Vés al contingut

"Pots demanar consell, però són els fundadors els que han de prendre decisions"

João Curado

Fundador de Flomics

Després d’estudiar Bioinformàtica a la Universitat Catòlica Portuguesa, João Curado va arribar a Barcelona a finals del 2009 per cursar el seu doctorat en biologia computacional al CRG. Durant aquells anys va fundar l’Innovation Forum, una xarxa que ajuda els científics a donar els primers passos en la creació d’empreses. En la intersecció de totes dues experiències, Curado es va adonar que hi havia una oportunitat de traduir els seus coneixements científics a la pràctica clínica i va començar a treballar en el que avui és Flomics.

Flomics està desenvolupant una nova prova de diagnòstic per a la detecció precoç del càncer i d’altres malalties complexes. La seva tecnologia combina la seqüenciació d'ARN lliure de cèl·lules amb l'anàlisi automatitzada mitjançant l'aprenentatge automàtic. A partir d’una simple mostra de sang pretén detectar signes d’alerta molecular de la malaltia, fins i tot abans que apareguin els primers símptomes. Flomics va ser un dels deu projectes europeus escollits per participar a la 2a edició de CRAASH Barcelona, ​​el programa d’acceleració Biocat organitzat en col·laboració amb CIMIT (Boston) que forma part dels programes de bootcamp impulsats per EIT Health i que acaba d'iniciar la seva 3a edició (pots llegir aquí l'experiència de Flomics a CRAASH Barcelona). João Curado és el fundador de Flomics i explica el present i futur de la companyia.

 

Per què vas voler ser emprenedor?

Crec que sóc un científic per formació i un empresari per passió. M’agrada aprendre, explorar i, molt important, gestionar el risc. Va ser una decisió natural. Durant tota la meva carrera vaig explorar oportunitats per dissenyar i llançar nous projectes i és en el que crec que sóc bo.

 

Quina ha estat la decisió estratègica més important que has pres fins ara?

Les que he pres per obtenir ajuda adequada en les tasques i habilitats en les quals no som bons.

 

Quin és el millor consell que t'han donat?

No hi ha una fórmula màgica que funcioni sempre. Podem parlar amb diferents experts que donin opinions diferents i totes poden ser correctes. Al final, els fundadors són els que necessiten prendre decisions.

 

I ara què? Quines fites t'has marcat assolir a curt termini?

Comencem la fase de validació del nostre primer model de diagnòstic, en càncer de còlon. Esperem que obri algunes portes al mercat de diagnòstic. Paral·lelament, iniciem noves col·laboracions amb hospitals i institucions de recerca per replicar l’èxit del primer projecte però en diferents malalties, on un diagnòstic precoç és clau per optimitzar el tractament i salvar vides.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.