Els socis de bioXclusters tanquen dos acords de col·laboració amb parcs científics de Xangai
<p>La missió a la Xina, organitzada per Biocat, ha obert també noves oportunitats de negocia a les empreses catalanes participants</p>
Els socis del projecte europeu bioXclusters han signat dos memoràndums d’entesa amb dos dels principals parcs de biotecnologia de Xangai, el Shanghai Juke Biotech Park, amb qui Biocat ja havia signat un acord individual, i el Zhangjian Hi-Tech Park, durant la missió a la Xina que va tenir lloc del 26 al 31 de maig. Amb una durada de dos anys, aquests convenis contribuiran a impulsar la col·laboració entre pimes europees i xineses, a més de facilitar l’intercanvi d’informació sobre els mercats, els processos i els aspectes tècnics d’aterratge de les empreses a la Xina i a les bioregions europees.
Biocat va organitzar, en el marc d’aquest projecte, una missió empresarial a la Xina amb l’objectiu de conèixer de prop el sistema de salut xinès i les múltiples oportunitats de negoci al país, i fomentar la col•laboració entre empreses catalanes i xineses per aconseguir finançament i codesenvolupament.
D’una banda, es van programar un seguit de visites d’alt nivell en grup a entitats de recerca xineses per aprofundir en el coneixement del sistema de salut de la Xina. Un dels centres seleccionats va ser l’hospital universitari RenJi, líder en recerca a l’àrea de Xangai i exponent de les noves infraestructures sanitàries del país asiàtic.
Les 13 empreses europees participants a la missió també van recórrer alguns dels parcs científics i tecnològics més rellevants de la Xina, on van establir contactes per poder desenvolupar projectes de cooperació. En aquest sentit, l’intercanvi va ser mutu, ja que se’n van poder beneficiar tant les empreses europees amb la intenció d’aterrar a la Xina com aquelles companyies xineses que volen instal·lar-se a Europa.
Els dos parcs signataris dels convenis acullen una important massa crítica de pimes i institucions de recerca, ofereixen serveis a la innovació, promouen projectes d’R+D i estan oberts a les noves oportunitats de cooperació internacional. Creat el 2003 per l’Acadèmia Xinesa de Ciències, el Shanghai Juke Biotech Park disposa d’una incubadora i una acceleradora amb més de 283 companyies de ciències de la salut. Gràcies a la seva ubicació, propera a diversos instituts de recerca, hi interactua regularment. Per la seva banda, el Zhangjian Hi-Tech Park, fundat el 1992, té la biomedicina com una de les seves indústries estratègiques i està focalitzat, sobretot, en la modernització de la medicina tradicional xinesa, el desenvolupament de fàrmacs, els diagnòstics in vitro i les tecnologies mèdiques.
Finalment, la missió va incloure dos esdeveniments de partnering: BIO Forum Xangai 2013 i Sino-Euro Bio-Partnering (SEBP). En aquest cas, l’objectiu era facilitar el contacte amb persones i institucions que poguessin ajudar les empreses europees en la seva estratègia per accedir al mercat xinès.
Les empreses catalanes fan nous contactes a la Xina
La missió a la Xina ha comptat amb la participació de tres empreses de la BioRegió de Catalunya. D’una banda, Enantia, dedicada a la recerca i el desenvolupament químic. El seu director general, Joan Feixas, ha destacat la utilitat del viatge: “Hem fet algun nou contacte que encaixa molt bé amb el que nosaltres oferim. Ara, caldrà desenvolupar-lo i treballar-hi”. Enantia també ha aprofitat la missió per trobar-se amb el seu soci xinès, Synthetics-China, una empresa de química fina que produeix intermedis i principis actius per a farmacèutiques d’arreu del món. “Hem analitzat l’evolució del projecte des del punt de vista tècnic i hem avançat en el plantejament del negoci i la possibilitat d’un nou projecte conjunt”, explica Feixas sobre el conveni de col•laboració.
Tanmateix, Feixas considera que l’activitat més profitosa de la missió ha estat la participació al SEBP, ja que “el seu format petit va facilitar el contacte amb diverses companyies”. El conseller delegat de l’incubador de projectes biomèdics Janus Developments, Luis Ruíz-Àvila, també ha remarcat la utilitat de l’esdeveniment de partnering.
D’altra banda, una companyia xinesa ha mostrat interès per la vacuna RUTI® de la biofarmacèutica Archivel Farma, especialitzada en tractaments contra la tuberculosi. En aquest sentit, la directora general i de finances de l’empresa, Olga Rue, ha valorat positivament "haver pogut fer una primera aproximació al mercat xinès i haver rebut alguna informació important per desenvolupar RUTI® a la Xina". A banda dels fòrums de partnering on es va presentar Archivel, Rue considera útil haver conegut altres companyies de les diferents delegacions de bioXclusters i el consultor xinès en ciències de la vida Gao Ronghui. "Com a interessant, vull destacar la visita als parcs industrials de Suzhou", afegeix Rue.
Un sistema de salut quasi universal
Actualment, el govern xinès treballa per oferir cobertura sanitària bàsica a tota la població, és a dir, a 1,3 bilions d’habitants. De moment, l’assistència és desigual en funció de cada territori, tot i que els serveis bàsics ja arriben a un 90% de la ciutadania xinesa. El percentatge restant correspon a uns 130 milions de persones, la majoria ubicades en zones rurals aïllades. Alhora, el govern xinès està reformant les prioritats del sistema de salut del país, en la línia d’incrementar, sobretot, la prevenció.
bioXclusters, un projecte per a la internacionalització
bioXclusters és un projecte d’internacionalització per a pimes que ofereix l’oportunitat d’establir relacions amb una àmplia xarxa d’empreses europees dinàmiques i innovadores, i conèixer de primera mà els mercats nord-americà, brasiler i xinès. Desenvolupat amb el suport de la Unió Europea, el projecte agrupa 4 clústers líders en biotecnologia i salut, corresponents a les regions de Baviera, Catalunya, Piemont i Roine-Alps.
- Nota de premsa relacionada (24/5/2013)
Per a més informació:
Biocat:
Silvia Labé • 662 315 400 • 93 310 33 69 • slabe@biocat.cat
Subscriu-te al nostre RSS
També ens pots seguir a Twitter i LinkedIn