Dan Azagury: "És més fàcil innovar en salut a Europa que als Estats Units"
<p class="field-item field-item-0">Expert en biodisseny i fundador de Ciel Medical Inc, el Dr. Dan Azagury ha desenvolupat 6 dispositius mèdics al llarg de la seva carrera</p><p class="field-item field-item-1">La finalitat del biodisseny no és fabricar coses, sinó crear alguna cosa amb un propòsit.</p><p class="field-item field-item-2">És professor del programa Design Health Barcelona de Biocat.</p>
"Encara que no ho portis a la sang, innovar és una cosa que es pot aprendre. És un estat mental que, com un interruptor, pots decidir quan encendre’l". Així va començar la seva xerrada ahir a Biz Barcelona el Dr. Dan Azagury, cirurgià de l'Hospital Universitari de Ginebra i un emprenedor en sèrie en l'àmbit de la salut, abans de passar a explicar les claus per portar amb èxit una idea fins al llit del pacient.
El 90% de les start-up fracassen avui en dia. El Dr. Azagury va explicar que el procés d'innovació en biodisseny, desenvolupat per la Universitat de Stanford, és una eina que pot reduir aquest percentatge perquè "la seva finalitat no és fabricar coses, sinó crear alguna cosa amb un propòsit, a partir de necessitats reals identificades en entorns hospitalaris". Des de la seva creació, l'any 2001, el programa de Stanford ha donat lloc a 26 noves empreses, ha captat 200 milions de dòlars d'inversions en capital risc i ha generat més de 500 llocs de treball. Els productes dissenyats per aquestes noves empreses han servit per tractar més de 150.000 pacients.
El mateix Azagury va ser alumne del programa Stanford Biodesign el 2012 i allà va néixer la seva empresa, Ciel Medical Inc, i els dos dispositius en què actualment treballa i dels que també va parlar durant la seva conferència: un per millorar el tractament dels càlculs renals i, l'altre, una eina per augmentar la protecció dels pacients en les unitats de cures intensives (UCI) enfront de la pneumònia associada als sistemes d'intubació i ventilació mecànica. Aquesta infecció és la més comuna i greu associada a l'atenció mèdica a les UCI. La malaltia s'associa amb més mortalitat, temps d'hospitalització i costos econòmics. Actualment la manca d'una definició estàndard genera el sobre - i el sub - diagnòstic.
"Innovar en salut a Europa és més fàcil que als Estats Units perquè la legislació, els requisits que han de complir els nous productes, estan més clars però el grau d'innovació és menor" va ressaltar Azagury durant la seva conferència. El problema principal és "la por al fracàs. Jo sempre dic que cal fracassar molt, fer-ho preferentment quan no costi molts diners i, sobretot, no fallar dues vegades pel mateix motiu". Segons ell, la medicina actual està plena de dogmes i no fomenta la innovació. "Molts professionals realitzen procediments d'una determinada manera simplement perquè sempre s'ha fet així i ha donat bons resultats, sense qüestionar-se el per què, ni s’hi ha maneres millors d'actuar, de millorar aquests resultats i, amb això, l'atenció al pacient. La innovació és una eina tan fonamental com la investigació per desenvolupar, per exemple, nous tractaments contra el càncer" va concloure.
Design Health Barcelona: de Stanford a Barcelona
A partir de setembre de 2013, al programa Design Health Barcelona, metges, científics, enginyers i dissenyadors tindran l'oportunitat d'aprendre el procés d'innovació en biodisseny a Barcelona i obtenir un avantatge competitiu en un mercat de treball en expansió. Biocat ha posat en marxa aquesta iniciativa formativa pionera per desenvolupar el talent emprenedor en el sector de la salut i les ciències de la vida i impulsar la innovació en aquests camps. Durant vuit mesos, els alumnes admesos treballaran en equips multidisciplinaris de quatre persones que seguiran junts un procés que s’inicia amb la immersió en un hospital per detectar necessitats reals, segueix amb el disseny i prototipatge d’un nou producte o servei, i es clou amb contactes amb inversors per finançar el projecte. Al llarg del procés, els alumnes adquiriran coneixements en medicina i desenvolupament de negoci i capacitació en àrees com design thinking o lideratge creatiu a través d’un seguit de classes i tallers impartits per més de 50 especialistes internacionals.
