaran a formació i atracció de talent (45,4 milions), a impulsar projectes de recerca (10,6 milions) i a millorar-ne el seu impacte econòmic i social (8,9 milions d’euros). Una de les fites més importants per al 2013 és arribar a finançar un de cada quatre investigadors de doctorat i post doctorat que sol·liciti ajuts públics per desenvolupar la seva carrera. Avui reben suport aproximadament un de cada deu investigadors.

A partir d'aquest any la nova entitat reballarà per potenciar la participació de Catalunya al 7è Programa Marc de la Unió Europea. Per tal d’aconseguir-ho, s’augmentarà la dotació de les línies de suport a la participació i lideratge de projectes europeus i s’integrarà una línia de convocatòries per a projectes participats per a empreses (ACC1Ó) i una altra per als d’àmbit universitari (Talència). L’objectiu és arribar a un retorn del 2% respecte a l’1,8% assolit en el últimes edicions.

Una altra actuació prevista per incrementar l’impacte de la recerca sobre el teixit productiu, uns dels principals objectius del PNRI, és la col·laboració amb ACC1Ó en un programa transversal de valorització de la recerca i comercialització de l’oferta tecnològica produïda a Catalunya (explotació de patents, generació d’spin-off, etc.), per passar de 25 empreses d’origen universitari creades el 2009 a 40 aquest any.

Durant 2010 també s'impulsaran nous mòduls de formació per a gestors de la recerca amb la voluntat de que siguin homologats i validats per les universitats catalanes.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.