El cultiu de plantes oblidades, la nova aposta de l’agricultura del futur
<p class="field-item field-item-0">B·Debate: cicle de debats ‘Alimentar el món. Seguretat i sostenibilitat en la producció global d’aliments’, del 22 d'octubre al 8 de novembre de 2012.</p><p class="field-item field-item-1">El 75% de l’energia dels aliments d’origen vegetal de la nostra dieta només prové de nou espècies, com el blat i l’arròs.</p><p class="field-item field-item-2">L’agricultura s’haurà d’adaptar a les necessitats nutricionals de la població mundial i als canvis de les condicions climàtiques, com l’augment de la temperatura.</p>
Els éssers humans només ens alimentem amb 120 tipus de verdures, hortalisses, fruites i llegums de les més de 300.000 espècies vegetals que es coneixen. El 75% de l’energia dels aliments d’origen vegetal que mengem prové de nou espècies, entre les quals hi ha el blat, el blat de moro i l’arròs.
L’agricultura intensiva ha potenciat aquest tipus de cultius per sobre de la resta, però la nostra dependència de determinades espècies planteja serioses dificultats a l’hora d’alimentar el món avui en dia i en el futur. Una de les grans preocupacions és adequar els cultius al canvi de les condicions climàtiques, com l’augment de la temperatura.
L’adaptació de les plantes oblidades, espècies fins ara infrautilitzades o sense domesticar, a través de l’agricultura, poden ser clau en la millora de la nutrició de la població. A més, aquestes espècies amaguen un potencial addicional, com mecanismes d’adaptació al canvi climàtic, propietats medicinals i gens de resistència a plagues i malalties, que reduiria l’ús de pesticides.
L’acte s’inclou dins el B·Debate Alimentar el món: Seguretat i sostenibilitat en la producció global d’aliments, una iniciativa de Biocat impulsada per l’Obra Social “la Caixa” i el CCCB.
Dilluns, 29 d'octubre de 2012
Biodiversitat agrícola: oportunitats per a un desenvolupament sostenible
Stefano Padulosi, investigador de Biodiversity International, agència membre del consorci del Grup de Consulta en la Recerca Mundial en Agricultura (CGIAR, per les seves sigles en anglès)
Moderador: Enric I. Canela, catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de Barcelona
El debat es farà en italià amb servei de traducció simultània al català.
BREU BIOGRAFIA DELS PONENTS
Stefano Padulosi. Investigador de Biodiversity International, agència membre del consorci del Grup de Consulta en la Recerca Mundial en Agricultura (CGIAR, per les seves sigles en anglès). Doctor en Biologia per la Universitat de Lovaina (Bèlgica), Padulosi ha treballat des dels inicis de la seva carrera en l’àmbit de la biodiversitat agrícola. Entre el 1987 i el 1993 va treballar com a explorador i taxonomista de plantes per al banc genètic de l’International Institute of Tropical Agriculture. A partir del 1993 va treballar per a l’Organització de l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) en un projecte de recuperació dels cultius de la Mediterrània. Des del 1998 treballa per a Biodiversity Internacional, on ha coordinat les activitats de la regió de l’Àsia Central i Occidental i el nord d’Àfrica. També ha dirigit el projecte Impulsant la contribució de la biodiversitat agrícola al benestar humà i, des del 2012, dirigeix el programa Marketing Diversity. Actualment també coordina un projecte finançat per les Nacions Unides a Bolívia, el Nepal i l’Índia per provar nous mètodes de documentació de la biodiversitat agrícola.
Enric I. Canela. Catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de Barcelona. Llicenciat en Química per la Universitat de Barcelona (UB) a l’any 1972 i doctor per la mateixa universitat en Química, especialitat Bioquímica, l’any 1976. Professor de la Universitat de Barcelona des de l’any 1974. Des de l’any 1991 és catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular al departament del mateix nom a la Facultat de Biologia de la UB. La seva recerca se centra sobre Neurobiologia Molecular. És Investigador Principal del Grup de Recerca Consolidat de la Generalitat de Catalunya de Neurobiologia Molecular i Investigador Principal del grup de Neurobiologia Molecular de CIBERNED. Ha publicat més de 150 articles en llibres i revistes científics de rellevància internacional.
PROPERS B·DEBATE
Totes les jornades B·Debate Alimentar el món se celebren a les 19.30 h al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), al carrer Montalegre número 5 de Barcelona.
Dilluns, 5 de novembre de 2012
El paper de les biotecnologies en un nou model alimentari
Wilhem Gruissem, catedràtic de Biotecnologia de Plantes al Swiss Federal Institute of Technology
Moderador: Pere Arús, director Científic de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA)
Dijous, 8 de novembre de 2012
La modernitat alimentària: entre la sobreabundància i la inseguretat
Jesús Contreras, catedràtic d’Antropologia Social de la Universitat de Barcelona i director de l’Observatori de l’Alimentació
Moderador: Toni Massanés, director general de la Fundació Alícia
Per a més informació i entrevistes:
Pere Figuerola
Premsa B·Debate
Tel. +34 656 545 410
premsa@bdebate.org
www.bdebate.org