16 projectes de l’àmbit de les ciències de la vida competeixen en la cinquena edició del Premi BioEmprenedorXXI
<p class="field-item field-item-0">El BioEmprenedorXXI transfereix a la societat els resultats obtinguts de la investigació a través de la creació de noves empreses </p><p class="field-item field-item-1">Al llarg de cinc edicions, aquest programa ha acompanyat 81 projectes empresarials, 34 d’aquests ja s’han constituït com empresa i altres 13 estan en vies de constitució</p>
Un total de 16 projectes d’empreses i emprenedors de l’àmbit de les ciències de la vida (biotecnologia, biomedicina, i sector agroalimentari), del total de 28 sol·licituds presentades, competeixen en la cinquena edició del premi BioEmprenedorXXI. Dilluns dia 10 de desembre, el jurat format per representants d’entitats i empreses públiques i privades vinculades al sector de les ciències de la vida i l’emprenedoria, farà públics el projecte guanyador i els dos finalistes.
Les institucions impulsores del programa, “la Caixa”, l’Ajuntament de Barcelona (a través de Barcelona Activa), Biocat, Fecyt i la Cambra de Comerç de Barcelona treballen conjuntament per impulsar el desenvolupament del teixit productiu del sector, transferint a la societat els resultats obtinguts de la investigació a través de la creació de noves empreses. Aquesta iniciativa està adreçada a titulats universitaris, investigadors, professors, doctorands i emprenedors que tinguin una idea de negoci o empresa en fase inicial i que es proposin començar una activitat empresarial pròpia, bé com a spin-off de la seva institució o bé de forma independent.
Els projectes de l’edició d’aquest any han estat presentats per centres i grups de recerca i universitats tant catalanes com estrangeres, dels Països Baixos i els Estats Units. Els projectes abasten diferents sectors de les ciències de la vida i àmbits de recerca i desenvolupament diversos: dispositius mèdics (5); desenvolupament de fàrmacs (3); projectes per al diagnòstic per la imatge (3); programes en el camp de l’alimentació (2); diagnòstic in vitro (1); bioinformàtica (1) i un CRO (Contract Research Organization) de serveis per a biotecs i farmacèutiques (1).
Entre tots els plans d’empresa presentats, el jurat seleccionarà un guanyador i dos finalistes, que rebran 20.000 euros, 10.000 euros i 5.000 euros, respectivament, a més d'un conjunt d’accions de formació, internacionalització, comunicació i incubació com cursos d’acceleració a la Universitat de Cambridge; participació a una fira internacional de referència del sector i en el programa Biocàpsules o un any d’accés a l’oferta tecnològica del Parc Científic de Barcelona.
Durant l’acte de lliurament es projectarà un vídeo on s’exposaran cinc exemples de casos d’èxit de les diferents edicions del programa i els finalistes explicaran, durant un minut, els seus projectes. La inauguració comptarà amb la participació de la directora executiva de Serveis d’Empresa i Ocupació de Barcelona Activa, Sra. Susana Tintoré; el director general de Caixa Capital Risc, Sr. Carles Trenchs; la directora general de Biocat, Dra. Montserrat Vendrell; el vicegerent de Serveis Empresarials de la Cambra de Comerç de Barcelona, Sr. Xavier Ricart; i la coordinadora del Programa Biocampus de Fecyt (Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología), Noelia Romero.
Suport a la creació d’empreses de base tecnològica
Aquests premis s’emmarquen en el programa BioEmprenedorXXI de suport a la creació d’empreses de base tecnològica en l’àmbit de les ciències de la vida al sud d’Europa en els camps de la biotecnologia, la biomedicina i el sector agroalimentari.
Entre altres objectius, el programa pretén difondre la cultura emprenedora i empresarial del sector; impulsar un marc de referència europea per a la creació d’empreses en el sector de les ciències de la vida; oferir les eines necessàries que permetin la transferència dels resultats obtinguts a la recerca cap a l’empresa i la societat, i dotar les persones emprenedores de formació en l’àmbit de la gestió empresarial.
