Esteu aquí

Nota de premsa

Biocat impulsa un programa de formació específic per a la gestió en biotecnologia: les Biocàpsules

21.04.2009

Amb l’objectiu de reforçar el coneixement estratègic i transversal amb sessions intensives i d’aplicació immediata en l’activitat diària.

Impartides per especialistes amb dilatada experiència en àrees com desenvolupament de negoci, gestió de projectes, negociació, propietat intel·lectual i finances.

Avui s’ha impartit la primera jornada del programa Biocàpsules, una iniciativa impulsada per Biocat amb l’objectiu de cobrir aquelles necessitats de coneixement que puguin tenir els responsables de les companyies del sector biomèdic i biotecnològic o complementar les seves habilitats. Cinc són els àmbits estratègics en competitivitat empresarial: negociació per a directius, desenvolupament de negoci, finances per a no financers, gestió de projectes, i gestió de la propietat intel·lectual. La recepta és senzilla però efectiva: formació intensiva i d’immediata aplicació a l’activitat diària amb teoria i pràctica i professionals de dilatada experiència en cadascuna de les àrees abordades.

Amb aquesta iniciativa es pretén oferir una formació intensiva i de qualitat per a reforçar el coneixement estratègic i transversal de les diferents àrees de l’empresa biotecnològica. Tot això en nomes un dia de treball i amb una fórmula que combina teoria i pràctica, amb anàlisis de casos adequats a la realitat del sector, discussions, presentacions,… de forma dinàmica i eficaç i amb coneixements que es poden aplicar a l’activitat diària.

Les Biocàpsules estan pensades per a “professionals responsables d’àrees o projectes que van més enllà dels què inicialment duien a terme quan van crear o es van incorporar a l’empresa o bé que fruit del dinamisme del sector i del seu constant creixement requereixen conèixer nous àmbits de la direcció estratègica del negoci”, explica en Manel Balcells, president de la Comissió Executiva de Biocat. D’aquesta manera, els ‘participants són directors generals i consellers delegats de pimes biotecnològiques que volen millorar la seva capacitat de gestió, i investigadors que ocupen càrrecs intermedis i directius de perfil molt tècnic i científic que volen augmentar els seus coneixements i les seves habilitats en aquesta matèria.

Passar de la idea al negoci és un dels principals reptes al què s’enfronten els emprenedors. A Catalunya la majoria de les empreses del sector són spin-offs sorgides de l’àmbit acadèmic que han de competir en un mercat global i on el component estratègic és clau en les primeres etapes. Per millorar la competitivitat i assegurar el futur és bàsic adquirir nous coneixements de gestió, motiu pel qual, i dins el compromís de Biocat en formació com a organització encarregada de potenciar i dinamitzar el clúster biotecnològic català ha creat les Biocàpsules.

Subvencionades pel programa de Projectes Innovadors, patrocinades pel Servei d’Ocupació de Catalunya i cofinançades pel Fons Social Europeu, el primer lliurament de les Biocàpsules es duu a terme entre els mesos d’abril i maig, amb una segona etapa els mesos d’octubre i novembre.

A cada necessitat, la seva Biocàpsula

Que cada professional pugui accedir a aquells coneixements que li calen per millorar i potenciar la competitivitat de la seva empresa és l’objectiu clau de les Biocàpsules. Per això s’han centrat en cinc àrees estratègiques: Negociació per a directius, Desenvolupament de negoci, Finances per a no financers, Gestió de projectes i Gestió estratègica de la propietat intel·lectual. En totes elles els assistents reben un certificat acreditatiu signat per Biocat i per les entitats col·laboradores en cadascuna.

La primera en impartir-se ha estat la dedicada a Negociació per a directius de la biotecnologia, sobre processos negociadors propis de la dinàmica del sector i amb l’aprenentatge de les eines bàsiques en diverses àrees d’activitat i de resolució de casos pràctics. Aquí els assistents poden avaluar les seves pròpies capacitats negociadores i millorar les oportunitats de compliment dels seus objectius, amb un certificat signat pel Juan Malaret Center of Negotiations. La jornada es complementa amb una sessió privada de coaching one to one al cap de tres mesos per comentar els progressos en el pla de millora personal i per rebre el suport del professor.

La Biocàpsula Desenvolupament de negoci se centra en aportar una visió empresarial que ajudi a adreçar els esforços cap a projectes comercialitzables i d’aquesta manera incrementar les oportunitats de negoci i per tant la competitivitat. Com preparar, desenvolupar i tancar els acords i contractes entre empreses per llicenciar o comprar productes i tecnologies impartit per professionals d’aquest model de negoci.

Finances per a no financers és un altre dels eixos de formació. Amb la col·laboració d’EADA, l’objectiu és familiaritzar-se amb els estats contables bàsics i disposar de les eines bàsiques de planificació i de control econòmic dels projectes per obtenir una visió més realista del negoci i prendre decisions amb majors garanties.

La quarta Biocàpsula, Gestió de projectes, impartida per professionals de La Salle, acreditats en el PMI (Project Management International), aporta uns continguts pensats per a conèixer els conceptes de project management i saber com s’han de planificar, organitzar i analitzar els riscos i els punts de decisió d’un projecte

Finalment, Gestió estratègica de la propietat intel·lectual compta amb la col·laboració de Janus i de la UAB i ofereix una visió de la gestió de les patents i altres formes de protecció de l’exclusivitat de mercats: marques, know-how i models d’utilitat. Tot això amb una estratègia anticipativa per a crear valor empresarial o evitar perdre’l i protegir el propi projecte en l’entorn adequat del sector, analitzant els trucs, tàctiques i estratègies. No es tracta d’ensenyar a escriure i gestionar patents, sinó de realitzar les preguntes adequades a qui les duen a terme. 

Biocat és l’organització impulsada per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, i integrada per empreses i institucions públiques de recerca, que dinamitza la biotecnologia i la biomedicina a Catalunya, creant un entorn adequat per donar valor a la recerca mitjançant un sistema de transferència de coneixement actiu, eficient i dinàmic. Entre els seus objectius estan facilitar les interrelacions i les sinergies entre tots els actors de l’entorn biotecnològic, impulsar el sector i convertir-lo en un motor econòmic, promoure la biotecnologia catalana a nivell internacional, i informar i millorar la seva percepció en la societat.

Web: http://biocapsules.biocat.cat

Per a entrevistes contactar amb:
Silvia Labé • Tel. +34 93 310 33 30 • Correu-e: slabe@biocat.cat