d·HEALTH Barcelona: una cantera d’oportunitats de negoci per explotar
<p class="field-item field-item-0">Els alumnes del programa han identificat més de 150 potencials projectes empresarials a cada hospital col·laborador</p>
<p class="field-item field-item-1">El programa ha estat qualificat per experts europeus com una de les millors acceleradores d'innovació en salut d'Europa</p>
<p class="field-item field-item-2">El període de pre-inscripció per a participar en la segona edició de Design Health Barcelona és obert fins al 15 d'abril</p>
Barcelona, 24 de març de 2014.- De les 1.200 necessitats no resoltes que han identificat els alumnes de Design Health Barcelona (d·HEALTH Barcelona), fins a més de 450 ofereixen un clara oportunitat de negoci (una mitja de 150 a cada hospital col·laborador).
“Una de les grans aportacions del programa és que tot el treball d’anàlisi de les necessitats detectades aporta, no només nous productes i projectes empresarials, sinó que permet millorar la qualitat hospitalària, augmentar la competitivitat del sector incorporant millores a les tecnologies existents i estimular la recerca científica, contribuint de manera global a l’eficiència del sistema sanitari” " afirma Jorge Juan Fernández, director acadèmic del programa i director de l’àrea d’E-Health & Health 2.0 de l'Hospital Sant Joan de Déu.
El conjunt de l’observació dels alumnes es pot distribuir de la següent manera:
- El 40% són necessitats clíniques no satisfetes que ofereixen la possibilitat de crear nous negocis.
- El 25% requereix d’un descobriment científic per a transformar-se en oportunitat real, és a dir, recerca científica.
- El 20% són idees per l’optimització de productes d’empreses de tecnologies mèdiques que ja estan al mercat.
- El 15% restant suposen oportunitats de millora pels hospitals, majoritàriament en la millora d’espais i circuits, l’ús de tecnologia digital i els processos de comunicació entre pacient i professionals.
Algunes de les necessitats detectades, com la possibilitat que els pares de prematurs puguin seguir durant 24 hores l’evolució dels neonats, es podrien resoldre amb petites millores de les tecnologies existents, mentre que altres, com la substitució del plom de les armilles antiradiacions, demanen que la ciència descobreixi nous materials. La implantació de tecnologia digital és un àrea que ofereix als hospitals moltes oportunitats de millora de l’experiència de l’usuari.
d·HEALTH Barcelona és un programa de postgrau pioner de 8 mesos de durada en què les necessitats mèdiques no-cobertes identificades durant una fase d'immersió clínica[1] en tres hospitals punters de Barcelona són la base d'innovacions que donen resposta a demandes de la societat.
En la primera edició del programa, els alumnes, dotze joves procedents dels Estats Units, Alemanya, Itàlia i Espanya, han treballat, distribuïts en tres equips multidisciplinaris, a una àrea mèdica concreta de l'Hospital Clínic, l'Hospital Sant Joan de Déu i l'Institut Guttmann. Aquests alumnes estan actualment desenvolupant les solucions que han ideat per resoldre les tres necessitats (una per hospital) amb més impacte i presentaran els seus prototips davant d'un panell d'inversors al setembre de 2014. A més, els tres equips podran optar a un premi de 200.000 dòlars per finançar l'execució i comercialització dels seus projectes gràcies a l'acord al qual ha arribat Biocat amb la companyia mexicana Alandra Medical Inc, especialitzada en el desenvolupament de dispositius mèdics innovadors.
El termini de preinscripció per a l'edició 2014-2015 de d·HEALTH Barcelona s’acaba finalitza el proper 15 d’abril. El programa està dirigit a joves llicenciats i doctorats en medicina, ciències de la vida, enginyeria, disseny i empresarials que vulguin emprendre en el sector salut. Els requisits d'admissió estan disponibles al seu web (http://www.moebio.org/programs/d-health-barcelona/apply-now).
"Per participar a d·HEALTH cal curiositat per aprendre, compromís amb l'equip i coratge per liderar canvis" afirma Immaculada Herrero, una de les alumnes de la primera edició. "Et dóna coneixements per innovar en salut però, sobretot, et proporciona eines, habilitats de lideratge i confiança en tu mateix per muntar una start-up i treballar en qualsevol sector." afegeix la nord-americana Susan Feitoza. Segons el biòleg Markus Wilhelms "mai havia après tant en tan poc temps a la meva vida!."
d·HEALTH Barcelona, que ha estat qualificat per experts de Health StartUp Europe com una de les millors acceleradores d'innovació en salut d'Europa, és un programa inspirat en els prestigiosos programes Stanford Biodesign Fellowship, Kaos Pilot i Exponential Medicine (Singularity University), i és el primer programa formatiu en biodisseny que s'imparteix al nostre país. S'emmarca dins de Moebio, la iniciativa de desenvolupament de talent de Biocat, que reuneix diversos programes formatius de llarga i curta durada amb l'objectiu comú de promoure l'emprenedoria i donar resposta als reptes actuals del sector salut des d'una perspectiva global.
PER A MÉS INFORMACIÓ:
Biocat:
Gabinet de premsa · press@moebio.org
Zuberoa Marcos · 686 575 178
Mònica López · 657 985 544
http://www.moebio.org/news /http://moebio.org/ www.biocat.cat/sala-de-premsa
També ens pots seguir a: Blog, Twitter, Pinterest i Vimeo
[1] Veure experiència de la immersió clínica al vídeo https://vimeo.com/114144514