Les empreses catalanes busquen a la Xina noves oportunitats de negoci en ciències de la vida
<p class="field-item field-item-0">Biocat organitza una missió comercial i de prospecció, en el marc del projecte bioXclusters, on s’han inscrit 13 empreses europees</p><p class="field-item field-item-1">Del 26 al 31 de maig, hi haurà perses activitats, com visites a entitats de recerca i dos esdeveniments claus de ‘partnering’</p>
Del 26 al 31 de maig, Biocat organitza, en el marc del projecte bioXclusters, una missió empresarial a la Xina amb l’objectiu de conèixer de prop les múltiples oportunitats de negoci al país i fomentar la col·laboració entre empreses catalanes i xineses per aconseguir finançament i codesenvolupament.
Es tracta d’una missió conjunta de les 4 bioregions capdavanteres en ciències de la vida que conformen aquest projecte europeu: Baviera, Catalunya, Piemont i Roine-Alps. En aquest sentit, un dels principals avantatges de la missió és que les 13 empreses participants, que pertanyen a les 4 regions, no només interactuaran amb partners xinesos, sinó també entre elles mateixes.
Entre les activitats programades a Xangai, hi ha un seguit de visites d’alt nivell en grup a alguns dels parcs científics i tecnològics més rellevants de la Xina, hospitals universitaris líders en recerca a l’àrea de Xangai, clústers i altres institucions del sector. Amb tot plegat, es pretén copsar i conèixer de primera mà el sistema de salut xinès. A més, les companyies assistents podran participar a dos esdeveniments claus de partnering: BIO Forum Xangai 2013 i Sino-Euro Bio-Partnering (SEBP).
El 15è Shanghai International Forum on Biotechnology & Pharmaceutical Industry (BIO-Forum) és un dels esdeveniments de referència del sector, que, enguany, es focalitzarà en crear, analitzar i identificar oportunitats de cooperació com a motor de desenvolupament de la indústria. A més dels 600 delegats d’arreu del món que sol atreure, un centenar de reconeguts experts, emprenedors i representants de diferents governs locals i estrangers han estat convidats a participar en les conferències i debats. Entre ells, hi ha la directora general de Biocat, la Dra. Montserrat Vendrell, que oferirà una ponència sobre les bioregions europees, destacant-ne els punts forts i les seves estratègies de partnership, i posant com a exemple el projecte bioXclusters.
Per la seva banda, el SEBP, amb Biocat com a patrocinador, està coorganitzat pel projecte bioXclusters i G-Med Consulting, que presideix el consultor xinès en ciències de la vida Gao Ronghui, qui, el passat 25 de gener, va participar en una jornada a Barcelona sobre el mercat de la Xina. Aquest fòrum de partnering comptarà amb diversos conferenciants de renom internacional en l’àmbit de les ciències de la vida, a més de l’assistència d’altres clústers i empreses d’arreu d’Europa i la Xina.
Tres empreses catalanes a la Xina
Entre les 13 empreses que participen a la missió, tres pertanyen a la BioRegió de Catalunya. D’una banda, la biofarmacèutica Archivel Farma, especialitzada en tractaments contra la tuberculosi, com la vacuna RUTI®, complementària a la teràpia estàndard. Per això, per a la directora general i de finances de la companyia, Olga Rué, la visita a la Xina és "una forma de conèixer la realitat de la tuberculosi al país, així com la gestió de la malaltia que fan els responsables de la sanitat pública". Archivel també desitja "iniciar contactes per trobar un partner interessat en codesenvolupar la vacuna RUTI® i, especialment, introduir-la al territori xinès". De fet, l’empresa ha estat seleccionada per fer una presentació al BIO Forum Xangai.
D’altra banda, Enantia, dedicada a la recerca i el desenvolupament químic, participa en la missió a la Xina amb un objectiu doble, tal com explica el director general de la companyia, el Dr. Joan Feixas: "D’una banda, volem contactar amb empreses europees i xineses amb qui puguem establir relacions comercials i, de l’altra, anem a consolidar el conveni de col·laboració amb Synthetics-China", una empresa de química fina que produeix intermedis i principis actius per a empreses farmacèutiques d’arreu del món. Feixas explica que "Enantia ha desenvolupat una tecnologia química per preparar, de forma econòmicament molt competitiva i amb una elevada puresa, un intermediari químic clau per a un antiagregant plaquetari. Aprofitarem la visita per parlar d’aquest projecte i avaluar-ne de nous".
Finalment, Janus Developments, incubador de projectes biomèdics que adquireix productes en fases primerenques de recerca, invertint en el seu desenvolupament fins que puguin ser transferits a empreses que els puguin portar al mercat. Per al conseller delegat de la companyia, Luis Ruíz-Àvila, l’objectiu del viatge a la Xina és "adquirir llicències sobre coneixement biomèdic dels instituts de recerca i les universitats xineses per incorporar-les a la nostra cartera de projectes en desenvolupament".
La Xina, un mercat en expansió
Els socis de bioXclusters han triat la Xina com a un dels mercats prioritaris per desenvolupar una estratègia comuna d’internacionalització. I és que el sector de la salut hi ha experimentat un creixement per sobre del 20% anual en els darrers 10 anys. Tot i que s’espera que aquest auge alenteixi, les xifres estaran molt per sobre dels països anomenats desenvolupats.
Pel que fa al sector de les ciències de la vida, la Xina és un mercat potencial molt atractiu. Amb un creixement per sobre dels dos dígits en els darrers anys, és un dels països que evoluciona més ràpid. A més, la biotecnologia és un sector estratègic i preferent dins el 12è Pla Quinquennal 2011-2015 i, recentment, el Ministeri de Salut ha anunciat 11.800 milions de dòlars addicionals per a la innovació en biofarma entre els anys 2016 i 2020. Aquestes inversions tenen com a objectiu produir talent científic d’alt nivell i que la indústria biotecnològica dobli el nombre de llocs de treball.
En aquest marc, els socis del projecte bioXclusters volen afavorir el coneixement i l’accés al mercat xinès a les empreses de les seves 4 regions. De fet, algunes de les empreses de la BioRegió de Catalunya ja estan implantades a la Xina: Grífols, Bioibérica, Almirall, Biokit, Biovet, Deltalab, Esteve, Farmaprojects, Invesa, JP Selecta, Laboratorios Hipra, Salvat, Laboratorios Maymo i Lacer, entre d’altres.
bioXclusters, un projecte per a la internacionalització
bioXclusters és un projecte d’internacionalització per a pimes que ofereix l’oportunitat d’establir relacions amb una àmplia xarxa d’empreses europees dinàmiques i innovadores, i conèixer de primera mà els mercats nord-americà, brasiler i xinès. Desenvolupat amb el suport de la Unió Europea, el projecte agrupa 4 clústers líders en biotecnologia i salut, corresponents a les regions de Baviera, Catalunya, Piemont i Roine-Alps.
- Nota de premsa relacionada (10/6/2013)
Per a més informació:
Biocat:
Silvia Labé • 662 315 400 • 93 310 33 69 • slabe@biocat.cat
Subscriu-te al nostre RSS
També ens pots seguir a Twitter i LinkedIn