Les noves tendències en nanomedicina milloren el diagnòstic i els tractaments dels pacients oncològics
<p class="field-item field-item-0">Les noves tecnologies permeten estalviar l’extracció innecessària de ganglis no afectats o disminuir els efectes secundaris dels fàrmacs</p><p class="field-item field-item-1">41 empreses i grups de recerca en oncologia i nanomedicina presentaran els seus projectes en la jornada organitzada per Biocat i el CIBER-BBN</p>
Més de 40 empreses i grups de recerca bàsica i clínica en oncologia i nanomedicina d’arreu de l’Estat espanyol presentaran, el proper 25 d’octubre al Parc Científic de Barcelona, el seus projectes, tecnologies i experiència al Fòrum Indústria-Acadèmia-Clínica Noves tendències en nanomedicina per al diagnòstic i la teràpia en oncologia. El Fòrum està organitzat per Biocat i el Centro de Investigación Biomédica en Red en Bioingeniería, Biomateriales y Nanomedicina (CIBER-BBN), que pertany al Instituto de Salud Carlos III, en el marc de la xarxa Oncocat i l’aliança BioNanoMed Catalunya.
Les presentacions de la jornada, que es faran durant el matí, seran de 5 minuts cada una i volen afavorir els contactes directes entre científics, professionals clínics i directius d’empreses, i facilitar la identificació d’interessos comuns i possibles col·laboracions. Per reforçar l’objectiu de la jornada, a la tarda, es duran a terme reunions de partnering entre els 143 participants inscrits al Fòrum que ho desitgin.
Futures col·laboracions entre investigació pública, empresa i sector clínic
La Dra. Pilar Marco, coordinadora del programa de Nanomedicina del CIBER-BBN i investigadora principal del Grup NB4D, Nanotechnology for Diagnostics, de l’IQAC-CSIC, remarca la importància d’assolir “una estreta relació entre la investigació pública, l’empresa i el sector clínic per dirigir la recerca cap a resultats que es concretin en fàrmacs o altres productes sanitaris que millorin la qualitat de vida de la nostra societat”. El programa de Nanomedicina del CIBER-BBN engloba l’activitat científica de més de 20 grups d’investigació de diverses institucions (universitats, centres públics d’investigació, centres tecnològics i hospitals). Entre els objectius científics que s’hi persegueixen, hi ha el desenvolupament de noves estratègies per incrementar l’eficàcia del diagnòstic clínic i el disseny d’alternatives terapèutiques basades en l’ús de nanoconjugats, per millorar la selectivitat dels tractaments.
Biocat ha impulsat la creació de les dues xarxes professionals: BioNanoMed, orientada a la nanotecnologia aplicada a la salut i a la biotecnologia, i Oncocat, centrada en la recerca oncològica, amb l’objectiu de posar en contacte les diverses empreses i institucions que treballen a Catalunya en bionanomedicina i oncologia per tal d’afavorir la creació de consorcis públic-privats que puguin dur a terme projectes més ambiciosos i generin noves oportunitats, tant d’atracció de finançament com de desenvolupament de nous productes per millorar la vida de les persones.
Per la seva banda, Carlos Lurigados, director de Projectes de Biocat, explica que “aquest tipus de jornades donen una clara resposta als objectius d’ambdues xarxes, ja que permeten explorar noves vies de col·laboració entre grups de recerca bàsica, recerca clínica i empreses, per tal d’afavorir el desenvolupament de nous tractaments i eines de diagnòstic per a pacients oncològics”.
Noves tecnologies per al diagnòstic per la imatge amb alt valor pronòstic
Els participants al Fòrum presentaran diferents projectes que estan desenvolupant per tal de millorar tant el diagnòstic clínic com el tractament de les diferents malalties oncològiques. Entre aquests, el grup de recerca Diagnòstic i Terapèutica en Oncologia de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) treballa en un projecte de desenvolupament de noves tecnologies per al diagnòstic per la imatge del càncer, com la detecció gammagràfica del gangli sentinella, “de gran utilitat en els casos de melanoma, càncer de mama i de coll uterí”, tal com destaca un dels membres del grup, el Dr. David Fuster. “Aquesta tecnologia permet identificar per on podria estendre’s el tumor i, per tant, té un alt valor pronòstic. A més, estalvia l’extracció innecessària de ganglis no afectats i determina el tractament més idoni en cada cas concret”, afegeix.
D’altra banda, IDIBAPS també estudia com millorar l’ús clínic de la tomografia per emissió de positrons (PET), en l’àmbit del maneig dels pacients oncològics. Aquesta tècnica indica el metabolisme de les lesions tumorals per saber si funcionen els tractaments de quimioteràpia aplicats, així com també si el tumor està en una fase primària o ha fet metàstasi.
Durant la jornada, també es presentaran dos programes de nanotecnologia de l’empresa Endor Nanotechnologies: nanosistemes antitumorals i nanosistemes d’alliberament de fàrmacs. Ambdós destaquen per dirigir el fàrmac directament i localment a les cèl·lules tumorals, disminuint-ne la toxicitat i, per tant, els efectes secundaris. Per la seva banda, la companyia Amadix, que desenvolupa eines perquè l’oncòleg pugui anticipar la resposta del pacient als fàrmacs abans d’administrar-los-hi, presentarà un test que permet identificar els pacients diagnosticats amb càncer de pulmó en un estadi inicial i que, tot i no necessitar un tractament de quimioteràpia avui, l’haurien de rebre igualment per evitar la recurrència del càncer en el futur.
ACTE D’INAUGURACIÓ
Participants: Dr. Jesús Purroy, director Científic del Parc Científic de Barcelona (PCB); Carlos Lurigados, director de Projectes de Biocat, i Dr. Fernando Santos, gestor de Transferència Tecnològica del CIBER-BBN
Dia: 25 d’octubre de 2012
Hora: 8.55 h.
Lloc: Parc Científic de Barcelona (PCB) • Torres R+D+I • Auditori • C/ Baldiri Reixach, 4 • Barcelona
Per a més informació:
Biocat:
Gabinet de premsa · 662 315 523 · premsa@biocat.cat
Silvia Labé · 662 315 400 · 93 310 33 69 · slabe@biocat.cat
Subscriu-te al nostre RSS
També ens pots seguir a Twitter i LinkedIn
CIBER-BBN:
Responsable de Comunicació: Inés Ortega · 976 51 23 68 / 659 311 499 · iortega@ciber-bbn.es
http://www.ciber-bbn.es/comunicacion
Amb el suport de: |
![]() ![]() ![]() |