Per això el programa BioEmprenedorXXI, que té una durada de sis mesos, ofereix a tots els emprenedors seleccionats un acompanyament personalitzat amb un gran nombre d’activitats adreçades la formació de les persones emprenedores, la creació de xarxes de contactes i la preparació per a la inversió.
El BioEmprenedorXXI, que compta amb l’assessorament legal del bufet d’advocats Rousaud Costas Duran, està dissenyat perquè esdevingui un itinerari a mida per a cadascun dels projectes empresarials. En aquest sentit, cada participant té assignada una persona tutora que s’encarrega d’assessorar sobre els aspectes relacionats amb l’elaboració del pla d’empresa. Aquesta persona experta acompanya l’equip emprenedor y facilita la informació rellevant per a l’elaboració del pla d’empresa. El servei de tutories actual, que substitueix l’anterior mentoring d’una única sessió, garanteix un acompanyament més llarg i una major implicació de la persona tutora en els projectes assessorats.
Cinc anys d’èxits
A les cinc edicions del BioEmprenedorXXI s’han presentat un total de 141 projectes d’empreses i emprenedors i s'han atorgat prop de 175.000 euros en premis en metàl·lic a més de l’acompanyament i les activitats de formació en el procés de creació de l’empresa. Del total de sol·licituds rebudes, finalment el 57% del total, és a dir 81 projectes empresarials, s’han beneficiat de l’acompanyament que ofereix el programa i 34 d’aquestes projectes ja s’han constituït com empresa mentre que altres 13 estan en vies de constitució. Aquestes empreses ja han creat, fins al moment, 146 llocs de treball.
A partir d’una enquesta de seguiment enviada a tots els participants del programa s’ha constatat que el model mixt de negoci, aquell que combina el producte i la plataforma tecnològica, és el més utilitzat pels projectes emprenedors, amb un total del 43% de les empreses. A continuació, un 30% de les empreses es dediquen al desenvolupament d’un producte i el 27% se centren en l’explotació d’una tecnologia, d’una plataforma tecnològica i/o d’un servei.
Pel que fa a l’activitat dels projecte, la majoria es concentren en l’àmbit de les tecnologies mèdiques i la biotecnologia, un 25% i un 21% del total respectivament. Un percentatge que podria incrementar-se si es tingués en compte que un 10% dels projectes situa la seva activitat tant en el sector biotecnològic com en el farmacèutic. En segon lloc, pràcticament la resta d’iniciatives es distribueixen de forma similar (entre un 5% i un 10%) entre les àrees d’activitat següents: farmacèutica, alimentació, bioinformàtica, teràpies avançades i serveis. Cal apuntar que un 2% dels projectes desenvolupen la seva activitat en l’àmbit de la química fina i que un 7% indiquen altres àmbits d’actuació diferents als anteriorment esmentats.
La guanyadora del quart premi BioEmprenedorXXI va ser l’empresa de biotecnologia avançada Regenear, pionera en biomedicina que té com a missió el desenvolupament dels primers biokits per a regenerar el cartílag facial tridimensional a partir de les cèl·lules del mateix pacient. La primera finalista va ser Endoasic Technologies, una empresa de base tecnològica, spin-off de la Universitat de Barcelona, que es dedica al disseny i comercialització de nous dispositius i xips semiconductors. I la segona finalista, Minoryx Therapeutics, és una empresa que té com a objectiu el descobriment i desenvolupament de nous fàrmacs prioritzant les malalties rares pediàtriques, com són les malalties metabòliques d’origen genètic i les malalties musculars.
Acte de lliurament
Dia: 10 de desembre de 2012
Hora: 12 h
Lloc: Barcelona Activa • Sala Emprèn • C/ Llacuna, 162 • Barcelona
Per a més informació:
Biocat:
Gabinet de premsa • 662 315 523 • premsa@biocat.cat
Silvia Labé • 662 315 400 • 93 310 33 69 • slabe@biocat.cat
Subscriu-te al nostre RSS
També ens pots seguir a Twitter i LinkedIn