Esteu aquí

RIS3CAT. Comunitat NEXTHEALTH: Solucions Multidisciplinàries per als Propers Reptes de Salut

La Generalitat de Catalunya ha posat en marxa les Comunitats RIS3CAT, una estratègia pionera a Europa que vol transformar el teixit empresarial a Catalunya fins al 2020. La iniciativa és la concreció pràctica de l’Estratègia per a l’especialització intel·ligent RIS3CAT, aprovada al 2014 pel Govern català i que va sorgir com a resposta a les directius marcades per la Unió Europea amb l’Estratègia Europa 2020.

En aquest context, Biocat coordina la comunitat NEXTHEALTH: Solucions Multidisciplinàries per als Propers Reptes de Salut, per donar resposta als principals reptes relacionats amb la salut a l'actualitat.

 

foto portada comunitat RIS3CAT - NEXTHEALTH

Al juny de 2016, la Generalitat de Catalunya va fer pública les primeres cinc Comunitats RIS3CAT –entre les quals hi havia la comunitat NEXTHEALTH coordinada per Biocat– perquè executessin els seus respectius plans d’actuació en forma de projectes col·laboratius d’alt impacte en termes d’innovació.

Així, la comunitat NEXTHEALTH, formada per 22 empreses de diversos sectors i 35 agents del sistema de recerca, desenvolupament i innovació, es constituïa amb l’objectiu general de resoldre els reptes de salut dels ciutadans i millorar el sistema sanitari català; potenciar la col·laboració i competitivitat de les entitats participants i identificar i impulsar noves oportunitats de negoci i activitats emergents.

Aquesta Comunitat inclou 5 projectes, liderats per la Universitat de Barcelona, l’Hospital Sant Joan de Déu, Eurecat, l’Institut Universitari de Ciència i Tecnologia i l’Institut Guttmann, respectivament. El projecte ha estat cofinançat per la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

La comunitat té previst un impacte directe i tangible en termes de creixement econòmic, de valorització del coneixement i la innovació i d’augment de la internacionalització de les empreses, a través de la creació de 5 plataformes d’R+D+i, 38 nous llocs de treball directes, 7 noves startups, el llançament de 6 nous productes al mercat dels 42 desenvolupats, i més de 100 iniciatives formatives i d’emprenedoria.


Projectes NEXTHEALTH

ADVANCECAT: Acceleradora per al desenvolupament de teràpies avançades a Catalunya

El projecte ADVANCECAT, liderat per la Universitat de Barcelona, neix amb la voluntat de crear una acceleradora per al desenvolupament de teràpies avançades a Catalunya a partir d’organitzar una xarxa catalana de centres involucrats en aquest tipus de teràpies. Així es pretén innovar i avançar de forma ràpida de la idea fins a l’aplicació clínica i/o a la producció industrial d’aquestes teràpies.

El projecte es va presentar en el marc de la BIO-Europe Spring 2017 de la mà de Josep Maria Canals (Universitat de Barcelona) durant la taula 'Regenerative Medicines and their impact on Healthcare: from lab to market'.

D’aquesta manera, es desenvoluparan les eines informàtiques adequades, les infraestructures complementàries necessàries a les ja existents i s’automatitzarà i protocol·litzarà els projectes i sistemes de producció.

Els principals reptes marcats per a aquest projecte són:

 • Anàlisi DAFO i CAME de les teràpies avançades a Catalunya
 • Impuls d’una estructura organitzativa que faciliti tecnologies transversals.
 • Desenvolupament en fase clínica de diversos projectes innovadors en teràpies avançades que inclouen la teràpia cel·lular i gènica i l’enginyeria de teixits. Tot i que hi ha projectes en fase d’assaig clínic a Europa, ADVANCECAT desenvoluparà tractaments que inclouen diferent tipus de cèl·lules pluripotents o somàtiques, modificacions genètiques, etc.
Primers resultats del projecte ADVANCE.CAT

El març de 2017 es va publicar un estudi internacional que forma part del projecte ADVANCE.CAT. Liderat per la Universitat de Barcelona i la farmacèutica Ferrer, l'estudi mostra que la malaltia de Huntington podria provocar alteracions de les neurones ja des que comencen a desenvolupar-se en els primers anys de vida. Aquesta descoberta podria canviar la manera d’enfocar el tractament de la malaltia. 

> Més informació sobre el projecte ADVANCECAT

 

HL4.0: Hospital Líquid 4.0

L’Hospital Sant Joan de Déu lidera aquest projecte que pretén identificar i agregar totes les dades de salut generades dins i fora de l’hospital i explotar-les amb sistemes de big data i anàlisi. Així es tindrà en compte tant les dades clíniques, genòmiques, imatges biomèdiques o d’altres sistemes de l’hospital com les generades pel propi pacient a través de comunitats de salut en línia, mHealth, etc.

