Vés al contingut

"L'objectiu final d'un investigador en biomedicina és fer que les innovacions descobertes al laboratori tinguin un impacte en la clínica"

Judit Cubedo

CEO i cofundadora de Glycardial Diagnostics

Doctora en Biologia Cel·lular i Molecular per la UB i MBA, Judit Cubedo té 15 anys d'experiència com a investigadora en estudis d'identificació de nous biomarcadors de malaltia cardiovascular i en el desenvolupament de nous mètodes de diagnòstic. Autora de 35 publicacions científiques i coinventora de 4 patents, ha rebut diversos premis. Un d'ells atorgat pel MIT Technology Review, per la invenció que va donar lloc el 2017 a la constitució de l'empresa GlyCardial Diagnostics, de la qual és CEO.

GlyCardial Diagnostics està desenvolupant un test per al diagnòstic precoç de la isquèmia cardíaca –la reducció del flux sanguini que arriba al cor– i la predicció de l'evolució dels pacients després de patir un cas. El test es basa en el mesurament d'un nou biomarcador i pretén detectar la isquèmia cardíaca abans que causi un dany irreversible en el cor, reduint l'impacte de la malaltia en els pacients. Des de la seva constitució, l’any 2017, l'empresa ha aixecat més de 5 milions d'euros entre finançament privat i públic, incloent-hi una ronda d'inversió de 2,4 milions amb Caixa Capital Risc i Healthequity i un Projecte Europeu SME Instrument Phase 2 del Programa H2020 d'1,9 milions. També ha comptat amb el suport d'EIT Health, el Ministeri de Ciència e Innovació i ENISA.

 

Per què vas voler ser emprenedora?

Des del meu punt de vista, l'objectiu final d'un investigador en biomedicina és fer que les innovacions descobertes al laboratori tinguin un impacte en la clínica, de manera que es redueixi l'impacte de les malalties. Aquesta és precisament la motivació que em va impulsar a emprendre.

 

Quina ha estat la decisió estratègica més important que has pres fins ara?

La idea va començar fa més de 12 anys com un projecte de recerca. Des de la constitució de la companyia vaig tenir molt clara la necessitat d'incorporar a l'equip perfils externs, per enriquir-lo amb punts de vista "frescos" que no haguessin participat en l'històric de la investigació. Són precisament aquestes noves incorporacions les que han contribuït al creixement del projecte, fent-lo seu i sent avui dia una part fonamental d'aquest.

 

Quin és el millor consell que t'han donat?

Quan et dediques a la investigació biomèdica has de canviar la mentalitat i adonar-te que els resultats de la teva recerca podrien marcar la diferència. Entendre que pots ser part activa de la transició per la qual ha de passar el projecte per poder fer la transferència al mercat. En el meu cas, en el seu dia em van aconsellar ç apostar per aquest camí i estic molt satisfeta d'haver-ho fet.

 

I ara què? Quines fites t'has marcat assolir a curt termini?

Finalitzar l'estudi clínic multicèntric internacional prospectiu que vam iniciar el 2019 per validar el nostre nou biomarcador. Esperem tenir els resultats cap a finals del 2021. Addicionalment, esperem avançar i definir els propers passos d'una nova línia de recerca molt interessant que hem iniciat durant aquests primers anys de la companyia.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.