Vés al contingut

"No m'havia plantejat mai crear una empresa perquè no tenia formació empresarial, però teníem un projecte prometedor i el suport necessari"

Ruth Risueño

Fundadora i Chief Scientific Officer (CSO) de Leukos Biotech

Nascuda a Cadis però formada com a biòloga a Madrid (Universitat Autònoma de Madrid), Ruth Risueño va fer la seva tesi doctoral en immunologia al CBMSO-UAM. Després va realitzar una estada postdoctoral a Canadà a l'àrea de cèl·lules mare (laboratori del doctor Bhatia - McMaster Stem Cell and Cancer Research Institute). Des de 2012, dirigeix ​​el grup de recerca "Leukemia Stem Cells" a l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras.

A Leukos Biotech treballen en el desenvolupament de nous tractaments per a la leucèmia a través d'una família de fàrmacs amb un nou mecanisme d'acció. L'empresa es va fundar el 2015 com una spin-off de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC) i a l'octubre de 2016 va tancar la seva primera ronda de finançament, de 3,5 milions d'euros, liderada per Inveready.

A més, l'empresa és un dels primers casos d'èxit sorgits de Health&Bio Team Dating, una iniciativa de BStartup, Biocat i CataloniaBio de "cites ràpides" entre científics i gestors empresarials per impulsar nous projectes, on la doctora Ruth Risueño, la fundadora, va trobar un CEO per a l'empresa, Enrique Llaudet.

Per què vas decidir ser emprenedora?

La veritat és que vam fundar Leukos Biotech perquè es van donar unes circumstàncies adequades: un projecte prometedor i el suport necessari per a crear-la. Els resultats experimentals del laboratori que dirigeixo a l'IJC indicaven que havíem trobat una família de fàrmacs nous que podrien tenir un efecte anti-leucèmic diferencial. Vam crear l'empresa per arribar a realitzar l'assaig clínic en malalts.

Personalment, no m'havia plantejat mai crear una empresa sobretot perquè no tenia formació empresarial. No obstant això, l'experiència ha estat enormement enriquidora ja que m'ha suposat un procés d'aprenentatge a gran velocitat i amb molta intensitat.

Quina ha estat la decisió estratègica més important que has pres fins ara? 

Crec que les decisions estratègiques més importants que hem pres han estat les relacionades amb la formació de l'equip de professionals que comprenen Leukos. Era crític formar un grup de treball en sintonia i s'ha aconseguit.

Des de la fundació de Leukos, sabíem que era imprescindible comptar amb un CEO professional amb dedicació completa a l'empresa. Buscàvem una persona amb experiència tant en l'àmbit científic com en l'empresarial. Un dels esdeveniments als quals vam assistir va ser Health&Bio Team Dating. Allà ens vam creuar amb Enrique Llaudet, actual CEO de l'empresa. Enrique compta amb una formació àmplia a nivell de recerca científica i ha estat emprenedor en múltiples ocasions. Per tant, era el candidat perfecte.

Quin és el millor consell que t'han donat?

El millor consell que m'han donat probablement sigui "envolta't de professionals". És a dir, si no saps d'una àrea de coneixement, busca algú que sigui un expert i cobreixi aquesta carència.

I ara què? Quines fites t'has marcat assolir a curt termini?

Tenim actualment dues metes a curt termini. La primera és iniciar l'assaig clínic amb el nostre primer fàrmac. Esperem, si tot avança segons el previst, que s'iniciï a l'últim quatrimestre de 2017. D'altra banda, estem desenvolupant una nova plataforma per generar nous fàrmacs que esperem optimitzar durant el transcurs d'aquest any, però estem en procés de protecció intel·lectual i no puc revelar molt més.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.