“És fascinant treballar per traslladar la nostra recerca a pacients actualment sense cura”
Antoni Matilla
Doctor en Neurogenètica i Neurociències a la Universitat de Barcelona i el Baylor College of Medicine de Houston. Va fer estudis post-doctorals als EUA i al 2017 es va traslladar a l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP), a on dirigeix la Unitat de Neurogenètica Funcional i Translacional. Després d’una dilatada experiència nacional i internacional com a coordinador de projectes, avaluador a revistes científiques i assessor d’empreses, el 2018 va cofundar l’spinoff Biointaxis per desenvolupar tractaments per a l’Atàxia de Friedreich i altres malalties neurològiques.
Biointaxis és una spinoff de l’Institut Germans Trias i Pujol (IGTP) recentment constituïda, que pretén descobrir, desenvolupar i comercialitzar productes terapèutics, tractaments i noves tecnologies genòmiques per a les malalties neurològiques. Actualment l’empresa treballa en el desenvolupament d’una teràpia gènica per tractar una malaltia neurodegenerativa minoritària: l’Atàxia de Friedreich. Antoni Matilla, cofundador i director de Biointaxis, explica la seva experiència i motivacions a l’hora de fundar la companyia.
Per què vas voler ser emprenedor?
Un dels reptes que sempre he tingut és el de traslladar els resultats de la recerca que dirigeixo en el desenvolupament i implementació de tractaments als pacients que pateixen les malalties que investiguem com són les atàxies. Per aquest motiu, al 2018 vaig cofundar la spinoff biotecnològica Biointaxis per poder desenvolupar una teràpia gènica per tractar l’Atàxia de Friedreich, malaltia minoritària per a la qual actualment no hi ha cap cura.
Quina ha estat la decisió estratègica més important que has pres fins ara?
Possiblement establir la spinoff Biointaxis amb l’objectiu primari de desenvolupar una teràpia gènica per tractar una malaltia minoritària com és l’Atàxia de Friedreich. És un projecte que requereix una inversió important i és fascinant la possibilitat de poder traslladar els excel·lents resultats obtinguts fins ara en la fase pre-clínica als pacients que pateixen la malaltia en una fase clínica.
Quin és el millor consell que t'han donat?
Que els reptes importants no em facin enrere.
I ara què? Quines fites t'has marcat assolir a curt termini?
A curt termini la fita que tinc és aconseguir el finançament necessari perquè Biointaxis desenvolupi la teràpia gènica per a l’Atàxia de Friedreich. Els resultats obtinguts fins ara en la fase pre-clínica són excel·lents i s’ha aconseguit recentment una patent internacional. Ara busquem els diners que facin possible el desenvolupament del tractament. Creiem sincerament que la nostra tecnologia desenvolupada durant molts anys pot portar a la cura d’una malaltia tant devastadora com és l’Atàxia de Friedreich en uns pocs anys.