Vés al contingut

El debat sobre Perspectives futures en l’alimentació que es durà a terme aquest divendres dia 18 de novembre a la Casa de Cultura de Girona, en el marc del tercer cicle de converses interdisciplinàries La ciència i la cuina, tanca una sèrie d’activitats dutes a terme durant octubre i novembre pel Centre Internacional per al Debat Científic (CIDC) —una iniciativa de Biocat impulsada per l’Obra Social “la Caixa”—, per tal d’acostar la biotecnologia a la ciutadania.

Els avenços científics i la recerca en els àmbits de la biotecnologia han revolucionat diferents aspectes de la societat, des de l’art o la cuina, passant per la filosofia, l’organització empresarial o el mateix concepte de salut.  La biotecnologia aporta una nova visió i nous mètodes de desenvolupament, anàlisi i perspectives de futur a temes tant quotidians i socials com són l’esperança de vida, el plaer de menjar o la nova cultura de la salut a través d’una dieta equilibrada. 

Aquests han estat alguns dels temes de debat sorgits en les tres sessions de debats organitzats pel Centre Internacional per al Debat Científic (CIDC) aquesta tardor: La cultura i la vida. Diàlegs sobre l’impacte de la biotecnologia dut a terme conjuntament amb el CCCB; i “La ciència i la cuina” en col•laboració amb la Casa de Cultura de Girona i el Museu de la Tècnica de l’Empordà.

La ciència a la cuina, a Girona

Bon exemple d’aquesta intersecció entre la ciència i la societat la trobem en l’evolució de la cuina i dels hàbits alimentaris. En les últims anys, la cuina ha experimentat una revolució de gustos, textures, aromes i productes. Aquesta revolució ha estat possible gràcies a la introducció del coneixement científic en aquest art mil·lenari. La recerca científica duta a terme en els productes d’origen per millorar la qualitat alimentària també s’ha traslladat als fogons per oferir nous plats que a més de satisfer el plaer del menjar també aportin beneficis a la salut.

El debat  sobre Perspectives futures en l’alimentació tanca el tercer cicle de converses interdisciplinàries que s’ha dut a terme al llarg de quatre divendres (14 i 21 d’octubre i 11 i 18 de novembre).  La taula de divendres comptarà amb la participació de Mònica Mateu, Innovation Ecosystem Manager de Gallina Blanca Star, i Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, centre de recerca per a la innovació tecnològica en cuina i alimentació.

En aquestes sessions, experts de diferents àmbits han debatut sobre aspectes interdisciplinaris amb un eix comú: la ciència aplicada a la cuina. Des de la filosofia, el periodisme, la gastronomia, l’enologia i la literatura a la biologia molecular, la bioquímica o el màrqueting i l’economia, tots els coneixements es reuneixen per debatre sobre la ciència en l’art d’alimentar-se posant en relació el plaer, la creació, la salut i els avenços científics i tècnics. El diàlegs portats a terme en aquest cicle han permès aprofundir en aquesta interrelació entre diferents àmbits del coneixement al mateix temps que han ofert la possibilitat a tots els assistents de participar-hi. Aquests són alguns dels aspectes destacats pel director del CIDC, Miquel Martí, qui posa en valor "l’essència del cicle on hem proposat diàlegs entre dos experts de disciplines complementàries que ens han ofert punts de vista diversos que han acabat trobant línies comunes d’anàlisi i de treball futur per oferir noves perspectives innovadores”. A més, el format, ha afegit Martí, “ha permès generar coneixement i s’ha enriquit gràcies a la participació activa del públic en el debat”. El tercer cicle de converses interdisciplinàries ha comptat amb una bona i variada assistència de públic, des d’estudiants universitaris, científics de diferents àmbits de coneixement, periodistes, humanistes o historiadors.

La cultura i la vida. Diàlegs sobre l’impacte de la biotecnologia, a Barcelona

Els progressos en l’àmbit de les ciències de la vida estan determinant enormes canvis socials i hi ha una certa coincidència que la propera revolució tecnològica vindrà de la biologia. La biotecnologia ens permet analitzar-los des d’altres punts de vista i oferir una visió científica a la revolució social i cultural que vivim en el segle XXI. Amb aquest objectiu el CIDC i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) han dut a terme uns debats en els quals s’ha ofert les visions d’experts d’àmbits tant diversos com la genètica, la farmacologia, la filosofia o l’ètica mèdica sobre els canvis generats a la societat per l’impacte de la biotecnologia.

Per Miquel Martí, director del CIDC, aquests diàlegs “tot i ser una fórmula arriscada han demostrat que són una bona eina d’anàlisi”. Entre 80 i 150 persones han participat en cadascun dels tres diàlegs posant en comú públics tan complementaris i heterogenis com són científics amb filòsofs i humanistes i “el resultat ha estat molt interessant, enriquidor i satisfactori perquè entre altres coses ha permès provocar una reflexió profunda sobre el nou paradigma biològic i les implicacions (bio)ètiques, socials, econòmiques i polítiques que se’n deriven i aquest era un dels nostres objectius”, remarca Miquel Martí.

En aquesta ocasió els debats, que han tractat els temes Del genoma al cos, Les noves edats de la vida i Els límits del progrés en la ciència i la societat, han comptat amb experts internacionals i nacionals de renom com John Gray, catedràtic de Pensament Europeu a la London School of Economics; Inez Beaufort, catedràtica d’Ètica Mèdica de l’Erasmus Medical Center de Rotterdam; Miquel Beato, director del Programa de Regulació Genètica del Centre de Regulació Genòmica de Barcelona i Pere Puigdomènech, director del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG). Les dues entitats organitzadores, el CIDC i el CCCB, estan treballant per difondre tota la informació dels debats i posar-la a disposició del públic.

Nota de premsa relacionada (13/10/2011)

Per a més informació:

Biocat:
Gabinet de premsa • 662 315 523 • premsa@biocat.cat
Silvia Labé  • 662 315 400 • 93 310 33 69 • slabe@biocat.cat
Subscriu-te al nostre RSS
També ens pots seguir a Twitter i LinkedIn

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.