Està previst que cursin aquesta primera edició del programa d·HEALTH Barcelona tres equips que, després d’un període de formació inicial de cinc setmanes (setembre-octubre 2013), se submergiran durant dos mesos (novembre – desembre 2013) en el dia a dia d’un dels tres centres hospitalaris de Barcelona que col·laboren amb el programa: l'Hospital Clínic, l'Hospital Sant Joan de Déu i l'Institut Guttmann. Allí conviuran amb el personal mèdic i els pacients, i coneixeran de primera mà com funcionen diferents unitats de l’hospital, amb l’objectiu d’identificar centenars de necessitats no cobertes.
En la Fase II (gener – febrer 2014), els equips conceptualitzen i seleccionen el requeriment al qual volen donar resposta i dissenyen el seu nou producte o servei. A la Fase III (març – abril 2014) s’afronta el disseny del model de negoci, i el programa es tanca amb un Inverstors’ Day (maig 2014), on els equips han de presentar les seves propostes.
d·HEALTH Barcelona és un programa innovador en diversos aspectes: la immersió intensiva en un entorn clínic; el treball en un equip on es complementen coneixements i experiències (medicina, negoci, disseny...); els nous enfocs metodològics —basats en tallers i dinàmiques de grup, debats oberts, presentacions i diàlegs amb panells d’especialistes, MOOCs,...—; i la combinació de classes i sessions de treball sobre ciència, negoci i X-Thinking de la mà d’experts i emprenedors procedents d’entorns diversos.
El programa compta amb la col·laboració de Kaos Pilot (Dinamarca), un dels centres de formació d’emprenedors de referència internacional per la seva metodologia disruptiva, que s’encarregarà de les sessions de lideratge creatiu. El professorat de d·HEALTH Barcelona aplega experts i emprenedors dels àmbits biomèdic i sanitari, econòmic i financer i de disseny, amb figures destacades com John Collins, COO del Center for Integration of Medicine and Innovative Technology (CIMIT), de Boston; Dan E. Azagury, Grube Fellow de Stanford Biodesign 2011-12 i con-fundador de Ciel Medical (Ginebra); Chia Hwu, CEO de Qubop (Silicon Valley); David Maltz, responsable de desenvolupament de dispositius mèdics de Novartis (Silicon Valley); o Lekshmy Parameswaran, fundadora i sòcia de Fuelfor (Barcelona – Singapur), una consultoria especialitzada en disseny i salut.
d·HEALTH Barcelona és el programa insígnia de Moebio, la nova aposta de Biocat per impulsar l’emprenedoria al sector salut. Aplegarà diversos programes formatius de llarga i curta durada que tenen l’objectiu comú de donar resposta als reptes actuals des d’una perspectiva global. Moebio compta amb un consell assessor del que formen part, entre d’altres, Christer Windeløv-Lidzélius (director de Kaos Pilot); Hala Fadel (directora de l’MIT Enterprise Global), Lluís Torner (director de l’ICFO); John Collins (COO de CIMIT); Salim Ismail (director executiu de Singularity University), Yossi Bahagon (Clalit Health Services); Menno Van Dijk (director de THNK, The Amsterdam School of Creative Leadership); Neo Kok-Beng (Stanford Biodesign, Singapur); i Xavi Verdaguer (Imagine).
Biocat
Biocat és l'entitat que coordina i promou la biotecnologia, la biomedicina i les tecnologies mèdiques innovadores a Catalunya. La seva missió és dinamitzar tots els agents que actuen en aquest àmbit i les seves iniciatives estan destinades a configurar un entorn amb un sistema potent de recerca, una transferència activa de coneixement i un teixit empresarial emprenedor que es converteixi en el motor econòmic del Catalunya i contribueixi al benestar de la societat.
Per a més informació:
Biocat:
Gabinet de premsa • press@moebio.org
Zuberoa Marcos • 686 575 178
Mònica López • 657 985 544
www.moebio.org