A més, amb aquest projecte es vol assegurar la multicanalitat en el model d’atenció i la prestació de serveis. Es vol passar d’un model reactiu basat en “rebre i gestionar trucades” sense informació de l’interlocutor, a un model de gestió pro actiu que tingui en compte la salut dels pacients i la població que interactua amb l’hospital a través dels diferents canals de comunicació (telèfon, mail, xarxes socials, canals digitals, etc).

> Més informació sobre el projecte HL4.0

 

NEXTCARE: Atenció personalitzada del malalt crònic en un marc de salut digital

Eurecat lidera el projecte NEXTCARE que impulsa un nou model d’atenció personalitzada del malalt crònic basat en eines TIC. Aquesta proposta d’innovació de serveis de salut respon a tres objectius principals:

 • Desplegament regional de serveis d’atenció integrada per a malalts crònics amb un plantejament de medicina personalitzada;
 • Desenvolupament d’un banc de proves amb voluntat de lideratge internacional per a l’aplicació de TIC a nous serveis que generin valor en el Sistema Català de Salut;
 • Desenvolupament i monetització de nous productes i serveis, que tinguin un bon nivell de transferibilitat a altres sistemes de salut i que contribueixin a enfortir el teixit industrial català.

www.nextcarecat.cat

 

AMMIC: Plataforma de desenvolupament de noves estratègies terapèutiques en malalties minoritàries (rares)

L’Institut Universitari de Ciència i Tecnologia (IUCT) lidera aquest projecte que busca avançar en el desenvolupament de nous fàrmacs per al tractament de malalties minoritàries, així com en estratègies terapèutiques comunes. Per això, es vol avançar tant en les etapes de descoberta de noves molècules com en les primeres etapes d’eficàcia en la clínica amb la finalitat de cobrir la necessitat terapèutica existent en aquestes malalties.

Aquest projecte permet desenvolupar les eines i estableix les bases d’un sistema consolidat en el descobriment i desenvolupament de fàrmacs per a malalties minoritàries al nostre país.

 

INNOBRAIN: Noves tecnologies per a la innovació en rehabilitació i estimulació cognitiva

L’Institut Guttmann lidera el projecte INNOBRAIN, que vol consolidar i reforçar la competitivitat de la comunitat implicada en la plataforma d’estimulació cognitiva Guttmann, NeuroPersonal Trainer®, una iniciativa impulsada des de l’Institut Guttmann amb la col·laboració d’altres membres de l’Esfera UAB i altres socis estratègics.

Aquesta plataforma treballa l’estimulació i rehabilitació cognitiva de persones amb deteriorament o dèficit cognitiu com a conseqüència d’una malaltia neurològica, psiquiàtrica, demències o trastorns del desenvolupament amb la voluntat de millorar els processos assistencials

El principal objectiu del projecte és investigar sobre:

 • Estratègies d'interacció multitouch per optimitzar la interacció persona ordinador
 • Tecnologies d'intel·ligència artificial
 • Tecnologies de vídeo interactiu
 • Estratègies de monitorització de la rehabilitació i l'estimulació cognitiva amb EEG
 • Estratègies de monitorització de l'expressió emocional mitjançant visió artificial

 


 

Foto final assemblea general de la comunitat NEXTHEALTHAssemblea general RIS3CAT NEXTHEALTH 2018

El 20 de juny de 2018 va tenir lloc la segona assemblea general de la comunitat RIS3CAT NEXTHEALTH: Solucions multidisciplinàries per als propers reptes de salut, al Parc Científic de Barcelona. L’acte va comptar amb una taula rodona per dissenyar el futur i amb la presència dels líders dels 5 projectes de la comunitat, moderada pel Director d’Estratègia de Biocat, Jordi Naval. També hi va participar Pol Pérez Sust, Coordinador General de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació del Sistema de Salut - Departament de Salut, que va parlar sobre el nou Pla Director de Sistemes d'Informació del SISCAT i de la gestió de les dades sanitàries.

 

Què són les Comunitats RIS3CAT?

Les Comunitats RIS3CAT són agrupacions voluntàries d’empreses i agents del sistema d’R+D+i català que tenen per objectiu transformar l’economia catalana sectorialment a través de nous productes i serveis innovadors. Són l’instrument a través del qual els diferents agents del sistema R+D+i dels sectors líders definits per la Generalitat de Catalunya poden obtenir ajuts dels fons FEDER de Catalunya 2014-2020 per portar a terme els seus projectes innovadors.

 

Coordina

Logo biocat

 

Líders dels projectes

ub sjd_logov_ca_4.jpg iuct.jpg logo_eurecat_alta.jpg Institut Guttmann

 

Amb el suport de

 

ACCIÓ    FEDER